Menu
'Eerder versterkingen halen, nieuw stadion de Toekomst'

'Eerder versterkingen halen, nieuw stadion de Toekomst'

De Amsterdam ArenA was vrijdagmiddag het decor van de jaarlijkse Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA). In een sfeervolle rood-witte setting met een heuse tribune lichtte de directie de resultaten van het afgelopen seizoen toe. Natuurlijk werd er ingegaan op de huidige prestaties en de toekomst van de club. ‘Aanhaken bij Europa blijft ons doel.’

'We Are Ajax, We Are Back’, klinkt het door de speakers. Op het grote videoscherm achter Edwin van der Sar is de film te zien die afgelopen mei op de ochtend van de Europa League-finale werd gelanceerd.

,,Deze video ging viraal”, blikt de directeur terug. ,,Miljoenen mensen hebben dit gezien. Na 21 jaar stond Ajax weer in een Europese finale. Helaas verloren we, maar ik denk dat we met heel veel plezier en trots op die dag terug mogen kijken. We hebben ons visitekaartje eindelijk weer eens afgegeven in Europa. Speelden met het jongste team ooit in een Europese finale.”

Overmars: ,,Als Ajax willen we geen spelers meer verhuren aan clubs die op kunstgras spelen."

Dit voetbaljaar zit het Europese avontuur er alweer op. ,,Maar dat betekent niet dat we terug bij af zijn”, zegt Van der Sar. ,,We willen aanhaken in Europa. Onze doelstelling is Europees overwinteren en kampioen worden. Dit jaar lukt dat niet, maar we gaan er alles aan doen om de dubbel te winnen.”

Selectie sneller op orde
Om de sportieve doelstellingen in de toekomst weer te halen blijft Ajax vol inzetten op de jeugdopleiding, maar zal er ook vaker een diepte-investering worden gedaan. Van der Sar: ,,Opleiden is de rode lijn en zit in het dna van Ajax. Onze opleiding is wereldberoemd, maar we willen ook meetellen."

De aandeelhouders op de tribune
De aandeelhouders op de tribune

,,Als er grote spelers vertrekken staat onze jeugd te popelen om hun plek in te nemen. Maar het duurt even voordat ze op datzelfde niveau zitten. Klaassen, Traoré, Sánchez vervang je niet zomaar. Als er iemand vertrekt moeten we eerder een directe versterking terughalen. Daar moeten we scherper op zijn. We willen onze selectie ook sneller op orde hebben, het liefst al 2 weken na het einde van de competitie. Zo willen we ons wapenen voor het seizoen 2018-2019.”

Geen spelers meer verhuren aan clubs met kunstgras
Directeur spelersbeleid Marc Overmars praat de aandeelhouders bij over de transfermarkt, waar jonge talenten steeds sneller worden weggekocht. Ook maakt hij zich tijdens het vragenuurtje hard voor echt gras. ,,We hopen dat in de Eredivisie binnen 2 jaar weer alleen op echt gras wordt gevoetbald. Als Ajax willen we nu al geen spelers meer verhuren aan clubs die op kunstgras spelen. Zo willen we een signaal afgeven."

De Nieuwe Toekomst met stadion voor 6.000 toeschouwers
Operationeel directeur Rutger Arisz beleeft zijn debuut tijdens de AVA. Hij trad in december in dienst bij Ajax. ,,Ik ben het gezicht naar binnen", omschrijft hij zijn eigen rol. Tijdens zijn presentatie laat hij onder andere de plannen zien voor de Nieuwe Toekomst, een topfaciliteit op Europees niveau waar € 36,7 miljoen voor wordt gereserveerd.

,,Het huidige sportcomplex moet worden uitgebreid naar 15 velden, veel daarvan worden natuurgras. We willen de ArenA en de Toekomst dichter bij elkaar brengen. Waar nu P2 zit, moet een nieuw stadion komen met de capaciteit van 6.000 toeschouwers. We hopen dat het in 2022 klaar is, maar wellicht is dat net iets te ambitieus.”

RvC-voorzitter Leo van Wijk (midden) leidde de vergadering.
RvC-voorzitter Leo van Wijk (midden) leidde de vergadering.

,,Ik heb goed nieuws te brengen, dus ik kan niet wachten”, grapt financieel directeur Jeroen Slop. Hij doelt natuurlijk op de € 49,5 miljoen nettowinst die Ajax boekte over het jaar 2016-2017. ,,We hebben ook een recordomzet gedraaid van € 118,2 miljoen. Natuurlijk heeft de finale in de Europa League voor een enorme boost gezorgd. Ook transfers van bijvoorbeeld Milik en Klaassen dragen bij aan dit mooie resultaat.”

Verwachting: ook winst over 2017-2018
Voor komend seizoen verwacht Slop opnieuw een nettowinst. ,,Het operationele resultaat zal negatief zijn, dat komt door de vroege Europese uitschakeling. Maar door transfers van onder andere Sánchez verwachten we wel opnieuw winst te boeken over 2017-2018. Het is financieel gezien een beetje een goednieuws-show, maar het is niet anders.”

Lees ook: Jaarcijfers: Ajax boekt netto-winst van € 49,5 miljoen
Download: Jaarverslag 2016-2017

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst