Menu
Een vleugje Atlético richting Real - Ajax

Een vleugje Atlético richting Real - Ajax

In aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid maakte Ajax dinsdagochtend een wandeling door de Spaanse hoofdstad. De selectie maakte een korte trip door een park vlakbij het hotel. De wandeling eindigde bij hetzelfde koffietentje als waar Ajax vorig seizoen ook kwam. Aan de bar trof Frank de Boer een oude bekende van Atlético Madrid: Milinko Pantić.

Minutenlang spieden de ogen van Milinko Pantić over het terras waar de Ajacieden zitten. De voormalig speler van Atlético Madrid zoekt zijn landgenoot Miralem Sulejmani. Maar als hem duidelijk wordt dat Sulejmani er niet bij is, verlegt hij zijn aandacht naar Frank de Boer. ,,Ken je me nog?”, vraagt de Serviër in vloeiend Spaans aan de coach van Ajax. Na enig nadenken begint er iets te dagen. Dit is de man die in 1997 met Atlético tegen Ajax speelde in de kwartfinale van de UEFA Champions League. Hij zorgde met een rake strafschop in de verlening zelfs bijna voor de Europese uitschakeling van Ajax. Tijjani Babangida stelde de plek in de halve finale even later alsnog veilig.

Ruim vijftien jaar later treffen De Boer en Pantić elkaar nu weer. Een vluchtige ontmoeting op een onverwacht moment, zoals dat eigenlijk altijd gaat in de wereld van het internationale voetbal. Net als De Boer is de 46-jarige Pantic tegenwoordig coach. Hij maakte de afgelopen jaren furore als jeugdtrainer bij los rojiblancos. Gespreksstof is er dus zeker.

Frank de Boer in gesprek met voormalig Atlético Madrid-speler Milinko Pantić. Frank de Boer in gesprek met voormalig Atlético Madrid-speler Milinko Pantić.

Een lang gesprek wordt het echter niet, want al snel volgt de wandeling terug naar het spelershotel. Het gigantische Hotel Eurostars Madrid Tower is deze dagen de thuisbasis van Ajax. Net als de afgelopen twee seizoenen koos Ajax ook dit jaar voor het hotel waar FC Barcelona altijd verblijft in aanloop naar de Madrileense editie van El Clásico. Het tien jaar oude hotel ligt op een plaats waar vroeger het oude trainingscomplex van Real Madrid lag. De plek werd in 1998 nog even wereldnieuws toen er voorafgaand aan Real Madrid - Borussia Dortmund een doel omver werd getrokken. Na een bizarre tour door Madrid werd er bij het toenmalige trainingscomplex een doel opgehaald en kon het duel alsnog vijf kwartier later beginnen. De Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende wordt er tot op de dag van vandaag nog altijd herinnerd.

Ook Pantić kent die klassieker over de gebroken doelpalen nog. Als speler van Atlético Madrid maakte hij het bizarre tafereel destijds van dichtbij mee. Wellicht dat er dinsdagavond opnieuw geschiedenis wordt geschreven in Bernabéu. Maar dan natuurlijk bij voorkeur op het sportieve vlak. Na de nederlagen in 2010 en 2011 is Ajax gebrand op een beter resultaat tegen de Koninklijke. Bij winst op Madrid verzekert Ajax zich definitief van de derde plaats in groep D. Maar zolang Manchester City niet van groepswinnaar Borussia Dortmund wint, is Ajax sowieso al zeker van een vervolg in de UEFA Europa League. Wie weet wacht Ajax dan wel een ontmoeting met de oude club van Pantić.

Volg Ajax in Madrid via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook en Twitter @AFCAjax.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

In dit hotel verblijven de Ajacieden deze dagen. In dit hotel verblijven de Ajacieden deze dagen.
Eyong Enoh maakt een foto van het torenhoge spelershotel. Eyong Enoh maakt een foto van het torenhoge spelershotel.
De skyline van Madrid. De skyline van Madrid.
De drie Denen sloten de rij. De drie Denen sloten de rij.
Deze Spaanse vuilnisman zet de Ajacieden op de foto met zijn telefoon. Deze Spaanse vuilnisman zet de Ajacieden op de foto met zijn telefoon.
De spelers sloten de wandeling af bij een koffietentje in de buurt van het spelershotel. De spelers sloten de wandeling af bij een koffietentje in de buurt van het spelershotel.
Het was prima weer om buiten te zitten. De thermometer gaf zelfs 16 graden Celsius aan. Het was prima weer om buiten te zitten. De thermometer gaf zelfs 16 graden Celsius aan.