Menu
'Eenzelfde finaleplaatje zal mooi zijn'

'Eenzelfde finaleplaatje zal mooi zijn'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Daphne Koster.

Zondag staat de bekerfinale bij de mannen tussen PEC Zwolle en Ajax op het programma. Ik zal ook naar De Kuip gaan. Vanuit Ajax kregen we de kans naar Rotterdam te gaan, alleen ga ik niet met de speelsters vanuit Ajax mee, maar vanuit de stichting Meer dan Voetbal. Die uitnodiging lag er al een tijdje. Ik ben daar namelijk sinds een half jaar bestuurslid en krijg vaker de kans bij zulke activiteiten te zijn. In samenwerking met ‘De Aanvoerders’ van Aron Winter zullen we de middag voor de wedstrijd met vijftien tot twintig aanvoerders in gesprek gaan en daar komen ideeën uit. Daarvan zullen we vijf golden rules opstellen om het spel nog sportiever te maken en die presenteren aan minister Opstelten. Die vijf regels zullen volgend seizoen centraal staan. Een leuke middag zo voorafgaande aan de wedstrijd.

Die finale vind ik lastig te voorspellen. Als je eenmaal in de halve finale zit, is de prijs dichtbij. Een competitie speel je het hele jaar, maar de beker zijn slechts een aantal wedstrijden en dan kan je de prijs al pakken. Als speler heb ik bekerduels niet als de meest attractiefste ervaren. Natuurlijk zitten er wel eens leuke wedstrijden bij, maar soms heb je gewoon pech bij de loting. Terwijl je door diezelfde loting ook een relatief makkelijke route richting finale kan hebben. Zo zijn er clubs die op de counter spelen en de boel proberen dicht te houden en vervolgens de afsluitende strafschoppenserie goed doorkomen en je weer een ronde verder. Sommige mensen vinden dat het mooie van het bekertoernooi en ik snap dat het voor kleinere clubs mooi is om tegen Ajax te spelen, maar ik heb bekerwedstrijden nooit zo geweldig gevonden.

Zelf heb ik de beker wel drie keer gewonnen. Twee keer met Ter Leede en een keer met AZ. En natuurlijk is het dan mooi om die prijs te winnen. Zeker het laatste jaar dat ik bij Ter Leede speelde. Toen wonnen we de landstitel én de beker. Dat je dat jaar écht de sterkste was, blijft me wel altijd bij.

Jammer genoeg kleeft er aan het winnen van de beker bij de Vrouwen niets anders dan de prijs zelf. Bij de mannen krijg je een ticket voor de Europa League. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal als er ook zoiets komt bij de vrouwen.
De Ajax Vrouwen spelen hun bekerwedstrijd op 11 mei bij FC Twente en de andere halve finale gaat tussen PEC Zwolle en PSV. Het zal mooi zijn als we hetzelfde plaatje krijgen als bij de mannen: PEC – Ajax. Als Ajax Vrouwen hebben we dit jaar stappen gemaakt en dan is het mooi als we het seizoen met een prijs kunnen afsluiten. In de BeNeLeague hebben we de twee cruciale wedstrijden om het kampioenschap verloren. Mochten we de beker winnen, dan hebben we een goed seizoen gedraaid.

Of ik bij die halve finale ben, weet ik nog niet. Dat hangt af hoe ik mij voel. Ik ben nu 25 weken zwanger en het is nu steeds beter te zien. Mensen verbazen zich wel hoeveel ik nog doe. Maar ik train ook nog steeds. Dat wil ik volhouden. De laatste dagen zet ik veel activiteiten op twitter en dan krijg ik veel reacties van mensen die vinden dat ik nog steeds heel druk ben. Zo ben ik vandaag in Roermond ben de opening van de Nationale Sportweek. Overal is het meisjes – en vrouwenvoetbal booming . Dat is echt supertof om te zien.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Naar andere columns