Menu
Een trainingsveld vol Ipads in De Lutte

Een trainingsveld vol Ipads in De Lutte

Ajax benutte de training woensdagochtend om een nieuw systeem van adidas uit te testen. Een internationale delegatie van adidas liet Edwin Goedhart (hoofd medische staf) de eerste versie van een nieuw meetsysteem zien. Ook Frank de Boer keek geïnteresseerd naar de mogelijkheden op een van de vele aanwezige iPads.

‘Werkt het?’, vraagt Frank de Boer als de training op het punt van beginnen staat. Na een bevestiging vanaf de zijlijn start de oefensessie volgens het gebruikelijke ritme. Wie de mannen en zenders aan de rand van het veld even vergeet, ziet ogenschijnlijk niets anders dan normaal het geval is. Toch dragen de spelers onder hun trainingsoutfit een hypermodern shirt met allerlei meetapparatuur en een verborgen zender op hun rug.

Clubarts Edwin Goedhart legt uit wat er allemaal getest wordt. ,,Met dit nieuwe systeem kunnen we allerlei gegevens over de loopafstand, snelheden en power van spelers real time op de iPad binnenkrijgen. Voor een coach en de andere leden van de staf is het heel handig om tijdens een training direct over die informatie te kunnen beschikken. Bovendien is het een groot voordeel dat dit systeem mobiel is. Daardoor kunnen op trainingskampen en andere locaties ook dezelfde zaken meten als we met onze systemen op de Toekomst doen.”

Maarten Stekelenburg wordt voorzien van speciale meetapparatuur van adidas. Maarten Stekelenburg wordt voorzien van speciale meetapparatuur van adidas.

,,Who is number three? Is that Lukoki? De voertaal is deze ochtend vooral Engels. Het internationale gezelschap van adidas bestaat uit een Duitser, Engelsman en een Amerikaan. Ook Max Reckers, voorheen video-analist van Louis van Gaal bij AZ en Bayern München, is met het adidas-team naar De Lutte gekomen. De data van alles spelers druppelt continu op de tablets binnen. Af en toe trekt Frank de Boer een sprintje naar de zijlijn om even te zien wat het systeem te bieden heeft. De techneuten van de adidas-werkgroep lichten alles tot in detail toe. De uitleg wordt even onderbroken door de keepers van Ajax. ,,Ben ik al te zien?”, vraagt Jeroen Verhoeven aan Goedhart. ,,Jij wel, maar Maarten nog niet.” Na wat drukken op de knop verschijnen ook de cijfers van Stekelenburg op de iPad. Duimen gaan omhoog.

Goedhart benadrukt dat dit pas om een eerste test gaat. ,,We zullen nog geregeld een aantal zaken gaan doortesten met adidas. We hebben vanochtend een goede indruk kunnen krijgen hoe we de data kunnen ontvangen en hoe snel alle gegevens beschikbaar zijn. Daarnaast hebben de spelers kunnen ondervinden of het extra shirt comfortabel zit. Met al onze bevindingen gaat adidas nu verder aan de slag, zodat het systeem helemaal naar onze wensen kan worden ingericht. We zijn de eerste voetbalclub ter wereld die hier mee gaan werken, dus het is belangrijk dat we veel terugkoppeling geven. Op die manier kan het systeem zo optimaal mogelijk worden ingericht.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Frank de Boer krijgt college van een medewerker van de adidas-delegatie. Frank de Boer krijgt college van een medewerker van de adidas-delegatie.
Edwin Goedhart in overleg met enkele leden van het testteam van adidas. Edwin Goedhart in overleg met enkele leden van het testteam van adidas.