Menu
Eerbetoon voor een echte Ajacied

Eerbetoon voor een echte Ajacied

Het bronzen standbeeld van de legendarische Ajacied Bobby Haarms is vrijdagavond om 19:30 uur onthuld voor de Amsterdam ArenA. De oer-Ajacied, die op 6 juni 2009 op 75-jarige leeftijd overleed, leeft op deze manier voor altijd voort.

De werkgroep van 'deze man verdient een standbeeld' was ruim een jaar in de weer om het levensgrote standbeeld te realiseren en het op een bijzondere plek te plaatsen. Vrijdagavond was het eindelijk zover. Het werk van kunstenaar Hans Jouta werd voor de ArenA onthuld in het bijzijn van volkszanger Peter Beense, Ajax-teammanager David Endt, SVA-voorzitter Danïel Dekker, Ajax' commercieel directeur Henri van der Aat en een paar honderd Ajax-supporters.

Vlak voor de onthulling sprak onder andere Endt mooie woorden over Haarms. ,,Alle voetballers die onder hem trainden accepteerden zijn belangrijkste eis; volledige inzet. Haarms was verliefd op deze club. Haarms is Ajax en verdient dit beeld, dat voor de hoofdingang van Ajax staat. Zijn Ajax. Hij was er altijd voor de supporters. Nu zijn zij er voor hem, met een uniek eerbetoon.’’

Na de mooie woorden van Endt werd het bronzen, levensgrote standbeeld van Haarms onthuld. De herkenbare houding van Haarms voelde meteen vertrouwd aan. Het karakteristieke bankje van Haarms is ook in het brons gegoten. Terwijl Frank Sinatra met My Way (een favoriete artiest én favoriet nummer van Haarms) op de achtergrond klonk, bezichtigden de aanwezigen het zeer geslaagde beeldwerk van Jouta.

Bobby Haarms traint met Frank Rijkaard met het beruchte bankje. Bobby Haarms traint met Frank Rijkaard met het beruchte bankje.

Haarms verwierf als hersteltrainer van Ajax de meeste faam. Spelers die door de medische staf genezen werden verklaard, moesten eerst een speciale ‘Bobby-hersteltraining’ afwerken bij Haarms. Bij vele oefenvormen speelde het beroemde en beruchte ‘bankje’ een grote rol. Haarms nam de spelers onder handen en schotelde ze een zwaar programma voor. Voor de spelers was het een ware hel, maar ze wisten altijd dat ze baat hadden bij de speciale aanpak van Haarms. Zijn oefensessies waren uniek. Haarms’ vriendelijke en behulpzame karakter verzachtte de harde aanpak op het trainingsveld. Hierdoor kreeg de Amsterdammer de liefkozende bijnaam De Goede Beul.

Er had geen betere plek gekozen kunnen worden voor het standbeeld van Bobby Haarms. Zo vlak voor de hoofdingang van de Amsterdam ArenA verwelkomt Haarms iedere Ajacied bij zijn club en zijn thuis. De goede beul leeft altijd voort in de harten van de Ajacieden, maar is nu ook vereeuwigd voor de poort van zijn grote liefde: Ajax.

Ajax.nl/ Tekst: Nadia Marhoum/Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Bobby Haarms will never walk alone. Bobby Haarms will never walk alone.
David Endt spreekt de aanwezigen toe. David Endt spreekt de aanwezigen toe.
Het beeld van Haarms werd onhuld door een vriend van Haarms. Het beeld van Haarms werd onhuld door een vriend van Haarms.
De ziel van 'De Goede Beul' leeft altijd voort. De ziel van 'De Goede Beul' leeft altijd voort.