Menu
Eerste driepunter voor Ajax Vrouwen

Eerste driepunter voor Ajax Vrouwen

Na twee gelijke spelen is de eerste driepunter voor de Ajax Vrouwen een feit. Op Belgische bodem werd zaterdagavond met 0-2 gewonnen van Lierse SK, dankzij treffers van Mandy Versteegt en Chantal de Ridder. ,,Een degelijke overwinning'', oordeelde coach Ed Engelkes.

De winnende trainer toonde zich na afloop uiteraard tevreden met het behaalde resultaat op het Lisp, de bijnaam van het karakteristieke Herman Vanderpoortenstadion van Lierse. ,,Twee keer scoren in een uitduel is fijn. Maar het is vooral belangrijk dat we ons hebben herpakt na het gelijkspel tegen Leuven. Toen vond ik het inspiratieloos en heb ik de meiden flink op hun sodemieter gegeven. We waren geen team geweest. Nu wel’’, aldus Engelkes.

Zowel zijn ploeg als Lierse had voor aanvang van het onderlinge duel nog maar twee punten verzameld. Ajax door gelijke spelen tegen Club Brugge en Oud-Heverlee Leuven, Lierse door puntendelingen met PEC Zwolle en Twente. Hoewel beide ploegen dezelfde uitgangspositie genoten, golden de gasten uit Amsterdam als favoriet voor de zege. Onder meer omdat Ajax vorig jaar tot tweemaal toe te sterk was voor Lierse. Uit met 0-1, thuis met maar liefst 5-0. Mede op basis van die resultaten reisden de vrouwen met vertrouwen naar Lier, waar de mannenafdeling van de lokale voetbalclub wordt gecoacht door een oude bekende van Ajax: niemand minder dan Stanley Menzo. Helaas zag de oud-doelman geen mogelijkheid om de vrouwen van zijn voormalige club in actie te zien.

Mandy Versteegt, hier op een archieffoto, opende de score in België. Mandy Versteegt, hier op een archieffoto, opende de score in België.

Ondersteund door legio meegereisde fans, de vaste kern die vrijwel geen wedstrijd verstek laat gaan, begon Ajax enigszins tam aan het duel. Veel balbezit, maar weinig kansen. Dat was het verhaal van de openingsfase, die nog niet het gewenste vertier bood. Pas na een halfuur kon de eerste kans van Ajax worden genoteerd. Mandy Versteegt stormde op het doel van Lierse af, maar trof een uiterst alerte keepster op haar weg. De aanvalster had twee minuten later meer succes. Nieuwkomer Claudia van den Heiligenberg brak door op de linkerflank en bood Versteegt een niet te missen kans op enkele meters van het doel. De 0-1 was een feit.

Tegenover de enkele kansen van Ajax stonden er net zo veel van de thuisploeg. Lierse was de gehele wedstrijd verwoed op zoek naar een doelpunt, maar Marieke Ubachs bleek niet te passeren. De sluitpost, die door de blessure van concurrent Laura du Ry zeker is van haar plek, keepte een uitstekende wedstrijd. Vond ook coach Engelkes. ,,Ze heeft ons op enkele momenten gered. Erg prettig als je iemand achterin hebt staan die punten voor je pakt’’, zei hij. Wel plaatste hij een lichte kanttekening bij het spel van Ubachs: ,,Ze wisselt heel sterke optredens af met mindere. Die wisselvalligheid moet eruit.’’

Hoewel Lierse een doelpunt verdiende in het vermakelijke duel, was het Ajax dat uiteindelijk nog eens zou scoren. En wel op spectaculaire wijze. Aanvalster Chantal de Ridder schoot verwoestend hard op doel en zag haar inzet via de onderkant van de lat achter de doellijn belanden. Dat was althans de constatering van de grensrechter, die resoluut aangaf dat de bal achter de lijn was geweest. De Ridder rende vervolgens naar de dug-out om de 0-2 te vieren, alwaar een gedeeld moment van vreugde ontstond, als heerlijke oppepper na de twee teleurstellende wedstrijden tegen Brugge en Leuven.

,,Zo’n degelijke overwinning doet de ploeg goed’’, stelde Engelkes. ,,We troffen een geelzwarte muur, maar door voldoende kansen te creëren, lukte het ons om die te slechten. Ik vond wel dat we nog te veel kansen weggaven, maar gelukkig keepte Marieke een sterke wedstrijd.’’

Kortom: Ajax leverde in Lier een prestatie van formaat. Mooie doelpunten, geen tegengoals en drie punten. Precies wat de ploeg nodig had. Op naar vrijdagavond, als de vrouwen in eigen huis voor het eerst een Nederlandse opponent treffen: Telstar. Aanvang: 19.30.

Scoreverloop: 35. Versteegt 0-1, 62. De Ridder 0-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Delleman, Koster, Zeeman, Sharpe, Manduapessy (90. Van den Bighelaar), Hoogendijk, Kaagman (84. Middag), Van den Heiligenberg (77. E. Bakker), Versteegt, De Ridder.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees