Menu

Een pure mannenaangelegenheid

Uit het clubblad van 6 februari 1938 leren we dat Sinterklaas er aan te pas moest komen om de ondertussen legendarische Ajax-bordjes voor het eerst uit te delen. Liefst 62 man waren tijdens het Ajax Sinterklaasfeest in 1937 25 jaar en meer jaren Ajax trouw geweest. In Sint zijn rijm werden ze als volgt aangehaald:

Vergeten is hun groote werk,
Dat Ajax bouwde, hecht en sterk,
De meesten zijn niet meer in tel…..!
Nou ja! Goed! Je snapt me wel!

Een goed woord en ‘n fijn gebaar,
Daar kwam die oude Ajax-schaar!
De 25 jaar geleën
Was rap van geest en snel ter been!


Pas negen jaar later vonden drie bordjeshouders het de hoogste tijd voor een heus Ajax-bordjesclubcomité. De Boer, De Munnik en De Bruyn nodigden de trotse bordjeshouders uit voor hun eerste reünie in het Krasnapolsky op 27 juli 1947. Een echte mannenaangelegenheid was geboren en die traditie bestaat nog steeds in 2004. Het huidige comité bestaat uit voorzitter Hennie Henrichs, bestuurslid André Kraan en secretaris Willem Schoevaart.

Schoevaart wordt ook wel de cultuurbewaker van Ajax genoemd. Willem Schoevaart is al 74 (!) jaar lid van Ajax. ,,Dus volgend jaar hebben we weer een feestje", glundert hij al. De archivaris heeft een idylisch kantoortje binnen de muren van de ArenA waar hij alles bewaart, van de eerste clubbladen tot nu het programma van de Europese Super Cup. Zijn vader Frans droeg het Ajax-shirt van 1905 tot 1916 en was zelfs voorzitter van 1925 tot 1932. Zelf voetbalde Willem Schoevaart ook, maar hij heeft het eerste team nooit bereikt. Ajax heeft hem al erelid gemaakt, de KNVB eerde hem al en recent kreeg hij van de UEFA zijn tweede onderscheiding. Schoevaart is een wandelende Ajax-encyclopedie. Geef hem een elftalfoto van 1920 en hij somt de namen zonder aarzelen op. De UEFA noemt hem als volgt: 'Hij is een ware amateur die de traditionele waarden van een van Europa's meest geliefde clubs koestert.'

De 59ste reünie werd op vrijdag 29 oktober 2004 gehouden op de Toekomst. Op het Ajax-sportcomplex verzamelde zich een bont gezelschap van ervaren voetbalhelden en Ajax-leden. De sigarenrook deed het moderne bouwwerk de Toekomst bijna in nevelen hullen. En voor alle duidelijkheid stond in de uitnodiging duidelijk vermeld dat de bijeenkomst van old-timers na al die jaren een pure mannenaangelegenheid is en blijft.

Bij de deur van de overvolle bestuurskamer stond Ronald Koeman als gast van het bestuur. Ook Rinus Michels was weer even terug op het nest. Michels mag zichzelf sinds een jaar bordjeshouder noemen. Oude bordjesrotten zoals Bennie Muller, Tonnie Pronk en Sjaak Swart zoeken elkaar op en vormen een belangrijk onderdeel van dit illustere gezelschap. Ruud Krol, die te gast is op uitnodiging van het Bordjesclubcomité krijgt het zwaar te verduren. Hij kent de tekst van het bordjesclublied niet en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Een typische Hollandsche maaltijd stond op het menu. In het midden van de zaal stond een grote tafel gereserveerd voor Mister Swart and friends. De dampende zuurkool en boerenkool smaakten goed, weggespoeld met een zeer fatsoenlijk glas wijn.

De Bordjesclub telt dit jaar 120 levende leden die 25 jaar onafgebroken lid zijn van Ajax. Hoogtepunt van de bijeenkomst is het gezamenlijk zingen van het Ajax-Bordjesclublied. Ook hieruit blijkt dat Ajacieden altijd een bepaalde mate van flair en overtuiging hebben gehad. Zonder schroom zingen de ex-voetballers:

Als men ons langs het lijntje ziet,
Of waar dan ook in de Meer,
Dan zegt het publiek daar gaat die ster,
Hoe heet die knul ook weer?