Menu
'Eerst kampioen, daarna mooi WK'

'Eerst kampioen, daarna mooi WK'

Met de zesde overwinning op rij sloten de Ajax Vrouwen zaterdagavond de eerste seizoenshelft af. Onder Ed Engelkes boekten de vrouwen in totaal elf overwinningen voor de winterstop. Slechts twee nederlagen werden er geleden. Goed voor een voorlopige eerste plaats in de BeNe League, al kan Standard Luik bij een overwinning komend weekeinde, een punt voorsprong nemen.

Al met al kijken alle betrokkenen met een goed gevoel terug op het eerste voetbalgedeelte van dit seizoen. ,,Het was niet altijd mooi”, blikt Anouk Hoogendijk terug. ,,Maar dat maakt eventjes niet uit. Als je de punten maar blijft pakken”, zegt de routinier, die de laatste duels moest missen vanwege blessures. ,,Na de winterstop ben ik weer helemaal fit.”

,,Daarin hebben we een belangrijke stap gezet ten opzichte van vorig jaar. Ook de slechte wedstrijden weten we nu naar ons toe te trekken”, zegt spits Eshly Bakker, die met zes treffers samen met Marlous Pieëte topscorer is van de Ajax Vrouwen. ,,Eshly heeft vaak aan een kans genoeg. Dat is haar kracht”, zegt Engelkes.

Met de eerdere uitspraken refereren de twee speelsters naar vorig seizoen waarin er vooral voor de winterstop onnodig veel gelijk werd gespeeld, waardoor een reeks van tien overwinningen niet meer mocht baten. De Ajax Vrouwen strandden op de derde plaats, maar liefst elf punten achter kampioen FC Twente en negen punten achter runner-up Standard Luik. Desiree van Lunteren beaamt dan ook de woorden van haar ploeggenote. ,,Vorig seizoen hadden we een wedstrijd zoals tegen Telstar afgelopen zaterdag niet gewonnen. We kregen ook teveel doelpunten tegen net na de rust. Dat heeft ons misschien mentaal wel de das om gedaan.”

Eshly Bakker is samen met Marlous Pieëte topscorer van de Ajax Vrouwen. Eshly Bakker is samen met Marlous Pieëte topscorer van de Ajax Vrouwen.

Volgens Van Lunteren had er dit halfjaar nog meer in het vat gezeten. ,,Anderlecht hebben we onderschat. En ook van Standard Luik hadden we niet hoeven verliezen. We speelden daar helemaal niet goed, maar toch had er meer in gezeten. De tegentreffer gaven we heel makkelijk weg.”

Standard Luik, Ajax en FC Twente zullen ook nu weer uit gaan maken wie er kampioen wordt. ,,De onderlinge duels worden misschien wel beslissend. Van Lunteren: ,,Als iedereen zijn wedstrijden op deze manier blijft winnen, worden die duels heel belangrijk.”

De selectie heeft van Engelkes vrij gekregen tot maandag 5 januari. Dan gaat de focus weer op de competitie waar op vrijdag 16 januari een uitwedstrijd tegen KAA Gent op het programma staat. Een trainingskamp staat niet op de rol. ,,We komen woensdag nog een keer bij elkaar. Dat wordt een gezellige avond met gedichten in de 'SinterKerst' sfeer. Daarna hebben we lekker vrij en kunnen we ons opladen voor de tweede seizoenshelft”, aldus Hoogendijk.

Voor alle drie de vrouwen is het reguliere seizoen hoogstwaarschijnlijk niet het einde van dit voetbaljaar. Het WK in Canada van komende zomer staat met rood omcirkeld in de agenda's.

,,We hebben het niet slecht getroffen met de loting”, zegt Hoogendijk. ,,Op dit moment ben ik basisspeelster. Ik hoop dat ik dat zo kan houden”, zegt Van Lunteren, die in de play-off tegen Italië als rechtsback fungeerde. Alle drie de speelsters zijn het erover eens. ,,Eerst kampioen worden met Ajax en dan een mooi WK spelen.”

Engelkes weet waar zijn ploeg nog wel een stap in heeft te maken. ,,We moeten een wedstrijd beter gaan lezen en daarnaar handelen. Maar wat de meiden ook al zeggen: we zijn verder dan vorig seizoen. Er kan altijd een wedstrijd tussen zitten die niet loopt, maar die moet je dan wel zien te winnen. Dat is de grootste winst van dit afgelopen halfjaar geweest.”

Tekst: Ajax.nl/Tom van der Wilt
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees