Menu

Eerste Amstel-Cupduel van Ajax dit seizoen

Na de uitschakeling in de UEFA Champions League, is de Amstel Cup het enige bekertoernooi waar Ajax nog actief in is. Vorig jaar reikten de Amsterdammers tot de halve finales, waar Feyenoord in Rotterdam voor een voortijdig einde zorgde. Vanavond treedt Ajax aan tegen NAC, van wie de Amsterdammers eerder dit seizoen klop kregen in Breda.

De laatste keer dat Ajax uitgeschakeld werd in de achtste finale van het bekertoernooi was in het seizoen 2000-2001. In januari 2001 was Vitesse in de ArenA te sterk en de Arnhemmers wonnen met 2-1. Het jaar daarop nam Ajax wraak en veroverde de beker door een overwinning op FC Utrecht (3-2).

In Ajax' laatste Amstel-Cupwedstrijd bleek Feyenoord dus te sterk. Ajax speelde niet goed. Misschien had het te maken met de warmte, zocht Ronald Koeman na afloop naar een verklaring, en een treffer van Paul Bosvelt was voldoende voor de winst van de Rotterdammers. Een moment dat de meesten zich nog wel zullen herinneren was 'het opstootje aan de zijlijn' met Cristian Chivu die gehinderd werd bij het ingooien van de bal.

Acht maanden later speelt Ajax, dat pas in de achtste finales instroomt, tegen NAC Breda. Beide ploegen kwamen elkaar eerder dit seizoen al tegen, een wedstrijd die bij de Ajacieden nog vers in het geheugen zal liggen. Koeman vond na de 4-2 nederlaag van afgelopen september dat hij nog nooit zo'n wanorde in de verdediging had gezien. Uitgerekend Nourdin Boukhari, deze zomer verhuurd aan NAC, luidde de nederlaag in met het eerste doelpunt voor de thuisploeg.

Na rust werd het al snel 3-0 voor de Brabanders. Het enige positieve van die middag noemde Koeman de verkleining van die achterstand binnen enkele minuten tot 3-2, door Sikora en Ibrahimovic. NAC was echter nog niet klaar, Stefano Seedorf, die net als Boukhari door Ajax is verhuurd aan NAC, maakte er 4-2 van. Met die uitslag mochten de Ajacieden zelfs tevreden zijn, sprak Koeman, want de thuisploeg had nog een hoop kansen níet weten te verzilveren.

Ajax zal er vanavond alles aan willen doen om te zorgen dat in dit bekertoernooi in ieder geval wel wordt overwinterd. Tomás Galásek, Wamberto, Steven Pienaar, Tom Soetaers en Hatem Trabelsi zijn er niet bij, zij ontbreken in deze bekerronde vanwege blessures. Petri Pasanen, Maarten Stekelenburg en John O'Brien zullen niet spelen omdat zijn dinsdagavond al met Jong Ajax in actie kwamen.

Ook NAC kent een aantal afwezigen: Elmander, Petö, Gudelj en Feher zijn allen te geblesseerd om te spelen. Het duel, dat om 20.45 uur begint in de Amsterdam ArenA, staat onder leiding van scheidsrechter Oskam