Menu

Eén puntje is genoeg...

Ajax heeft aanstaande zondag tegen NEC aan één punt genoeg om de titel in de wacht te slepen. Als Ajax verliest, is het afhanlkelijk van het resultaat van PSV dat tegen De Graafschap speelt. Verspelen de Eindhovenaren punten, dan is het kampioenschap alsnog voor Ajax.Het venijn zit dus in de staart van dit seizoen.

NEC staat negende op de ranglijst in de Eredivisie en heeft niks meer te winnen of verliezen. Zowel Europees voetbal als nacompetitie is buiten bereik. Voor Ajax ligt dat anders. Maar de statistieken zijn de Amsterdammers gunstig gezind. Van de vijfentwintig onderlinge ontmoetingen in Nijmegen, won NEC slechts twee keer. Het eerste verlies van Ajax was in seizoen '96-'97, de tweede keer was vorig seizoen. In seizoen '97-'98, toen Ajax voor het laast de titel won, versloegen de Amsterdammers de Nijmegenaren met 4-1. Het laatste gelijkspel, in totaal zeven, is al twaalf jaar geleden, in 1989, het werd 1-1.

De meest scorende speler van NEC dit seizoen is spits Frank Demouge. Hij trof zeven keer doel, voor een spits niet bijzonder veel. Aan Ajaxzijde is Van der Vaart de topscorer, maar het kampioensduel komt voor de middenvelder te vroeg. Van der Vaart heeft de looptraining inmiddels weer hervat. Nikos Machlas staat tweede op de topscorerslijst met twaalf doelpunten, op de voet gevolgd door Mido (11), die de laatste paar weken steeds makkelijker het doel vindt. In de laatste vijf wedstrijden scoorden beide spitsen samen tien keer.

Koeman kiest hoogstwaarschijnlijk voor dezelfde basiself als in de laatste wedstrijd tegen Den Bosch. Machlas en Mido zijn erg op dreef en ook al speelt Ajax in het 4-4-2 systeem, het blijkt goed te werken. Van der Meyde en Trabelsi op rechts en Maxwell en O'Brien op links, moeten voor het gevaar vanaf de vleugels zorgen.

De opstelling van NEC zal eveneens weinig verrassend zijn. Centrale verdediger Wisgerhof is niet van de partij wegens een schorsing, verder kent trainer Johan Neeskens geen personele problemen. De Nooijer en Demouge, samen 13 goals dit seizoen, moeten het de Ajaxdefensie lastig gaan maken.

Tijdens NEC-Ajax komt een aantal spelers voor de laatste keer voor hun club in actie, waaronder de twee meest ervaren spelers in de selecties. Bart Latuheru zet na 491 duels in in het betaald voetbal een punt achter zijn actieve carriere. Fred Grim doet hetzelfde, na 372 duels. De Ajax-keeper kreeg tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Den Bosch een passend afscheid.

In de thuiswedstrijd aan het begin van het seizoen was Ajax goed op dreef. In de tweede minuut verzilverde Chivu al een penalty en na een half uur stond het 4-0 voor de thuisploeg. NEC werd weggespeeld, bijna iedere Ajacied slalomde door de verdediging en zelfs Fred Grim gaf op de middenlijn een voorzet op Wamberto, die voor de vierde treffer tekende. In de tweede helft maakte Machlas de vijfde en laatste goal van de wedstrijd. Laten we hopen dat Ajax op 5 mei hetzelfde doet.

Mocht Ajax zondag kampioen worden, dan zal de huldiging rond 18.00 uur beginnen op P2, tegenover de Arena.