Menu
Eerste nederlaag Jong Ajax is een flinke

Eerste nederlaag Jong Ajax is een flinke

Jong Ajax heeft de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij Go Ahead Eagles werd het 4-1 voor de thuisclub. Jong Ajax speelde de gehele tweede helft met tien man na rood voor Deyovaiso Zeefuik en zag alleen Dennis Johnsen een Amsterdams doelpunt scoren.

Engelse wedstrijd
Bij eigen winst en een gunstige ontwikkeling bij Fortuna Sittard - FC Eindhoven, zou Jong Ajax de eerste periodetitel opeisen. Basisplaatsen in de ploeg van trainer Michael Reiziger waren er voor Teun Bijleveld en Dani de Wit, en Norbert Alblas mocht voor de tweede keer op rij op doel. In een sfeervolle ambiance ontspon zich direct een heerlijke ‘Engelse’ wedstrijd. Jong Ajax was voetballend de betere, en Go Ahead Eagles compenseerde dat met de nodige strijdlust.

Nadat Johnsen een speldenprikje had uitgedeeld, kwam hij in de 12e minuut op aangeven van Carel Eiting alleen voor de keeper, en rondde beheerst af. Lang konden de Ajacieden niet genieten van de voorsprong, want binnen de minuut stond het weer 1-1: Sam Hendriks stiftte de bal prachtig over Alblas heen.

Toch was er aanvankelijk nog niets aan de hand. Jong Ajax bleef combineren en creëerde voldoende mogelijkheden; zo troffen schoten van Noussair Mazraoui en Darren Sidoel net geen doel. Diezelfde Sidoel was wel verantwoordelijk voor de tweede Deventer’ goal, want zijn te korte terugspeelbal werd opgepikt door Joey Suk die de Adelaarshorst vervolgens voor de 2e keer liet juichen.

Teun Bijleveld werd 'geofferd' na rode kaart Zeefuik.
Teun Bijleveld werd 'geofferd' na rode kaart Zeefuik.

Ook met een 2-1 had Jong Ajax nog genoeg tijd de achterstand te repareren, maar in 2 minuten was de wedstrijd verloren. Deyovaisio Zeefuik kon vertrekken na het neerhalen van een doorgebroken speler, en in de corner die even daarop volgde, scoorde Xandro Schenk de 3-1.

42. 3-1 Go Ahead Eagles. Xandro Schenk scoort uit een corner. Even daarvoor een rode kaart voor Deyovaiso Zeefuik. #gaejaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 oktober 2017

Wedstrijd gespeeld na rust
Een schier onmogelijke opgave om na rust de achterstand met een man minder nog goed te maken. Michael Reiziger trachtte nog wel wat te forceren door Azor Matusiwa een half uur voor tijd in te brengen om het middenveld te versterken, maar 2 minuten later was alle hoop verdwenen toen Leon de Kogel de 4-1 liet aantekenen.

Jong Ajax probeerde het nog wel, maar het ontbrak de ploeg aan vertrouwen om er nog iets van te maken. Go Ahead Eagles probeerde het ook, maar ook bij de Deventernaren vloeiden de krachten langzaam weg en zo leed Jong Ajax voor het eerst dit seizoen puntverlies in een uitwedstrijd.

'Terechte overwinning voor Go Ahead, maar onnodig voor ons'

Reiziger sprak van een goede openingsfase: ,,We hadden controle over de wedstrijd, konden de vrije man makkelijk vinden. Er was niks aan de hand, want we bleven de controle houden toen we 2-1 achter kwamen. Na de 3-1 en rode kaart was het ook nog niet gespeeld, want in de tweede helft geven we ook niet zoveel weg. We hebben toen ook nog kansen gekregen.”

,,De fouten die we vandaag maakten bij de tegendoelpunten, stapelden zich op. En zo wordt een wedstrijd die je onder controle had, een open wedstrijd, en dan weet je dat het publiek er achter gaat staan. Al met al een terechte overwinning voor Go Ahead Eagles, maar onnodig voor ons.”

Go Ahead Eagles – Jong Ajax 4-1 (3-1), 5. Johnsen 0-1, 13. Hendriks 1-1, Suk 2-1, 42. Schenk 3-1, 62. De Kogel 4-1

Opstelling Jong Ajax: Norbert Alblas, Deyovaiso Zeefuik, Darren Sidoel (59. Azor Matusiwa), Leon Bergsma, Mitchell Dijks, Carel Eiting, Teun Bijleveld (45. Danilho Doekhi), Dani de Wit, Noussair Mazraoui (85. Zian Flemming), Mateo Cassierra, Dennis Johnsen

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots/Niels Broersema

Lees ook: Ambitieuze Eiting: 'Ik heb mijn eigen plan'