Menu
Eenvoudige bekerzege voor Ajax, Cerny valt uit

Eenvoudige bekerzege voor Ajax, Cerny valt uit

Ajax is woensdagavond ten koste van ASV De Dijk doorgedrongen tot de derde ronde van de KNVB Beker. De Amsterdamse derby, in Volendam afgewerkt, werd met 1-4 gewonnen. Ondank de probleemloze zege was er een flinke smet. Eén van de doelpuntenmakers, Vaclav Cerny, verliet het veld per brancard met een ogenschijnlijk zware knieblessure.

Siem de Jong (2) en Frenkie de Jong tekenden voor de andere treffers aan Ajax-kant, terwijl Nabil el Gourari voor de stadgenoot wat terugdeed. Kostas Lamprou (basis) en Dennis Johnsen (invaller) maakten hun debuut voor Ajax 1. Donderdagavond weten de Ajacieden wie de tegenstander wordt in de achtste finales.

Shirts hangen klaar ✔️👕
Nick Viergever captain ✔️©
Naamgenoten op het middenveld ✔️👬#dijaja pic.twitter.com/E8ksfI7V4u

— AFC Ajax (@AFCAjax) 25 oktober 2017

Ajax stuitte in de vorige ronde ook al op een amateurclub. Scheveningen moest weliswaar met 1-5 buigen, maar kon de eerste helft redelijk partij bieden. Halverwege stond het toen 0-2. Tegen De Dijk was de marge bij rust op het oog niet schokkend veel hoger (0-3), maar het ging de Ajacieden beduidend gemakkelijker af.

Naamgenoten en collega-middenvelders geven goede voorbeeld
Het eerste gevaar was nog voor de thuisploeg – Tayeb schoot een metertje naast – maar vervolgens voerde Ajax stevig de regie. Met dank aan naamgenoten en collega-middenvelders De Jong namen de Ajacieden vervolgens afstand. Frenkie opende na 16 minuten de score en inspireerde daarmee klaarblijkelijk Siem. De schaduwspits sloeg vervolgens tweemaal toe, waarbij eerst op aangeven van zijn naamgenoot. Carel Eiting leverde het voorbereidende werk bij de 0-3.

Duo De Jong trapt de avond lekker af.
Duo De Jong trapt de avond lekker af.

Dat bovengenoemde namen bij de goals betrokken waren, was geen toeval. Het gelegenheidsmiddenveld van Ajax combineerde er lustig op los. Trainer Marcel Keizer had overigens niet alleen zijn middenveld flink omgeturnd. Ten opzichte van de gewonnen Klassieker bij Feyenoord (1-4) bleven alleen Matthijs de Ligt en Nick Viergever staan.

Het 2e bedrijf was net onderweg toen Ajax naar 0-4 uitliep, via Cerny. Een grote score leek in de maak, maar verrassend genoeg deed De Dijk na 52 minuten wat terug. Uit een corner knikte El Gourari knap binnen: 1-4.

Direct na rust verzorgt Cerny de 4e treffer.
Direct na rust verzorgt Cerny de 4e treffer.

Triest uitvallen Cerny
Hoewel de zege voor Ajax geen moment in gevaar kwam, beëindigden de Ajacieden toch enigszins in mineur de wedstrijd. Aanleiding was het trieste uitvallen van Cerny. De Tsjech klapte bij het neerkomen na een duel door zijn knie uit en schreeuwde het uit van de pijn. 

Cerny, die eerder voor een fraaie treffer zorgde, verlaat het veld met hevige pijn.
Cerny, die eerder voor een fraaie treffer zorgde, verlaat het veld met hevige pijn.

Cerny's wegvallen wierp een flinke schaduw over het vervolg van het duel. De Ajacieden voetbalden de wedstrijd professioneel uit, zonder overdreven risico's te nemen. Kansen kwamen er nog wel, maar met name Luis Orejuela was ongelukkig. De Colombiaan raakte tot tweemaal toe de paal. 

Bekijk ook: In beeld | KNVB Bekerduel De Dijk - Ajax (1-4)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst