Menu
Eerste Ajax-reünie feest voor oud-spelers

Eerste Ajax-reünie feest voor oud-spelers

De rijke historie van Ajax kent niet alleen veel prijzen, maar uiteraard ook veel illustere trainers en spelers. In de 110-jarige geschiedenis van de club zijn vele legendes en clubiconen geboren. Zaterdag wordt letterlijk zichtbaar hoe rijk de historie van Ajax is. Voor de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers van Ajax 1 – rondom Ajax – NAC - hebben zich meer dan 120 (oud-)Ajacieden aangemeld.

Ajax heet zijn oud-spelers zaterdag hartelijk welkom in de ArenA. Ruim 120 oud-Ajacieden reageerden positief op de aankondiging voor de eerste Ajax-reünie voor spelers die minstens een duel in het eerste speelden. De reünisten volgen Ajax – NAC vanuit de zogenaamde ‘engelenbak’; een speciaal tribunevak, dat is vernoemd naar een tribunedeel in de Meer. In de oorspronkelijke engelenbak bekeken onder meer de geblesseerde Ajacieden, overige niet spelende Ajacieden en Ajax-bestuursleden de wedstrijden van het eerste elftal.

De onderlinge ‘verschillen’ tussen de oud-Ajacieden die zaterdag in de ArenA aantreden zijn groot. Mister Ajax Sjaak Swart is uiteraard van de partij. In de 110-jarige clubhistorie speelde geen Ajacied meer duels in Ajax 1. Swart is met 603 officiële optredens de onbetwiste recordhouder en trotse drager van de eretitel Mister Ajax. Ook de nummer 2 op de eeuwige recordlijst van meest gespeelde Ajax-duels is van de partij. Wim Suurbier voetbalde als Ajacied een uitmuntende 509 duels bijeen. Danny Blind – met 493 wedstrijden de nummer 3 op de ranglijst – is zaterdag wel in het stadion, maar heeft waarschijnlijk geen tijd voor de reünie. De assistent van trainer Martin Jol bekijkt Ajax – NAC vanaf zijn luxe stoel naast de hoofdtrainer. Ook Stefan Pettersson en Barry Hulshoff geven acte de presence op de reünie, die wellicht een jaarlijks terugkerend Ajax-evenement wordt.

Swart speelt tegenwoordig nog steeds zijn wedstrijden voor Ajax. Hij is trouw lid van Lucky Ajax. Swart speelt tegenwoordig nog steeds zijn wedstrijden voor Ajax. Hij is trouw lid van Lucky Ajax.

Tegenover de bekendste Ajax-namen staan ook aanmeldingen van minder bekende Ajacieden. Ook zij maken deel uit van de roemruchte clubgeschiedenis en zijn vanzelfsprekend net zo welkom bij hun oude club. Frank Janssen speelde op 17 mei 1980 – de KNVB Bekerfinale tegen Feyenoord – zijn enige Ajax-duel. Een andere, bij het grote Ajax-publiek wellicht in de vergetelheid geraakte Ajacied, Guido Pen, sprokkelde zijn 23 officiële Ajax-wedstrijden bij elkaar in het seizoen 1979-1980. Arie van Eijden bracht in het seizoen 1965-1966 twee officiële Ajax-duels op zijn naam. Even zo veel duels als Guus Uhlenbeek, die zijn totaal in een recenter voetbaltijdperk (1991) voltooide. Van Eijden maakte overigens later vooral naam als club- en bondsbestuurder. Het bewijst hoe gevarieerd het gezelschap reünisten is. De Ajacieden zijn zaterdag allen present in de ArenA. 603 of ‘slechts’ 1 Ajax-wedstrijd op de palmares of het CV? Iedere Ajacied is op zijn eigen manier van waarde voor Ajax geweest.

Voorafgaand aan Ajax – NAC (aftrap 18:45 uur) worden de oud-spelers die ooit in Ajax 1 hebben gespeeld op de reünie ontvangen. Vervolgens zullen ze gezamenlijk in een speciaal tribunevak voor oud-spelers naar de wedstrijd kijken. Speciaal voor de oud-spelers wordt er rondom de wedstrijd een speciaal programma georganiseerd. Een ding staat op voorhand vast: tijdens de avond zal letterlijk zichtbaar zijn hoe rijk de historie van Ajax is.

De reünie voor oud-spelers wordt in samenwerking met Ajax’ hoofdsponsor AEGON georganiseerd.

Tekst en foto: Ajax.nl

Kom zaterdag naar Ajax - NAC Breda! Koop hier direct je kaart(en)