Menu
'Een stunt zou zomaar kunnen'

'Een stunt zou zomaar kunnen'

Een onmogelijke opgave lijkt het voor Ajax zaterdag. Vanavond wacht op de Toekomst in de tweede ronde van de KNVB Beker immers het grote Vitesse. De 29-jarige Paul Michielsen denkt te kunnen stunten. ,,Had Ajax vorig seizoen ook niet de handen vol aan Kozakken Boys?”

Paul Michielsen heerst in de lucht tijdens de competitiewedstrijd tegen Volendam. Paul Michielsen heerst in de lucht tijdens de competitiewedstrijd tegen Volendam.

In de Hoofdklasse B draait Ajax nog niet goed. De eerste wedstrijd ging de ploeg van trainer Constantijn Schouten kansloos ten onder tegen IJsselmeervogels (4-0), tegen de nieuwkomers op het hoogste amateurniveau SDC Putten en Volendam werd slechts een punt gepakt. Michielsen heeft een simpele verklaring voor de stroeve opening van het seizoen. ,,We moeten weer veel nieuwe spelers inpassen. Omdat er bij ons geen cent wordt betaald, worden jaarlijks de betere spelers door andere amateurclubs weggehaald. Bij ons krijgen jonge talentvolle gasten de kans om zich te bewijzen.”

Niet jong, maar wel belangrijk voor het team is Guus Uhlenbeek. ,,Met zijn ervaring weet hij de jonkies te inspireren. Hij heeft echt alles meegemaakt”, vertelt Michielsen. ,,Guus mag misschien achter in de dertig zijn, zo fit als hij is bijna niemand hier.” Uhlenbeek begon zijn voetbalcarrière bij de proftak van Ajax, waar hij twee keer in het eerste elftal speelde. Na Cambuur Leeuwarden en TOP Oss verkaste de verdediger richting Engeland. Op het Britse eiland beleefde hij fantastische voetbaljaren bij onder meer Ipswich Town, Fulham en Sheffield United. ,,Naast Guus is ook Kevin Westmaas één van de betere”, introduceert Michielsen de linksback. ,,Eerlijk gezegd snap ik niet dat geen club in de Jupiler League hem haalt.”

Ajax, met Paul Michielsen, won in de eerste ronde van de KNVB Beker van SMVC FairPlay. Ajax, met Paul Michielsen, won in de eerste ronde van de KNVB Beker van SMVC FairPlay.

Die vraag kan ook gesteld worden over Michielsen toen hij in de jeugd bij De Volewijckers in Amsterdam-Noord speelde. ,,We hadden een fantastische lichting met jongens als Michael Lamey, Dennis Schulp en Danny Schenkel. Zij gingen allemaal naar Ajax, met wisselend succes.” Michielsen zelf schopte het uiteindelijk tot de Hoofdklasse. Na drie jaar bij Marken is hij bezig aan zijn vierde seizoen bij de Ajax-amateurs. ,,Het is goed zo. Met mijn werk als hypotheek acceptant en mijn sociale leven is het druk genoeg.” Wel heeft de verdediger vrij genomen voor de wedstrijd tegen Vitesse. ,,Zo’n wedstrijd speel je natuurlijk niet veel, dus wil ik goed aan de aftrap verschijnen. Als je daarvoor al een dag hebt gewerkt, ben je niet fris.”

Michielsen heeft zijn huiswerk over Vitesse gedaan. ,,Als het goed is, kom ik tegenover Mads Junker te staan. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn om een Deens international uit de wedstrijd te spelen”, lacht de Amsterdammer. ,,Ik ben namelijk een stuk langer.” De gedachten van Michielsen gaan terug naar 8 augustus 2005. Ook toen speelde de amateurafdeling van Ajax in de KNVB Beker. ,,Met één training in de benen maakten we het Go Ahead Eagles ontzettend moeilijk. Pas in de zestigste minuut kwamen zij op voorsprong waarna het nog 0-4 werd, maar het geeft aan dat stunten tegen een profclub zeer zeker kan. Wat de uitslag ook gaat worden, wij gaan hoe dan ook genieten van deze unieke wedstrijd.”