Menu

Eerste punten voor Jong Ajax

Jong Ajax is de Beloftencompetitie vrijdagavond begonnen met een zege op Jong Vitesse. Het vertoonde voetbal was niet goed, maar een 2-0 achterstand werd nog voor rust knap weggewerkt. In de tweede helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd. De Amsterdammers trokken na negentig minuten aan het langste eind: 4-3.

Trainer John van ’t Schip miste een aantal van zijn basisspelers vanwege blessures: keeper Robert Zwinkels, Jussi Kujala, Daniel de Ridder, Gabriel Mofokeng en Niklas Moisander konden allen niet spelen. Ronald Koeman had Nigel de Jong, Johnny Heitinga en Nourdin Boukhari afgestaan om de Beloften te versterken.

Jong Ajax begon de wedstrijd dramatisch. Al na een minuut was Henrik Moisander gepasseerd. Nigel de Jong struikelde even daarvoor over de bal, waardoor Eldridge Rojer vrij doorgang had en het gemakkelijk afmaakte.

Bij de mannen van trainer John van ’t Schip haperde ongeveer alles wat kon haperen. Passes kwamen niet goed aan en de Ajacieden verslikten zich telkens in de bal. De drie spelers van de A-selectie vormden daarop geen uitzondering. Het was daarom geen verrassing dat Jong Vitesse na een dik kwartier de voorsprong middels een penalty verdubbelde: 0-2. Van ’t Schip: ,,Achterin waren we kwetsbaar, ondanks het feit dat daar twee spelers uit het eerste stonden. De eerste goal was een fout van Nigel, bij de tweede had Randy Rustenberg moeten blijven staan, dan had de scheidsrechter geen penalty gegeven.’’

De technische staf besloot in te grijpen. Aanvoerder Walker werd naar de kant gehaald en Jamal Akachar verving hem. De aanvoerdersband werd doorgegeven aan Michael Krohn-Dehli. In plaats van ‘met de punt naar achteren’ schakelde Jong Ajax over naar een tactiek waarin ‘met de punt naar voren’ werd gespeeld. Het wierp gelijk vruchten af, want twee minuten later scoorde Johnny Heitinga. Uit een corner ontstond een kluts voor het doel van Raymond van Driel. Heitinga zag de bal voor zich opspringen, dacht niet na en joeg de bal hard tegen de touwen.

Vervolgens leken de Ajacieden zich enigszins te herstellen. Jason Culina en Nigel de Jong, die veel langs aan de rechterkant mee opkwam naar voren, lieten voor het eerst wat zien van de bravoure en techniek die Ajax eigen is. Met fraaie bewegingen legden zij hun tegenstanders in de luren. Het eerste, slechte, halfuur was voorbij. Nourdin Boukhari benadrukte dat door de gelijkmaker aan te laten tekenen na ruim dertig minuten spelen.

Vanaf dat moment ontstond er een open wedstrijd waarin de tegenstanders meer aan elkaar gewaagd waren. Even leek Jong Vitesse alsnog met een voorsprong de rust in te gaan, maar Henrik Moisander had tot twee keer toe een engeltje op de lat. Een vrije trap belandde op de paal. De bal kaatste terug in het veld voor de voeten van een Arnhemse aanvaller. Deze haalde uit, maar nu voorkwam de lat een tegentreffer.

In de tweede helft maakten vooral Boukhari, maar ook Akachar en Krohn-Dehli aanspraak op Ajax’ derde doelpunt van de avond, maar zij misten allen. Toch kwam die derde op naam van Nourdin Boukhari. Een hoge bal zeilde over de verdediging van Vitesse en hoewel de Marokkaan buitenspel stond, mocht hij doorgaan. Eenmaal oog in oog met de keeper schoof hij de bal onder deze door in de linkerhoek. Rojer maakte vervolgens weer gelijk voor de gasten. Uiteindelijk besliste Jason Culina het duel met een fantastisch doelpunt. Met een halve omhaal bezorgde hij Ajax de winst.

Van ’t Schip nam na afloop met een zuur glimlachje de felicitaties in ontvangst. ,,Na rust hadden we het af moeten maken, een aantal jongens had goede kansen. We hadden het geluk mee met de goal van Boukhari, want ook ik dacht in eerste instantie aan buitenspel. Daarna dacht ik het misschien toch niet goed gezien te hebben, omdat de scheidsrechter door liet spelen. Nu hoor ik dat er wel degelijk gevlagd had moeten worden. Dus daar kwamen we goed weg. Maar goed, we hebben het eerste competitieduel gewonnen, dat is toch het belangrijkste’’, vond de trainer. Een goed geoliede machine is het team van Jong Ajax nog niet. Maar nu de eerste overwinning binnen is, geeft dat vertrouwen, aangezien de tegenstander van vrijdag een grote concurrent was in het voorgaande seizoen.