Menu
Een wedstrijd scheidt Ajacieden van voorronde Champions League

Een wedstrijd scheidt Ajacieden van voorronde Champions League

Ajax start de tweede en beslissende wedstrijd tegen FC Groningen in de finale van de play-offs met een comfortabele 2-0 voorsprong. De Amsterdammers zijn een wedstrijd verwijderd van de deelname aan de voorrondes van de Champions League. ,,We hebben een goede uitgangspositie, maar het kan nu nog alle kanten op'', waarschuwde Danny Blind afgelopen week vanuit de Amsterdam ArenA voor onderschatting.

Ajax, de nummer vier van de reguliere competitie, bereikte de finale van de play-offs door tweemaal Feyenoord (de nummer drie na 34 wedstrijden) te verslaan. De Groningers (nummer vijf) knokten zich langs het favoriete AZ (nummer twee). In het eigen Euroborg-stadion zegevierden de noorderlingen met 3-1. In Alkmaar balanceerden de Groningers bij een 2-0 achterstand op het randje van uitschakeling. Danny Buijs bezorgde ‘zijn’ FC Groningen met de 2-1 alsnog een plekje in de finale van de play-offs. De Alkmaarders waren daarmee uitgeschakeld voor deelname aan de Champions League.

De nederlaag die de ploeg van Louis van Gaal in de Euroborg moest incasseren, kan niet alleen op het conto van de Groningse spelers en trainers worden bijgeschreven. De inbreng van het Groningse publiek moet niet worden onderschat. De ploegen die na de winterstop een bezoek brachten aan Groningen, weten inmiddels dat het fiks kan spoken in de Euroborg.

Ook de Ajacieden maakten al eens kennis met het ‘De Groene Hel’ Euroborg. Het is misschien een klein voordeeltje dat Ajax eerder al proefde van de bijzondere voetbalsfeer in het Groningse onderkomen. Op 19 maart verloor de ploeg van Blind met 3-2 van het collectief van Jans. Treffers van de Groningers Levchenko, Nevland en Van der Linden overschaduwden het toch verdienstelijke debuut van de 16-jarige Ajacied Vurnon Anita. Huntelaar en Vermaelen sloegen wel doeltreffend toe, maar uiteindelijk stonden de gasten met lege handen. ,,In de Euroborg is maar een ploeg de baas: FC Groningen'', blufte Jans er na de zege lustig op los.

Bluf of geen bluf; dat Ajax zich ook woensdagavond op kan maken voor een ouderwetse heksenketel, lijkt zeker. Buijs riep zijn publiek afgelopen week nog maar eens op het woensdag ‘extra te laten spoken’ in het gloednieuwe stadion. Dat de Groene Kathedraal is uitverkocht, duidt in elk geval op genoeg belangstelling vanuit het groenwitte supporterslegioen. Al voor Ajax - FC Groningen was het merendeel van de toegangsbewijzen al aan de man gebracht. Dat de Groningers een 0-2 achterstand ongedaan moeten maken, zelfs moeten ombuigen naar een voordelige marge, heeft geen enkele invloed op de verkoop van de resterende kaartjes. De returnwedstrijd FC Groningen - Ajax raakte ook na de heenwedstrijd in Amsterdam in no-time uitverkocht.

De Ajacieden kregen in Amsterdam volop kansen om de productie verder op te drijven. Het sterke spel van de uitblinkers Tomás Galásek en Nourdin Boukhari ten spijt, bleef het ‘slechts’ bij de goals van Angelos Charisteas en Markus Rosenberg. De Groningers houden daarmee de hoop levendig op een onvervalste stunt. Aan Groningse kant kan Paul Matthijs niet bijdragen aan de realisatie van de mogelijke stunt. Hij ontving in Amsterdam geel en is geschorst.

FC Groningen - Ajax de laatste vijf keer:

2005-2006 3-2 (Reguliere competitie; doelpunten Ajax: Huntelaar, Vermaelen)
2004-2005 0-4 (Sneijder, Mitea, Babel 2)
2003-2004 1-3 (Ibrahimovic, Sonck, Mitea)
2002-2003 1-3 (Van der Vaart (2), Van der Meijde)
2001-2002 1-4 (Van der Vaart, Wamberto, Van der Meijde, Machlas)