Menu
‘Eerst Celta, dan pas de Klassieker’

‘Eerst Celta, dan pas de Klassieker’

Peter Bosz en Davinson Sánchez blikten woensdagavond voorafgaand aan de training vooruit op de derde groepswedstrijd in de UEFA Europa League. In het stadion van Celta de Vigo sprak Bosz over Ajax’ komende tegenstander en kansen op de volgende ronde. ,,Als we morgen winnen zijn we een heel eind op de goede weg.”

Ajax is met veel vertrouwen naar Spanje afgereisd. Ajax is na de overwinningen op Panathinaikos en Standard Luik koploper in groep G, met twee punten voorsprong op achtervolger Celta. Het team van Bosz is bovendien al negen wedstrijden lang in de winning mood in de verschillende competities.

Een overwinning in Vigo brengt Ajax op de drempel van overwintering, zo verwacht ook Bosz: ,,Als we morgen winnen zijn we een heel eind op de goede weg.” Al voegde hij er direct aan toe dat een driepunter in Spanje uiteraard geen eenvoudige opgave is. Op de vraag of Celta de lastigste tegenstander is, antwoordde de Ajax-coach ‘sí’. ,,Zoals als vooraf al gedacht is Celta onze voornaamste concurrent, maar uiteindelijk gaan er natuurlijk twee ploegen uit onze groep door.”

Vervanger Schöne
Ajax moet het in Vigo zonder Lasse Schöne doen. De Deen ontbreekt, net als Kenny Tete, vanwege een voetblessure. Hoe lang het duo is uitgeschakeld, is niet bekend. De afgelopen periode stond Schöne steevast in de basis als controleur op het middenveld. De afwezigheid van de routinier riep uiteraard de vraag op of Jairo Riedewald donderdag zijn logische vervanger is. ,,Dat ga ik na de training eerst nog met de andere trainers bespreken. Vervolgens hakken we de knoop door en vertellen we het aan de spelers.”

,,Ik wil altijd de beste spelers opstellen. De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkst", stelde Peter Bosz.
,,Ik wil altijd de beste spelers opstellen. De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkst", stelde Peter Bosz.

Celta spaart spelers, Ajax niet
De avond voorafgaand aan Celta - Ajax wierp het komende weekend ook al zijn schaduw vooruit. Tijdens beide persconferenties ging het niet alleen over donderdag, maar ook over aanstaande zondag. Die dag staat er naast Feyenoord - Ajax in Vigo nog een kraker op het programma. De derby van Galicië tussen Celta en Deportivo La Coruna is het gesprek van de dag in het noordwesten van Spanje. De streekderby is zelfs zo belangrijk dat trainer Eduardo Berizzo vijf spelers rust geeft tegen Ajax. John Guidetti zit wel weer bij de wedstrijdselectie voor het treffen met Ajax. De oud-speler van Feyenoord is hersteld van zijn enkelblessure.  

Sánchez: ,,We kennen Celta en weten waar ze toe in staat zijn. We beseffen dat
het een moeilijk team is om te verslaan.” #UEL #celaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 19 oktober 2016

Bosz is op zijn beurt niet van plan om spelers te sparen met het oog op de Klassieker. ,,Nee, ik denk daar anders over. Ik wil altijd de beste spelers opstellen. De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste, die moeten we proberen te winnen. Kortom; eerst Celta, daarna richten we ons pas op Feyenoord.” En dan: ,,Of het een voordeel is dat Celta niet in de sterkste opstelling aantreedt? Tja, wat wil je dat ik daar over zeg? Misschien dat andere spelers nu hun kans grijpen. Bovendien bestaan selecties, zeker in een sterke competitie als Spanje, altijd uit meer dan elf goede spelers. We zullen het zien.”

Krul
Ook Tim Krul kwam nog even ter sprake in de perskamer van Celta. Bosz verwacht niet dat de doelman vrijdag in de uitwedstrijd tegen FC Volendam al zijn rentree maakt met Jong Ajax. ,,De volgorde is dat hij eerst bij de groepstraining van het eerste elftal aansluit en daarna met Jong Ajax gaat spelen. Hij heeft met Jong Ajax al met de groep getraind, dus de volgende stap is dat hij met ons gaat trainen.” Of Bosz straks uiteindelijk voor een fitte Krul kiest of Onana de voorkeur blijft geven, hield hij in het midden. ,,De beste keeper speelt.”

Celta de Vigo - Ajax begint donderdag om 19:00 uur.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst