Menu
Eerste masterclass op de Toekomst

Eerste masterclass op de Toekomst

De grootste Ajax-talenten van dit moment werkten dinsdagmiddag een heuse masterclass af op de Toekomst. De Ajacieden uit de A-selectie, Jong Ajax en de A1 moeten vooral elkaar beter maken. Of eigenlijk: nog beter maken.

Het idee voor een masterclass op het Ajax-sportcomplex komt van Hennie Spijkerman en dient uiteindelijk twee voorname doelen. Allereerst moeten de beste voetballers elkaar naar een hoger niveau brengen. Daarnaast werken de trainers uit de ArenA en hun collega’s die dagelijks op de Toekomst vertoeven tijdens de bijzondere training nauw samen. Vooral ook om op die wijze de afstand te verkleinen tussen stadion en clubcomplex.

Hennie Spijkerman legt uit wat hij van zijn Ajacieden verwacht tijdens de eerste masterclass. Hennie Spijkerman legt uit wat hij van zijn Ajacieden verwacht tijdens de eerste masterclass.

,,Spelers bepalen zelf of ze bij deze groep, die nu bestaat uit veertien man, komen of blijven’’, vertelt hoofd jeugdopleidingen John van den Brom. ,,We willen in elk geval tot de kerst een masterclass per week organiseren. Na een evaluatie gaan we wellicht ook de rest van het seizoen hiermee door. De jongens die er nu niet bij zitten, willen we hiermee ook een worst voor houden. Hier moet voor de jeugdspelers een stimulans vanuit gaan. Uiteindelijk maken de spelers elkaar beter.’’

Na de inleidende loop- en warming-upoefeningen van René Wormhoudt, namen vooral Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk de talenten onder handen. Oefenvormen die normaal gesproken dagelijkse kost zijn op het trainingsveld naast de ArenA, waren dit keer te zien op de Toekomst. De masterclass is vooral ook bedoeld om de talenten vertrouwd te maken met de oefenstof van hoofdtrainer Henk ten Cate en zijn assistenten Spijkerman en Groenendijk. ,,Ook in dat opzicht hopen we de afstand te verkleinen tussen de Toekomst en de ArenA’’, vertelt Van den Brom, vooral doelend op de laatste, traditioneel lastige stap naar de sportieve top.

A-junior Jordy Brouwer behoorde tot het keurkorps dat deelnam aan de eerste masterclass. A-junior Jordy Brouwer behoorde tot het keurkorps dat deelnam aan de eerste masterclass.

Talenten worden voortaan dus wekelijks ‘klaargestoomd’ voor het grote voetbalwerk. Van den Brom: ,,De mogelijke plankenkoorts bij een overstap naar de ArenA wordt met deze formule hopelijk weggenomen. Het niveau van deze eerste masterclass lag gelukkig al vrij hoog. Dat is in elk geval een prettige bijkomstigheid.’’ De masterclass is vooral bedoeld voor spelers tussen de zeventien en twintig jaar; toptalenten die zich in de regel op niet al te lange termijn definitief moeten bewijzen.

De gezichten van Edgar Manucharyan en Jan Vertonghen zijn inmiddels bekend bij het grote Ajax-publiek. Beloftevolle A-junioren als Jan-Arie van der Heijden, Jordy Brouwer, John Goossens en Toby Alderweireld - om enkele deelnemers aan de masterclass te noemen - zijn vooralsnog minder bekend. Hetzelfde zal gelden voor Jong Ajacieden als Vurnon Anita, Donovan Slijngard en Javier Martina. De deelnemers aan de masterclass hebben een ding gemeen. De verwachtingen over hun voetbaltoekomst zijn zonder uitzondering hooggespannen.