Menu
Eerste punt is binnen

Eerste punt is binnen

Na de verloren thuiswedstrijd vorige week tegen Spakenburg, moesten de mannen van trainer Bart Logchies de rug rechten voor de uitwedstrijd in en tegen Scheveningen.

Ajax begon het meest verrassend, want al binnen een minuut zond Sergio Cameron een prima pass op Kenneth Misa Danso die oog in oog met doelman Boks faalde. Het gaf aan dat Ajax geleerd had van het eerste uitduel. Maar ook de thuisploeg liet zich zien en zo ontsnapte Ajax in de derde minuut toen Leroy Resodihardjo zijn voet net niet tegen een voorzet kon zetten. Het beloofde veel, maar naarmate het duel zich vorderde, werd het er niet beter op.

Beide teams zaten vol goede wil, maar het was slordig en onnauwkeurig wat de 22 spelers lieten zien. Het duel golfde wel op en neer, maar het was continu eigenlijk het verhaal van de blaffende hond die maar niet beet. Scheveningen was de ploeg die uiteraard voor het eigen publiek het meeste initiatief had, maar Ajax bleef relatief eenvoudig op de been en kon zelfs wat speldenprikjes uitdelen. Zo ook in de 31e minuut toen Kenneth Misa Danso net even teveel naar de buitenkant werd verdreven, waardoor uiteindelijk zijn schot te weinig vaart mee kreeg en daardoor naast ging. Acht minuten later belandde een vrije trap van Sergio Cameron in het overvolle doelgebied waar uitgerekend verdediger Siver Abdulrahman de punt van zijn schoen nog tegen aan kan zetten. Nu ontsnapte de thuisploeg ternauwernood aan een achterstand. De ruststand was dan ook 0-0.

Na rust kwam er een heel ander Ajax uit de kleedkamer. Fris en energiek, net als vorige week. Ajax toonde meteen vanaf de aftrap veel meer bravoure en dat werd beloond in de 47e minuut toen Kevin de Visser vanaf het middenveld een heerlijke steekbal gaf die Yuri Rose al had zien aankomen. Mede daardoor kon de routinier diagonaal voor doelman Boks verschijnen die hij beheerst verschalkte met zijn schuiver, 0-1. Het was hopelijk het signaal voor een veel leukere tweede helft. De Amsterdammers, die mede door de voorsprong alle schroom weer van zich af hadden geworpen, hadden in de 52e minuut de ideale kans om op 0-2 te komen. Het was Karim Bridji die Kenneth Misa Danso alleen voor doelman Boks zette, maar met een knappe redding wist de doelman erger te voorkomen. Ajax hield, net zoals vorige week, de bal beter en ook langer in de ploeg en het combinatievoetbal werd duidelijk zichtbaar. De medekoploper heeft even achter zijn oren gekrabd, maar rechtte daarna zijn rug en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook in de 62e minuut. In eerste instantie eindigde de bal na een corner nog op de paal (schot Samir el Moussaoui), maar in de rebound werd de bal met een artistieke hakbal van dichtbij in het doel gewerkt door Tim Peters (1-1).

De vrees werd bijna ongedaan gemaakt, want als Siver Abdulrahman in de 68e minuut wat attenter was geweest bij een vrije trap van Cameron, dan had het scorebord opnieuw zijn werk moeten doen. Ajax moest daarna logischerwijs wat meer achteruit nadat Scheveningen het heft wat meer in handen kreeg, maar de dappere bezoekers gaven geen krimp. Daar wilde Wesley Goeman verandering in brengen in de 77e minuut. De prima spelende doelman Schmitz ronselde zijn vrije trap echter uit de hoek. Uiteindelijk bleef het 1-1, waarmee de Amsterdammers historie schreven met het eerste punt in de Topklasse.

Fotografie: Rob van Vliet