Menu
Eerst nog bloedserieus, daarna dollen

Eerst nog bloedserieus, daarna dollen

Wedstrijdgericht en bloedserieus toen het moest, genietend en dollend toen het kon. De training van vrijdagochtend in aanloop naar de wedstrijd tegen NEC had het allemaal in zich.

Ryan Babel klopt zijn directe tegenstander George Ogararu op snelheid. Ryan Babel klopt zijn directe tegenstander George Ogararu op snelheid.

Trainer Henk ten Cate had voor het eerst in lange tijd zijn volledige selectie tot zijn beschikking. Alle vierentwintig spelers, inclusief de langdurig uitgeschakelde Nicolae Mitea, begonnen rond half elf aan de groepstraining. Jaap Stam startte nog wel met een individuele warming-up onder begeleiding van conditietrainer Laurens Ebben, maar toen het er echt om ging, sloot ook de aanvoerder zich aan bij de grote groep. Stam werkte de afgelopen dagen individueel aan zijn fitheid en liet het bekerduel met Jong RKC Waalwijk woensdag nog aan zich voorbij gaan. In tegenstelling tot Stam scheidde Mitea zich juist in het laatste gedeelte van de ochtendsessie weer af van de rest, om op het kunstgras verder te werken aan het laatste traject van zijn herstel. De Roemeense flankspeler is bijna volledig hersteld van een hamstringblessure.

De rollen omgedraaid: Maarten Stekelenburg probeert vanaf de strafschopstip gelegenheidskeeper Klaas Jan Huntelaar te passeren. De rollen omgedraaid: Maarten Stekelenburg probeert vanaf de strafschopstip gelegenheidskeeper Klaas Jan Huntelaar te passeren.

Tijdens de grote partijvorm die Ajax halverwege de training afwerkte, trachtte Ten Cate de lessen uit de voorbije weken in de praktijk te brengen. De trainer legde het spel vaker stil dan gewoonlijk, om specifieke aanwijzingen te geven aan spelers of algemene tips voor de gehele ploeg. De grote lijn in zijn betoog: Ajax dient compacter te spelen om balverlies van de tegenstander af te dwingen en in aanvallend opzicht moeten spelers eerst en vooral vanuit hun eigen taak en positie opereren. De oefenstof wierp al snel zijn vruchten af. Ryan Babel - door Ten Cate luidkeels eraan herinnerd dat hij niet niet te vaak van de linkerkant naar binnen moet trekken - kwam twee keer ijzersterk door om in de doelmond Klaas Jan Huntelaar te bedienen. Die scoorde beide keren.

Na een laatste praatsessie was het vervolgens tijd voor ontspanning en vermaak. Terwijl een enkeling al de catacomben van het stadion opzocht en een deel van de selectie toekeek vanaf het bankje aan de zijlijn, namen Kenneth Perez, Hedwiges Maduro, Klaas Jan Huntelaar, Thomas Vermaelen en Nicolae Mitea de twee doelmannen Dennis Gentenaar en Maarten Stekelenburg onder vuur. Haast traditiegetrouw bleven Huntelaar en Stekelenburg als laatsten over, om een onderlinge strijd uit te vechten. Alhoewel Huntelaar het in zijn rol als doelman zonder keepershandschoenen moest stellen, kwam hij toch keer op keer als winnaar uit de strijd. Ook in de laatste serie was de jarige Stekelenburg geen overwinning gegund. Toen liep het al tegen half een en zat de rest van de selectie al bijna aan de lunchtafel.

Huntelaar geeft Stekelenburg voor de zoveelste keer het nakijken. Huntelaar geeft Stekelenburg voor de zoveelste keer het nakijken.