Menu
'Een titel van Ajax telt in Korea'

'Een titel van Ajax telt in Korea'

Hyun Jun Suk is zonder twijfel de meest opvallende speler dit seizoen. Ondanks zijn geringe bijdrage in speelminuten is Ajax’ eerste Koreaan een bezienswaardigheid waar bovendien een uniek verhaal aan kleeft. Aan de vooravond van de spannende ontknoping in de Eredivisie blikt de Koreaanse spits terug op zijn eerste voetbaljaargang bij Ajax.

Met een opgewekt ‘goedemiddag’ loopt hij aan het begin van de vrijdagmiddag de persruimte van de Amsterdam ArenA binnen. Om hem heen wordt veel gesproken over een mogelijk kampioenschap en de bekerfinale. Ook Suk ontkomt er niet aan. ,,In de gangen van de ArenA en de Toekomst hangen veel foto’s van kampioenschappen. Die zie ik iedere dag als ik op de club ben. Soms sta ik er wel vijf minuten naar te staren. Dan droom ik een beetje weg en vraag ik me wel eens af hoe het zal voelen om straks met de schaal of de beker tussen alle supporters te staan.”

Wie had dat gedacht, dat hij richting de finale van het seizoen over een mogelijk kampioenschap van Ajax zou praten? Toen het seizoen al lang en breed begonnen was moest hij zich immers nog aan de poort van de ArenA melden om vervolgens een stage en later een contract af te dwingen. En zie daar, inmiddels heeft hij al drie invalbeurten in de Eredivisie op zijn naam staan. Bovendien kreeg hij twee keer speeltijd tijdens de dubbele Europese ontmoeting met Juventus.

Zijn verhaal is haast een boek waard. Sterker nog; dat ‘boek’ is er al. Vlak na zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Roda JC verscheen een verhaal over Suk in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras. Daarin leerde de lezer dankzij enkele triviale weetjes ook de mens achter de voetballer kennen. Zo kwamen ondermeer zijn kapsel, voorkeur voor tosti’s en ‘angst’ voor het konijn bij zijn gastgezin uitgebreid aan bod. ,,Ik heb het gelezen”, zegt de hoofdrolspeler in een mix van Nederlands en Koreaans. ,,Het was af en toe een beetje moeilijk om alles goed te begrijpen, maar het was wel goed studiemateriaal voor me.”

'Toen er laatst bij PSV een Koreaan op stage kwam vroegen ze hier of het mijn broer was' 'Toen er laatst bij PSV een Koreaan op stage kwam vroegen ze hier of het mijn broer was'

Met behulp van zijn steun en toeverlaat (en tolk) Jae laat hij al zijn belevenissen van de afgelopen maanden de revue passeren. ,,Er is veel gebeurd”, zegt Suk. ,,In het begin was ik erg onrustig en bang om fouten te maken. Ik was toen erg gefocust om een contract af te dwingen. Ik ben nu een stuk rustiger geworden. Het contract heeft me zekerheid gegeven. Natuurlijk maak ik ook nu nog wel foutjes, maar daar kan ik wat van leren. In het begin had ik juist steeds het gevoel dat ik het door een fout wellicht zou verpesten.”

Zijn intensieve Nederlandse les heeft hem goed gedaan. Het liefst wil hij de taal zo snel mogelijk beheersen, zodat hij zich volledig op het voetbal kan richten. ,,Dan kan ik daar al mijn energie in stoppen. Zeker in het begin was ik erg fanatiek om de taal te leren. Maar dat gaat uiteraard niet zo maar. Langzaam gaat het steeds beter. Eerst was het ‘heel moeilijk’, nu ‘een klein beetje moeilijk’ en straks gaat het me hopelijk makkelijk af om de Nederlandse taal te spreken.”

Dan ineens draait Suk zich een beetje om. Zijn duim gaat omhoog als Vurnon Anita voorbij loopt. ,,Ik word hier geweldig opgevangen en kan met iedereen goed opschieten. Mijn teamgenoten spreken veel Nederlands met me. Dat is ook goed voor me, want zo leer ik de taal des te sneller. Bovendien leggen ze ook sommige worden uit. Ze zorgen heel goed voor me.” Ruimte voor een dolletje is er ook. ,,Toen er laatst bij PSV een Koreaan op stage kwam vroegen ze hier of het mijn broer was.”

Zowel voor het kampioenschap als de KNVB beker heeft Ajax goede kaarten in handen. In hoeverre voelt een mogelijke landstitel of bekerwinst straks ook als zíjn kampioenschap? ,,Ik krijg al kippenvel als ik er aan denk. Ook al heb ik dit seizoen geen grote bijdrage bijgeleverd, toch is het belangrijk voor me om prijzen te pakken. Zeker als jonge speler. Het zal ook schelen om al dan niet opgeroepen te worden door de Koreaanse bondscoach. Een kampioenschap van Ajax telt zeker mee in Korea.”

Bij een mogelijke huldiging zal Suk met een speciaal gevoel naar zijn trainer kijken. ,,Ik heb een fantastisch relatie met meneer Jol. Hij geeft me veel vertrouwen. Ook als het even minder gaat moedigt hij me aan. ‘Come on Sukie!’, zegt hij dan. Ik denk dat het een lange en mooie relatie kan worden.” En hoe is het inmiddels met het konijn bij hem thuis? ,,Daar kijk ik niet eens meer naar. Haha.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst