Menu

Eerste competitiezege op vreemde bodem sinds jaar

Nadat Ajax op 28 november 1999 met 1-2 won bij AZ, bleef de Amsterdamse formatie verstoken van een competitie-overwinning op vreemde bodem. Tot zondag 5 november 2000. Uitgerekend tegen de vorige ploeg van trainer Co Adriaanse werd de negatieve tendens doorbroken. Het doelpunt van Wamberto in de elfde minuut bleek voldoende voor de winst.

Co Adriaanse kon geen gebruik maken van de diensten van Cristian Chivu. De twintig jarige Roemeen ondervindt te veel hinder van zijn lies en met het oog op de Europa Cup-ontmoeting donderdag tegen Lausanne Sports is het risico te groot de verdediger in te zetten. Omdat Ferdi Vierklau nog niet fit is, speelde de defensie van Ajax ook tegen Willem II in een nieuwe opstelling. Tim de Cler, van wie Adriaanse vorige week nog zei dat hij geen optie was omdat hij naar Germinal Beerschot Antwerpen zou gaan, was in het centrum gekoppeld aan Petri Pasanen.

Aan de linkerkant kreeg Tom Sier de kans zich in de kijker te spelen. De 30-jarige Volendammer kwam dit seizoen alleen in actie tijdens het gelegenheidsduel tegen GBA en trainde vanaf het begin van deze jaargang apart met Hoekstra, Van Halst en Babangida. De eerste twee zijn inmiddels verhuurd aan Groningen respectievelijk Fortuna Sittard.

Adriaanse over zijn keuze: 'Sier is een van die spelers tegen wie ik in mei heb gezegd dat ik geen beroep op hem zal doen. Maar als de nood aan de man is, moet het wel. Dat is nu het geval. Tim de Cler is een ander verhaal. Hij zou of naar Haarlem of naar GBA. Gezien het feit dat hij al veel wedstrijden in het eerste heeft gespeeld, is het beter voor hem dat hij naar GBA gaat. Maar dat hebben we voorlopig uitgesteld omdat we hem nodig hebben.'

De Cler speelde met flair centraal in de defensie van Ajax. Dat het wel wennen was met al die nieuwe mensen bleek snel. Al in de tweede minuut kreeg Willem II door onattent verdedigen bij Ajax een dot van een kans. Bombardo schoot echter uit vrijstaande positie over.

Het was Willem II dat de eerste tien minuten het spel bepaalde, maar de Amsterdammers kwamen op voorsprong. Een mislukte doelpoging van Machlas rolde buiten bereik van doelman De Vlieger voor de voeten van Wamberto. De kleine Braziliaan haalde vol uit en schoot vanaf de achterlijn zijn eerste seizoenstreffer binnen, 0-1.

Ajax had tien minuten voor rust op 0-2 moeten komen. Pius Ikedia bereikte de bal eerder dan Mariana, schoot goed voor, maar Wamberto schatte de bal verkeerd in en raakte hem met het scheenbeen. Daardoor kon hij de bal geen richting meegeven en schoot naast.

Willem II herstelde zich in de eerste helft niet meer van die plotseling achterstand. Nog voor rust greep trainer Westerhof in door Shoukov naar de kant te halen ten faveure van Abdellaoui, maar tot gevaar voor het doel van Fred Grim kwam het niet.

In de tweede helft was het een ander verhaal. Hoewel Wamberto in de 51e minuut nog drie man in de luren legde, maar zijn inzet was een simpele prooi voor De Vlieger, was het Willem II dat de betere kansen kreeg.

Bombarda zette in de 59e minuut Pasanen weg en schoot nog voordat De Cler hem dat kon beletten, goed in. De bal had echter niet de juiste richting, waardoor Ajax op voorsprong bleef.

In de 64e minuut haalde Adriaanse Ikedia naar de kant. De vorige week uitblinkende Nigeriaan had weinig in de melk te brokkelen tegen de zeer sterke Mariana. Van der Gun was zijn vervanger en de Hagenaar gaf direct zijn visitekaartje af. Bij zijn eerste balcontact passeerde hij twee man, zijn schot met links werd nog van richting veranderd, maar stuiterde onbereikbaar voor De Vlieger naast.

De gelijkmaker leek binnen te vallen in de 69e minuut. Met veel gevoel lepelde Abdellaoui de bal naar Arts. De vorig seizoen door Adriaanse verbannen middenvelder haalde direct uit, maar zag zijn schot naast de paal belanden.

Het aantal kansjes daargelaten, was de tweede helft van een bedenkelijk niveau. Pas twintig minuten voor tijd ontvlamde de strijd. Willem II ging voor de gelijkmaker, maar aan de andere kant lag Ajax op de loer. Zo was het enorm jammer dat Machlas net te laat was voor de pass van Wamberto en een minuut later (72e) lieten Wamberto en Machlas opnieuw een mogelijkheid onbenut.

Willem II was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar Sanou schoot in de handen van Grim en Arts wachtte te lang na een voorzet van Abdellaoui. Ook oud-Ajacied Dennis Schulp en Bombarda slaagden er niet in Grim te passeren.

Ajax kreeg ook nog goede mogelijkheden. De zeer goed ingevallen Andy van der Meyde gaf goed voor op Van der Gun, die slecht inschoot en in blessuretijd had de vorige week als rechtsback geposteerde jongeling zelf kans op 0-2. De Vlieger keerde zijn inzet echter.

De fraaiste redding van de avond kwam op naam van Fred Grim. Op een prachtige uithaal van Sanou, tikte de Ajax-doelman stijlvol over en zorgde er zo eigenhandig voor dat Ajax na bijna een jaar weer drie punten vanaf een Nederlands veld de bus mee in kon nemen.