Menu
Eerste prijs van Haarms

Eerste prijs van Haarms

Bobby Haarms wordt deze hele week herdacht op Ajax.nl. Diverse periodes uit het leven van de Ajacied komen aan bod. Vandaag: zijn eerste prijs.

Allebei worden ze geboren in 1934 aan de Amsterdamse Middenweg: Bob Haarms en de Meer. Haarms is net iets ouder dan het stadion. Hij ziet op 8 maart 1934 het levenslicht, het Ajax-onderkomen wordt 9 december in gebruik genomen. Samen groeien ze op. Dag in dag uit kijkt de jonge Amsterdammer naar de snel heilig wordende voetbalgrond. Daar wil hij voetballen, daar wil hij schitteren in het witte shirt met de rode baan.

De oorlogsjaren komen voorbij. Het is 1947. Een droom komt uit. De 13-jarige Haarms wordt na een aantal proefwedstrijden aangenomen bij zijn droomclub. Hij begint in de Aspiranten 5, speelt daar met ploeggenoten als Eddie Pieters Graafland en Loek den Edel. Haarms schiet qua techniek soms iets te kort, maar zijn karakter maakt dat goed.

In zijn eerste seizoen in de Ajax-jeugd, verovert hij met zijn team het kampioenschap. Van de twaalf duels worden er elf gewonnen en één gelijkgespeeld. Het doelsaldo is des Ajax’: 90 voor en 9 tegen. Het is zijn eerste prijs als Ajacied, en zeker niet zijn laatste.

Op de foto is Haarms te zien als jeugdspeler van Ajax in 1949. Hij staat in de bovenste rij als vijfde van links.