Menu
Eerste overwinning voor Jong Ajax

Eerste overwinning voor Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagavond bij Jong NEC de eerste competitiezege van het seizoen geboekt. De Ajacieden wonnen met 2-5 dankzij treffers van Ruben Ligeon, Nicolas Lodeiro, Stefano Denswil en Tom Boere (2x).

Jong Ajax had voor zichzelf iets recht te zetten. Nadat de competitie was begonnen met nederlagen bij Jong FC Utrecht (3-1) en thuis tegen Jong FC Twente (0-4) moest er bij het eveneens nog puntloze NEC een positief resultaat worden geboekt. Maar ook Jong NEC wilde het tij doen keren. De ploeg van trainer Jack de Gier had de vorige wedstrijd in de Beloftencompetitie immers met 7-1 verloren bij Jong Sparta.

In de eerste helft was Jong Ajax heer en meester en dit keer werd de formatie van trainer Gery Vink al vroeg in de wedstrijd gesteund door een voorsprong. Rechtsback Ruben Ligeon kwam op, raakte de bal bijna kwijt maar heroverde die op wilskracht. In het strafschopgebied aangekomen, schoot hij raak: 0-1. En hoewel Ajax het heft stevig in handen leek te hebben, was er na een half uur spelen een belangrijk moment dat de wedstrijd had kunnen doen kantelen. Dico Koppers haalde in het strafschopgebied oud-Ajacied Nathaniel Will neer, kreeg een gele kaart en een strafschop tegen.

Na ruim vijf weken blessureleed maakte Aras Özbiliz zijn rentree bij Jong Ajax. Hij speelde een uur. Na ruim vijf weken blessureleed maakte Aras Özbiliz zijn rentree bij Jong Ajax. Hij speelde een uur.

,,De eerste kans voor hun leverde direct een strafschop op", mopperde Vink enigszins. ,,Dan kan het zo 1-1 worden en dan loop je de kans weer tegen jezelf te gaan voetballen." Warner Hahn redde de inzet van Mehmet Gokdemir echter uitstekend, waardoor Jong Ajax de voorsprong behield. De ploeg was wel even van slag, maar twee minuten voor rust vond de goed spelende Thulani Serero Nicolás Lodeiro en de Uruguyaan maakte 0-2. ,,In de rust hebben we tegen de jongens gezegd dat ze niet achterover moeten gaan leunen, maar voor de 0-3 moeten gaan. Dat hebben ze erg goed gedaan."

Want onder toeziend oog van hoofdtrainer Frank de Boer, Hennie Spijkerman en Danny Blind kon Jong Ajax de opgebouwde voorsprong in de tweede helft verder uitbreiden naar 0-4. Stefano Denswil, koud in het veld voor Koppers, kopte uit een corner direct raak (0-3). Tom Boere, in de zestigste minuut ingevallen voor de van een blessure teruggekeerde Aras Özbiliz, kopte de voorzet van de razendsnelle Jody Lukoki binnen: 0-4.

Bij die voorsprong verslapte de concentratie even en in die tijd sloeg Leroy George - zondag door trainer Alex Pastoor gewisseld na een natrappende beweging op een tegenstander - twee keer toe. ,,Dat zijn onnodige tegengoals. Ik verwacht niet dat NEC bij de bovenste vijf zal meedraaien, maar ook deze ploeg straft elke onoplettendheid af. Dat moet er uit. We moeten 90 minuten geconcentreerd blijven spelen."

Tom Boere bracht de marge terug naar drie. Nadat hij in het strafschopgebied was vastgehouden benutte hij de strafschop zelf, 2-5. ,,Ik ben over het geheel zeer tevreden. Ismaïl Assati speelde de hele wedstrijd, we hebben een goed gesprek gehad en hij voelde zich prettig vanavond. Hij was zeker een meerwaarde voor de ploeg." Mounir El Hamdaoui was niet mee. ,,We hebben een afspraak gemaakt dat hij niet mee hoeft als we hem niet nodig hebben en we al weten dat hij op de bank zal zitten", reageert Vink.

Volgende week hoopt Jong Ajax de goede lijn door te zetten als in eigen huis wordt gespeeld tegen Jong ADO Den Haag. De aftrap op sportpark de Toekomst is 18:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst