Menu

Eerste competitieduel Van ´t Schip eindigt in verlies

Het eerste competitieduel van Jong Ajax onder leiding van John van ´t Schip eindigde maandagavond in een 3-1 nederlaag. Op de Toekomst had de thuisploeg een licht overwicht, maar waren de gasten effectiever in de afronding.

De toch al kleine selectie van Van ´t Schip was vanwege een aantal blessures en een afwezige, nog verder uitgedund. Cruz is nog steeds geblesseerd en ook Krohn-Dehli moest vanwege een blessure aan zijn meniscus afhaken. Daarom werd de groep aangevuld met spelers uit de A-jeugd en de zaterdagamateurs.

De jeugd-Ajacied Kenneth Vermeer startte in het doel, Promes en Vermaelen begonnen in de verdediging en Daniel de Ridder speelde op het middenveld. De voor de gelegenheid uit de zaterdagamateurs overgekomen Jamal Akachar speelde op de nummer 10 positie. Mofokeng, Valencia, Kujala, Sneijder, Seedorf en Bechan waren de spelers uit de eigen selectie die in de basis stonden.

De eerste helft, onder toeziend oog van de voltallige selectie van Willem II inclusief Cedric van der Gun, werd vooral gekenmerkt door slordig spel. Uit een corner kwam Willem II al snel op voorsprong. Van ´t Schip: ,,Daarna gooide Willem II het achterin dicht en was het voor ons erg moeilijk om door hun defensie te komen.” Na het vroege doelpunt herstelde Ajax zich enigszins. Ook keeper Vermeer, want in het vervolg van het eerste bedrijf hield hij een aantal malen de bal knap uit het doel.

Dat Ajax een aantal spelers in het veld had staan die aan het niveau niet gewend waren, was duidelijk. Alleen Wesley Sneijder, vorig seizoen nog A-junior, en Daniel de Ridder, nu pupil van Danny Blind, zaten goed in de wedstrijd. De Ridder had tien minuten voor de rust een mooie dribbel, maar werd voor hij echt gevaarlijk kon worden onderuit gehaald door Veldeman. De verdediger van de gasten werd daarvoor terecht bestraft met een gele kaart. Ook in verdedigend opzicht stond De Ridder zijn mannetje.

Wesley Sneijder speelde goed op het middenveld. Zowel verdedigend als aanvallend liet de jongeling zien over veel talent te beschikken. De passes die van zijn voeten kwamen, waren meestal succesvol, helaas werd er niet altijd een goed vervolg aan gegeven. De grootste kans van Ajax in het eerste bedrijf begon bij Sneijder. Zijn schot werd echter in eerste instantie weggestompt door Martin, keeper van Willem II. Meteen werd ook duidelijk dat de invallers moesten wennen aan het tempo- en niveauverschil, want Akachar schoot uit de rebound onbegrijpelijkerwijs naast.

De eerste helft eindigde met de kleine achterstand voor Ajax op het bord. Van ´t Schip leek in de kleedkamer duidelijke taal gesproken te hebben, want Ajax schoot aan het begin van de tweede helft feller uit de startblokken. De Ajacieden speelden met meer bezieling en dat leverde zeven minuten na rust al resultaat op. Waar Akachar vlak voor rust een niet te missen kans om zeep hielp, schoot hij een voorzet van de mee opgekomen Valencia hard in de touwen: 1-1.

Enkele minuten later was Seedorf, die vorige week nog met de A-selectie trainde, zelfzuchtig. Na een mooie dribbel over links, speelde hij niet af aan de vrijstaande Bechan, maar schoot in een poging zijn ploeg eigenhandig op voorsprong te zetten, in de handen van de keeper. Dat was jammer, want Willem II was de ploeg die even later scoorde uit een slecht weggewerkte corner. ,,We kwamen verdiend op 1-1”, aldus Van ´t Schip. ,,Daarna brak een fase aan waarin wij op voorsprong hadden moeten komen, maar in plaats daarvan werd het 2-1 voor Willem II.”

Willem II, dat voor dit duel achtste stond op de ranglijst, viel af en toe gevaarlijk aan. Ajax probeerde de achterstand om te buigen, maar slaagde daar niet in. De frustratie over de achterstand werd Seedorf een kwartier voor tijd iets teveel. Nadat zijn ploegmaatje Sneijder hardhandig omver werd geduwd en hijzelf tegelijkertijd ook werd aangepakt, ontstond een opstootje rond de Ajacied. Al snel bemoeide iedereen op het veld zich ermee, behalve de geblesseerde Sneijder, die zichzelf overeind hees om tien meter verderop alsnog te gaan liggen. Seedorf was de enige die bestraft werd met een gele kaart. Sneijder kon gelukkig na behandeling verder spelen.

In een uiterste poging de achterstand ongedaan te maken, probeerde Seedorf zijn ploeggenoten op sleeptouw te nemen. In zijn eentje zocht hij een doorgang in de vijandelijke defensie. Via Valencia kwam de bal uiteindelijk terecht bij Akachar die deed wat Seedorf daarvoor probeerde. Ook hij dolde een tweetal tegenstanders, maar zijn schot miste scherpte en belandde in de handen van de keeper.

In blessuretijd kreeg Ajax de genadeklap. Een schot vanaf rechts van Hadouir zeilde zomaar richting het doel van Vermeer. De keeper liet de bal tussen zijn handen doorglippen en moest voor de derde keer vissen. Vrijwel meteen daarna floot scheidsrechter Van Meenen af. De eerste competitienederlaag van Jong Ajax en de nieuwe trainer was daarmee een feit.

Van ´t Schip was natuurlijk teleurgesteld, maar zocht na afloop naar positieve dingen die hij had gezien. ,,Ik wist van tevoren dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Ik had vier jeugdspelers en een zaterdagamateur in de basis staan. Maar ik moet zeggen dat ik vind dat zij het uitstekend hebben gedaan. Zij hebben keihard gewerkt en bleven vechtlust tonen. Er speelde niemand van de A-selectie mee, omdat zij allen vanochtend nog hebben getraind. En mocht er nog iets gebeuren, dan moeten zij een voor een nog oproepbaar zijn.”

,,Wij hadden een optisch veldoverwicht. Dat kwam alleen niet tot uiting in de doelpunten. Jammer dus dat we verloren hebben”, vond de nieuwe trainer teleurgesteld.