Menu
Eenvoudige zege Ajax op NAC: 2-5

Eenvoudige zege Ajax op NAC: 2-5

Ajax kende zaterdag weinig noemenswaardige problemen tijdens het Avondje NAC. Sterker: het ooit gevreesde Avondje bleek een prima generale voor de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Apoel Nicosia. Vooral dankzij de drie treffers van Kolbeinn Sigthórsson konden de Amsterdammers een redelijk zorgeloze 2-5-zege bijschrijven.

Ajax begon met de uitwedstrijd tegen NAC in Breda aan een sportief interessante maar ook zware week. Middenmoter NAC speelt dit jonge seizoen fris van de lever en versloeg eerder al in eigen stadion PEC Zwolle (3-1), terwijl FC twente op een gelijkspel werd gehouden: 1-1. Ook de Tukkers ervoeren daarmee hoe lastig een duel in het Rat Verlegh Stadion kan zijn. Ajax wachtte zaterdagavond ook een heus ‘Avondje NAC’, een benaming die toch vooral aanzien verwierf in het oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat.

Twee dagen na het duel in het Rat Verlegh stappen de Ajacieden op het vliegtuig naar Cyprus. Dinsdag is Apoel Nicosia Ajax’ tweede opponent in de UEFA Champions League. Om zowel nationaal als Europees bij te blijven, kunnen de Ajacieden zich geen misstap(pen) veroorloven. Drie dagen na de monsterzege op stadgenoot JOS Watergraafsmeer (0-9) in het KNVB Bekertoernooi zal het met het goede gevoel wel snor hebben gezeten in de selectie van Frank de Boer. De teleurstelling over het povere spel tegen Feyenoord in de Kuip werd er iets mee verzacht. Ajax won zijn qua spel slechtste Klassieker in jaren overigens wel: 0-1. ,,Ik heb er vertrouwen in dat we zo’n wedstrijd als tegen Feyenoord niet snel meer spelen’’, sprak de Ajax-trainer daags voor NAC – Ajax. ,,De spelers weten wat goed is gegaan en wat minder.’’

Kolbeinn Sigthórsson maakte drie treffers. Kolbeinn Sigthórsson maakte drie treffers.

Een voorname brenger, of veroorzaker van ‘het goede gevoel’ begon zaterdagavond in Brabant als wisselspeler. Arek Milik had met zijn zes doelpunten een koninklijk aandeel in de zege op JOS in het Olympisch Stadion. De Pool moest zijn plek in de punt van de aanval afstaan aan Kolbeinn Sigthórsson. Gezien het drukke programma dat de Ajacieden deze weken wacht, zullen beide spitsen volop aan speeltijd toekomen. Lasse Schöne was met zijn lieskwetsuur te geblesseerd voor een plek in de wedstrijdselectie. De kans is aanwezig dat de allrounder maandag wel op Schiphol verschijnt en meereist naar Cyprus. De Deen kan mogelijk wel minuten maken tegen Apoel. Ook de Bredanaars hadden uiteraard midweekse bekerverplichtingen. De ploeg van Nebojsa Gudelj bereikte de derde bekerronde ten koste van Spakenburg. De topamateurs werden met 4-3 geklopt. Een week na de pijnlijke nederlaag tegen Willem II zon NAC in de Eredivisie op eerherstel tegen de regerend landskampioen…

Ajax begon goed aan het tweeluik, zo was zaterdag al rap duidelijk in het Rat Verlegh. Al eindigden de eerste kansen van de NAC’ers Stipe Perica (schot) Adnane Tighadouini (vrije trap) in of beter gezegd op de vuisten van Jasper Cillessen. De Ajax-doelman speelde afgelopen week met zijn betrouwbare keeperswerk ook al een hoofdrol in de Klassieker. Hij was niet de enige Ajacied die (opnieuw) een hoofdrol opeiste. Welgeteld een minuut na de vlijmscherpe, maar onschadelijk gemaakte freekick van Tighadouini, opende Ricardo van Rhijn de score. Waar de rechtsback de Klassieker besliste uit een vrije trap, daar sloeg de Leidenaar zaterdag toe uit een afstandsschot. Van Rhijn bracht zijn ploeg opnieuw op een winnend spoor; Ajax koesterde na 27 minuten een vroege voorsprong.

De strijd leek twee minuten later al beslist toen ook Sigthórsson toesloeg. De IJslander kon ongehinderd van heel dichtbij uithalen, na prima voorbereidend werk van Nicolai Boilesen. De Ajacied bleek tien minuten later opnieuw vlijmscherp, toen Davy Klaassen hem met een sublieme steekbal voor Ten Rouwelaar bracht. Sigthórsson twijfelde niet en klopte Ten Rouwelaar met een schot in de korte hoek. Met de 0-3, zeven minuten voor rust, was het
'Avondje NAC' wel beslist. Sigthórsson kreeg tien minuten na de pauze een uitgelezen kans op Ajax’ vierde en zijn derde van de avond te maken. De spits zette zich achter de penalty, die werd ingeleid door een lompe schoffelactie van oud-Ajacied Joeri de Kamps op Lucas Andersen. Sigthórsson werkte de elfmetertrap (te) riant en slordig over het doel van Ten Rouwelaar.

De Bredase passie flonkerde kortstondig door op, op veld en tribunes, toen Perica achterwaarts inkoppend voor de 1-3 zorgde. Het bleek een kortstondige opleving. Joël Veltman vond een door Klaassen doorgekopte cornerbal voor zijn voeten en tikte de 1-4 binnen. De 2-4 van Perica kwam te laat om alsnog voor een ommekeer te zorgen. Het slotakkoord was voor Sigthórsson. De Ajacied tekende in de slotminuut voor de 2-5. Hij bemachtigde alsnog zijn derde doelpunt van de avond en zal maandag vol zelfvertrouwen het vliegtuig instappen. Ook dat is een mooi extra winstpunt.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo van Rhijn tekende voor de openingstreffer. Ricardo van Rhijn tekende voor de openingstreffer.
Davy Klaassen op de rug van Kolbeinn Sigthórsson. Davy Klaassen op de rug van Kolbeinn Sigthórsson.
Kolbeinn Sigthórsson prikt de 0-3 binnen. Kolbeinn Sigthórsson prikt de 0-3 binnen.
Naast zijn drie treffers miste Sigthórsson ook een strafschop. Naast zijn drie treffers miste Sigthórsson ook een strafschop.
Net toen NAC er weer een beetje in begon te geloven, tikte Veltman de 1-4 binnen. Net toen NAC er weer een beetje in begon te geloven, tikte Veltman de 1-4 binnen.
Jasper Cillessen: klemvast in de lucht. Jasper Cillessen: klemvast in de lucht.
Een verontschuldigend tikje voor doelman Ten Rouwelaar, nadat Sigthórsson door de benen van de doelman de 2-5 binnenschoot. Een verontschuldigend tikje voor doelman Ten Rouwelaar, nadat Sigthórsson door de benen van de doelman de 2-5 binnenschoot.
Arek Milik kwam in de slotfase in het veld. Hier feliciteert hij zijn collega-spits Sigthórsson met diens derde treffer. Arek Milik kwam in de slotfase in het veld. Hier feliciteert hij zijn collega-spits Sigthórsson met diens derde treffer.
Al met al een prima zege in Breda! Al met al een prima zege in Breda!