Menu
Eerherstel van Ajax tegen Excelsior?

Eerherstel van Ajax tegen Excelsior?

Ajax sluit zondag de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd bij Excelsior. Voor de Ajacieden staat het duel op Woudestein vooral in het teken van eerherstel. Ajax werd donderdag voor eigen publiek tegen Vitesse (0-4) op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de achtste finale van de KNVB Bekertoernooi. Excelsior, de nummer dertien van de Eredivisie, baarde opzien door NAC Breda met 6-0 uit de beker te kegelen.

Excelsior is dit seizoen na twee jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. De Rotterdammers promoveerden via de nacompetitie door in de finale van de play-offs RKC te verslaan. Excelsior leek een zwaar seizoen tegemoet te gaan, maar tot nu toe blijkt niets minder waar. Excelsior staat na zestien speelronden keurig dertiende, met zeventien punten.

Met name de start, waarbij Excelsior zeven punten uit de eerste vier duels pakte, was spectaculair. De Kralingers stonden op dat moment hoger genoteerd dan stadgenoot Feyenoord en dat gegeven zorgde voor lachende gezichten op Woudestein. De laatste tijd ging het beduidend minder in competitieverband. Excelsior boekte een kleine twee maanden geleden, op 26 oktober, voor het laatst een overwinning. De laatste twee thuisduels gingen ruim verloren. Tegen PEC Zwolle (0-5) en Feyenoord (2-5) werden in totaal tien tegentreffers geïncasseerd.

Excelsior leek dus bezig aan een mindere periode, maar opeens was daar donderdag – als een soort bliksemslag bij heldere hemel – die spectaculaire 6-0-overwinning op NAC Breda. Natuurlijk steken de Brabanders niet in hun beste vorm, maar de uitslag was ronduit sensationeel. Vijf van de zes goals waren doelpunten uit het boekje, zoals dat zo mooi heet in voetbalkretologie. Het geeft aan dat Excelsior over genoeg voetballend vermogen beschikt. Adil Auassar was met twee schitterende afstandsschoten de gevierde man.

Excelsior was donderdag in het KNVB Bekertoernooi (veel) te sterk voor NAC: 6-0. Excelsior was donderdag in het KNVB Bekertoernooi (veel) te sterk voor NAC: 6-0.

Grote vraag is hoe Ajax zich herstelt van de dreun tegen Vitesse. Hoopgevend is dat de Amsterdammers kunnen buigen op goede statistieken. Ajax verloor in zeventien bezoeken aan Excelsior pas eenmaal, in december 2007. Twaalf keer vertrok Ajax met de zege. Viermaal eindigde het op Woudestein in een gelijkspel. In Amsterdam wist Excelsior nog nooit te winnen.

Een andere statistiek die in het voordeel van Ajax spreekt, is dat de ploeg nog nooit verloor op kunstgras. Van de achttien uitwedstrijden op die ondergrond werden er dertien gewonnen. Mocht Ajax zondag zonder nederlaag blijven, dan verloor het in het kalenderjaar 2014 slechts tweemaal in competitieverband. Het laatste jaar dat Ajax twee of minder duels verloor was in 2002.

Clubtopscorer van Excelsior is Jeff Stans. De middenvelder trof tot dusver zes keer doel, hetzelfde aantal als Ajacied Lasse Schöne. Arek Milik is met acht goals de doeltreffendste speler van Ajax. Overigens is Daan Bovenberg ook een speler die Ajax niet uit het oog mag verliezen. De vleugelverdediger maakte negen goals in de Eredivisie, waarvan drie tegen Ajax.

Excelsior is de enige ploeg in de Eredivisie die nog niet de nul hield. De Kralingers wachten al 32 wedstrijden op een clean sheet op het hoogste niveau. Ajax hield dit seizoen vier keer in competitieverband de nul.

Voor onze huidige hoofdsponsor Aegon wordt de wedstrijd tegen Excelsior er eentje om niet te vergeten. Voor het laatst zullen ze in een duel in de Eredivisie op het mooie Ajax-shirt prijken.
Excelsior - Ajax begint zondag om 14.30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst/ Pro Shots (midden)