Menu
Eerste competitiewinst voor Jong Ajax

Eerste competitiewinst voor Jong Ajax

Jong Ajax is in de Amsterdam Arena de competitie goed begonnen. De Amsterdammers versloegen FC Twente met 2-0 in een wedstrijd waarover de coach uitermate tevreden was. De ambiance was enigszins vreemd te noemen, omdat dit de eerste van drie thuiswedstrijden was die Jong Ajax zonder publiek moest spelen. Ryan Babel scoorde voor rust, Jerold Promes maakte na rust het tweede doelpunt.

In een haast lege Amsterdam ArenA, alleen wat pers en een aantal vertegenwoordigers van beide clubs bevolkten een paar stoeltjes, begon Jong Ajax aan de eerste competitiewedstrijd. ,,We hebben de jongens natuurlijk proberen voor te bereiden op het feit dat het raar zou zijn om zonder publiek te spelen. We wezen hen erop dat ze scherp moesten beginnen. We hebben een aantal keer herhaald dat ze vanaf de eerste minuut scherp moesten zijn. We hebben ze ook gezegd dat er aan de andere kant wellicht jongens waren die nog nooit in het stadion hadden gespeeld. En dat is ook bijzonder”, aldus trainer John van den Brom.

Thomas Vermaelen, Daniël de Ridder en Nicolae Mitea stonden in de basis. Jerold Promes kreeg de voorkeur boven Hedwiges Maduro en Robin Muller van Moppes mocht eveneens van de bank toekijken. John Van den Brom: ,,Je moet keuzes maken. Omdat er drie spelers van de A-selectie bij zijn, die moeten spelen, kan dat consequenties hebben voor jongens uit mijn selectie. Nu heb ik bijvoorbeeld gekozen voor Promes, maar dat kan een volgende keer anders zijn. De spelers weten dat, en daar gaan ze ook goed mee om.'' Rasmus Lindgren droeg de aanvoerdersband. ,,Hij is tot nu toe in elke oefenwedstrijd aanvoerder geweest en dat doet hij goed. Ook vandaag ging hij weer voorop in de strijd”, verklaarde Van den Brom.

In de eerste helft waren er op zich weinig hoogtepunten. Na een klein kwartier opende Ryan Babel de score. De spits stond goed opgesteld bij de tweede paal, waar hij een voorzet van Kiran Bechan hard inkopte. Geen gejuich van de tribunes, wel van zijn teamgenoten in het veld en op de bank.

Ajax had controle over de wedstrijd, FC Twente kreeg en creëerde geen enkele uitgespeelde kans. De Amsterdammers kregen echter, op een schot van Babel na, voor rust ook geen grote mogelijkheden meer om de voorsprong te vergroten.

Er was volgens trainer Van den Brom een ding dat in de eerste helft beter had gekund. ,,De spelhervattingen hadden beter gekund voor rust. We hebben daar in de voorbesprekingen veel aandacht aan besteed en we hebben er zondag nog op getraind. In de rust hebben we daar iets van gezegd en prompt wordt er uit de eerste corner na de rust gescoord.”

Het was de mee opgekomen Jerold Promes die uit een soort kluts het laatst zijn voet tegen de bal zette waardoor die met een zacht rollertje in het doel verdween. En weer klonk er geen applaus van de lege tribunes. In de tweede helft viel er wel meer te genieten voor het handjevol toeschouwers. Vooral in de laatste tien minuten sneed Ajax af en toe makkelijk door de Twentse verdediging. Muller van Moppes, in het veld gekomen voor Stanley Aborah, had met een volley de 3-0 kunnen maken, maar de bal ging net over het doel van Remko Pasveer. Etienne Esajas, die Mitea verving, raakte de paal na een schot van links, Daniël de Ridder raakte uit een vrije trap de lat en Babel schoot vlak voor tijd net naast. Keeper Kenneth Vermeer kwam aan de andere kant niet een keer in de problemen. Zo won Jong Ajax in een rare setting de eerste drie punten van het seizoen.

John Van den Brom blikte tevreden terug. ,,We hebben goed gespeeld, waren goed geconcentreerd. We zijn goed met de situatie en de ambiance omgegaan. We hebben niet één kans weggegeven en er wel een aantal gecreëerd. Twente wisselde vaak van formatie en daarvan raakten wij niet in paniek. We hebben daar goed op geanticipeerd en daar ben ik blij mee.”

,,Het was de eerste wedstrijd na de voorbereiding. Wij dachten wel dat het goed stond allemaal, maar de laatste training was slecht. De instelling was matig. Daar was vandaag niets van te zien, ik ben heel tevreden over deze wedstrijd. Complimenten voor mijn jongens.”