Menu
'Eerste Klassieker was direct de mooiste'

'Eerste Klassieker was direct de mooiste'

Ajax - Feyenoord staat bij veel voetballiefhebbers al lange tijd in de agenda omcirkeld. De Klassieker kent een rijke historie en talloze mooie verhalen uit heden en verleden. In aanloop naar het duel in Amsterdam ArenA blikt Ajax.nl deze week vooruit met enkele Ajacieden. In aflevering 1 van ‘Mijn Klassieker’ blikt doelman Fred Grim terug op een bijzondere avond in het voorjaar van 1995. Enkele dagen voor de finale van de UEFA Champions League won Ajax in Rotterdam met liefst 0-5 van Feyenoord.

Vier dagen na het kampioenschap en zes dagen voor de CL-finale reisde Ajax op donderdag 18 mei 1995 af naar Rotterdam voor het competitieduel met Feyenoord. Het treffen in de 33ste speelronde van de Eredivisie zou een meer dan gedenkwaardige wedstrijd worden. Het gouden Ajax moest het in de Klassieker zonder de geblesseerden Frank Rijkaard en Patrick Kluivert doen. Verder kregen Ronald de Boer, Finidi George en Jari Litmanen rust met het oog op de finale tegen AC Milan in het vooruitzicht. En dan was er nog een opvallende wijziging: niet Edwin van der Sar, maar Fred Grim verdedigde het doel in De Kuip. Louis van Gaal - zelf ook afwezig omdat hij de laatste wedstrijd van Milan bezocht - gaf de nummer 1 van Ajax rust en beloonde zijn reservedoelman voor een seizoen trouwe dienst.

Eerste wedstrijd
,,Het was voor mij heel bijzonder om die wedstrijd onder de lat te staan”, zegt Grim (50) nu bijna 21 jaar later. ,,Het was mijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax. Ik stond gelijk in een volle Kuip. Het was een geweldige ervaring. Echt fantastisch om mee te maken.”

Fred Grim houdt samen met trainer Louis van Gaal de kampioensschaal omhoog na het kampioensduel met FC Volendam. Enkele dagen later stond hij als beloning onder de lat tijdens de Klassieker in De Kuip.
Fred Grim houdt samen met trainer Louis van Gaal de kampioensschaal omhoog na het kampioensduel met FC Volendam. Enkele dagen later stond hij als beloning onder de lat tijdens de Klassieker in De Kuip.

Wie puur naar de uitslag kijkt, zou denken dat Feyenoord niets in te brengen had. ,,Maar dat lag toch anders”, nuanceert de huidige coach van Jong Oranje. ,,Die 0-5 doet misschien anders vermoeden, maar Feyenoord bood zeker tegenstand. Bij 0-0 en 0-1 kregen ze een paar behoorlijke kansen. Ik moest echt aan de bak om mijn doel schoon te houden.” Onder toeziend oog van 40.000 fans verrichtte Grim enkele spectaculaire reddingen. Daarmee voorkomt hij dat onder anderen Henrik Larsson en Gaston Taument tot scoren komen tegen de kersverse kampioen.

Tien minuten voor rust kwam Ajax op voorsprong in De Kuip dankzij een goal van Marc Overmars. Kort na rust verdubbelde Nwankwo Kanu de score. Het duurde vervolgens tot een kwartier voor tijd totdat de teller echt begon op te lopen. Opnieuw Kanu (strafschop), Edgar Davids en invaller Peter van Vossen lieten Feyenoord-keeper Rob van Dijk in totaal vijf keer vissen.

Scherpte
De Klassieker stond oorspronkelijk op zondag 21 mei gepland, maar vanwege de aanstaande CL-finale kreeg Ajax een paar dagen extra de tijd om zich voor te bereiden. ,,Soms kan zo’n finale ongewild een beetje de focus weghalen bij de voorafgaande wedstrijd. Maar dat was tegen Feyenoord absoluut niet het geval. Iedereen bleef scherp. Voor enkele wisselspelers was het prachtige kans om zich in zo’n wedstrijd te laten zien. En de jongens die rust kregen, konden zich perfect voorbereiden op de CL-finale in Wenen. Los daarvan is de Klassieker natuurlijk altijd een beladen wedstrijd. Het maakt iets extra’s los bij spelers en supporters. Dat merkte je ook die avond.”  

Met een uitstekend humeur vertrokken de Ajacieden die avond uit Rotterdam. Assistent-coach Gerard van der Lem belde naar Italië om Van Gaal op de hoogte stellen van het mooie nieuws. Grim: ,,Louis dacht eerst dat hij in de maling werd genomen. Hij had natuurlijk niet verwacht dat we met zulke cijfers zouden winnen. Maar het was geen ‘gebbetje’. Het was echt waar. Die overwinning paste goed in het seizoen 1994-1995 waarin we vrijwel alles wonnen. Het kon gewoon niet op.”

Zijn eerste Klassieker werd ook direct zijn mooiste. Alle andere wedstrijden die hij later nog tegen Feyenoord speelde, konden niet tippen aan die ene avond in mei 1995. ,,Het kwam enerzijds door de periode waarin deze wedstrijd werd gespeeld. Anderzijds blijft zo’n eerste Klassieker toch heel speciaal. Zeker als je met zulke cijfers wint en de nul houdt. Daarom steekt deze editie er voor mij toch echt bovenuit.” 

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Pro Shots