Menu
Eenvoudige zege Ajax Vrouwen

Eenvoudige zege Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben zich op fiere wijze gerevancheerd voor de teleurstellende nederlaag van vorige week tegen FC Twente. In Brussel werd laagvlieger Anderlecht op een fikse 1-4 nederlaag getrakteerd. Trainer Ed Engelkes sprak van een simpele overwinning.

Na de wedstrijd tegen Twente, waarin Ajax niks klaarspeelde en terecht met 1-0 verloor, konden de vrouwen Europees voetbal vergeten. De tweede plaats zou gaan naar Twente, dat zich vrijdagavond definitief verzekerde van die plek en dus volgend seizoen uitkomt in de Champions League. Maar het elftal van Ed Engelkes had geen tijd om te treuren. Nog een enkele verliespartij en Ajax zou zomaar eens kunnen belanden in een vrije val richting plaats vijf. Daarom was de zege op Anderlecht, zaterdagmiddag, broodnodig. Het betekent dat Ajax nog altijd derde staat, respectievelijk één en vier punten voor op PSV/FC Eindhoven en ADO Den Haag.

In de basisopstelling van Ajax hadden twee wijzigingen plaatsgevonden. De geschorste rechtsback Liza van der Most was vervangen door Sabine Becx, die dit seizoen heeft aangetoond op veel posities uit de voeten te kunnen. En in plaats van Desiree van Lunteren – na het laatste fluitsignaal tegen Twente kreeg zij rood voor commentaar op de arbitrage – speelde Babiche Roof, voor wie zodoende eindelijk weer een basisplaats was weggelegd.

Ajax begon sterk aan het duel in Brussel, waar fans van Anderlecht en Ajax de wedstrijd gebroederlijk aanschouwden. In deze sfeervolle ambiance stonden de gasten binnen twintig minuten op een riante 0-2 voorsprong. Het eerste doelpunt was een knappe schuiver van Chantal de Ridder, terwijl de tweede op naam kwam van Mandy Versteegt, die scoorde vanuit een scrimmage voor het doel. Een prima begin dus voor de gasten. Dat vond ook trainer Engelkes. ,,We speelden sterk en maakten twee goede goals. Daardoor speel je in wezen een gewonnen duel’’, zei hij na afloop. De keerzijde daarvan was dat het vuur langzaam afnam bij zijn speelsters. ,,Na de 0-2 vond ik ons wat gemakzuchtig overkomen. Het werd slordiger. Terwijl we het spel moesten verleggen, bleven we te veel aan dezelfde kant hangen.’’

Babiche Roof had eindelijk weer een basisplaats maar werd de wedstrijd uitgeschopt. Babiche Roof had eindelijk weer een basisplaats maar werd de wedstrijd uitgeschopt.

Ondanks die mindere fase kwam Anderlecht er geen moment aan te pas. Ajax kwam voor de rust zelfs op 3-0. Wederom was het Chantal de Ridder die haar waarde voor het team bewees. De spits schoot raak uit een puntgave voorzet van Linda Bakker. Een tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Babiche Roof. De middenvelder werd letterlijk de wedstrijd uit geschopt.

Zo’n twintig minuten voor tijd kon het hoogtepunt van de wedstrijd worden genoteerd. Het betrof de 0-4, die op bijzonder fraaie wijze tot stand kwam. Doordat de vrije trappen-specialisten niet meer in het veld stonden, zag centrumverdedigster Leonne Stentler haar kans schoon toen de bal op twintig meter van het doel werd neergelegd. Ze haalde verwoestend uit, ver buiten het bereik van de keepster van Anderlecht. ,,Het was bijna ongelooflijk. Leonne neemt ze nooit, maar als ze dit kan herhalen, mag ze volgende week gerust nog eens aanleggen’’, aldus Engelkes, wiens elftal in de blessuretijd nog een doelpunt tegen kreeg.

De coach stapte logischerwijs met een tevreden gevoel weer in de bus richting Amsterdam. ,,Ik heb dingen gezien die beter kunnen. Maar ik moet nu ook niet te kritisch zijn. Een 1-4 uitoverwinning is een prestatie waar ik alleen maar content mee kan zijn.’’

Ajax: Du Ry, Becx, Stentler, Hoogendijk, Tang, Manduapessy, Middag (70. Delleman), Roof (35. Veltrop), Bakker, Versteegt (60. A. Bakker), De Ridder.


Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst