Menu

Eenvoudige zege Jong Oranje

Jong Oranje heeft zich kinderlijk eenvoudig ontdaan van Jong Estland. Vooral dankzij RKC-aanvaller Iwan Redan. In zijn derde wedstrijd als Oranje-soldaat maakte de twintigjarige Redan (in de tweede helft) een puntgave hattrick. Van der Gun en Van der Meyde stonden beiden in de basis. Zij maakten de 90 minuten echter niet vol.

De Nederlanders liepen in de EK-kwalificatiewedstrijd in de hoofdstad Tallinn uiteindelijk uit naar een grote zege, 0-5. Theo Janssen kreeg later te horen dat hij is toegevoegd aan de A-selectie.

Redan en een andere RKC'er, Michael Lamey, maakten indruk. Zij stonden dit seizoen ook symbool voor de opmars van RKC. Redan speelde vorig jaar bij RBC, maar onder trainer Martin Jol is hij in Waalwijk uitgegroeid tot een volwassen eredivisie-speler.

Lamey, 21 jaar, speelde anoniem bij Ajax. RKC gaf hem een kans en snel kwam hij tot wasdom. Hij kan zelfs nu al naar een grote club. Landskampioen PSV is het concreetst. Anderlecht meldde zich ook. RKC kan Lamey niet behouden. Maar zijn vertrek past in de filosofie van de club: jonge spelers opleiden en ze vervolgens verkopen.

Kuyt scoorde in de eerste helft van het vlakke duel, nadat Janssen in de 12e minuut had gefaald van elf meter. Maasing van Estland moest na een handsbal op de doellijn met rood vertrekken. Afgezien van de gemiste strafschop speelde Janssen een goede wedstrijd. Na afloop maakte bondscoach Van Gaal bekend de Vitesse-speler bij het A-elftal te halen ter compensatie van het wegvallen van Van Bommel (blessure) en Davids (schorsing).

Bij Vitesse kende Janssen een matig seizoen, waarin hij zijn vaste plaats verloor. Bondscoach Wotte van Jong Oranje: ,,Maar Theo is in potentie een jongen die de stap kan maken naar het A-elftal. Hij heeft veel kwaliteiten, heeft een fanatstisch linkerbeen, een goed overzicht, is sterk aan de bal. Hij moet alleen leren ook zonder de bal waarde te hebben voor de ploeg. Hij moet nog leren om te gaan met de situatie als de tegenstander de bal heeft. Hij moet gewoon nog completer worden.''

Kort na de rust maakte invaller Redan de tweede treffer. Na bijna een uur maakte de RKC'er er 0-3 van. Daarna was de wedstrijd voorbij. Estland wilde wel voetballen, maar kwam alles tekort om het Nederlands lastig te maken.

Nederland had zich voor de wedstrijd beklaagd over de omstandigheden. De training voor de wedstrijd in het stadion van Tallinn kon niet doorgaan wegens diverse werkzaamheden. Het stadion is pas voor de helft gereed. Bouwvakkers waren ook tijdens de wedstrijd druk bezig. ,,Je moet haast een helm dragen tijdens de wedstrijd'', overdreef coach Wotte enigszins.

Het veld was slecht, dat erkenden ook de mensen van de bond van Estland. ,,Maar Jong Oanje heeft weleens op slechtere velden gespeeld en het veld in de Amsterdam Arena is echt veel slechter dan dit veld'', counterde Arno Pijpers, bondscoach van Estand en daarvoor werkzaam bij de KNVB.

Jong Estland - Jong Oranje 0-5 (0-1). 28. Kuyt 0-1, 49. Redan 0-2, 58. Redan 0-3, 75. Wisgerhof 0-4, 76. Redan 0-5.

Scheidsrechter: Markusson (IJs). Toeschouwers: 250. Rode kaart: 10. Maasing (Jong Estland). Gele kaart: Bosschaart (Jong Oranje). Bijzonderheden: Janssen (Jong Oranje) mist strafschop in 12e minuut.

Jong Estland: Kiseljov; Palatu, Rahn (46. Anniste), Vink en Sisov; Maasing, Kosements, Kirilov (70. Arst) en Voskoboini (83. Koparev); Saharov en Ahjupera.

Jong Oranje: Ten Rouwelaar; Lamey, Wisgerhof, Broerse en Bosschaart; Wolters (46. Redan), Van der Gun (82. Berger) en Janssen; Van der Meyde (60. Ax), Kuyt en Zonneveld. Stand: 1. Nederland 6-13 (13-6), 2. Portugal 5-13 (10-3), 3. Ierland 5-6 (3-5), 4. Cyprus 4-3 (5-7), 5. Estland 4-0 (2-12).