Menu
Eerbetoon oud-winnaars rond CL-finale

Eerbetoon oud-winnaars rond CL-finale

Rond de UEFA Champions Leaguefinale van afgelopen zaterdag in Berlijn, werd ook Ajax voor het voetlicht gehaald. De UEFA stond voorafgaande aan Juventus - Barcelona uitgebreid stil bij 60 jaar Europa Cup. In die zes decennia speelde Ajax vier keer een hoofdrol.

Reden te meer voor de UEFA-president Michel Platini om ook Ajax (winnaar in 1971, 1972, 1973 en 1995) op het podium te roepen. Namens de club nam directeur marketing Edwin van der Sar een fraaie plaquette in ontvangst. Ajax is één van de 22 clubs die ooit de Europa Cup 1 wonnen. Op de plaquette staan de notities die de journalist Jacques Ferran maakte. Hij was de grote aanjager van het toernooi, dat in 1955 zijn eerste editie beleefde.

,,Het was mooi dat de UEFA hier aandacht aan besteedde", keek Van der Sar terug op het evenement. ,,En goed voor Ajax. Ze begonnen met de clubs die één keer hadden gewonnen en daar kwamen natuurlijk veel mooie clubs voorbij. Zo bouwden ze het mooi op. En op een gegeven moment waren er nog vijf clubs over: Ajax, Bayern München, Real Madrid, AC Milan en Barcelona. Ik mocht als vier-na-laatste naar voren komen. Ze lieten mooie beelden zien uit de jaren zeventig en uit 1995. Dat laatste was voor mij extra speciaal, omdat ik toen zelf op het veld stond."

De 22 winnaars zijn op alfabetische volgorde: AC Milan, AFC Ajax, Aston Villa FC, FC Barcelona, FC Bayern München, SL Benfica, Borussia Dortmund, Celtic FC, Chelsea FC, FK Crvena Zvezda, Feyenoord, Hamburger SV, FC Internazionale Milaan, Juventus, Liverpool FC, Manchester United FC, Nottingham Forest FC, Olympique de Marseille, FC Porto, PSV Eindhoven, Real Madrid CF en FC Steaua Boekarest.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Harold Cunningham/Getty Images for UEFA