Menu

Eerste puntenverlies Jong Ajax

Een slecht begin van de tweede helft veroorzaakte het eerste puntenverlies voor de Beloften van de trainers John van den Brom en Fred Grim. De 1-0 voorsprong die voor rust was bereikt, was na vijftien minuten in de tweede helft omgebogen tot een 3-1 achterstand. Jong Ajax toonde tegen Jong PSV echter genoeg veerkracht om terug te komen tot een gelijkspel: 3-3. Ander positief nieuws was dat zowel John O'Brien als Hatem Trabelsi in Eindhoven negentig minuten speelde.

Trabelsi en O'Brien kregen in het centrum van de verdediging hulp van Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson. Filipe Kasmirski speelde links op het middenveld, Rasmus Lindgren aan de andere kant en Stanley Aborah tussen hen in. In de aanval bestreek Tom Soetaers de linkerflank, Kiran Bechan de rechter en Ryan Babel was de spits.

Jong Ajax begon voortvarend tegen de Eindhovenaren. Uit een voorzet van Bechan van de rechterkant kopte Tom Soetaers de 1-0 binnen. Die voorsprong behielden de Amsterdamse Beloften zonder moeite tegen de thuisploeg. Na rust werd het echter totaal anders.

PSV speelde fel, daar was Ajax al voor gewaarschuwd, maar desondanks anticipeerden de Ajacieden slecht. Drie keer kwam een lange, diepe bal over de verdediging van Ajax heen. En drie keer kwamen PSV'ers vanuit het middenveld één op één met Kenneth Vermeer te staan, die kansloos bleek. Zo werd de voorzichtige voorsprong in zeer korte tijd omgebogen tot een fikse achterstand.

Van den Brom greep in. Hedwiges Maduro had een flinke tik tegen zijn hoofd gekregen en was daar wat duizelig van. De verdediger werd daarom van het veld gehaald en vervangen door een spits: Gaston Sangoy. Achterin ging Ajax één op één spelen. De omzetting pakte goed uit. Ryan Babel kon uit een afgeslagen corner binnen tikken toen de bal weer terug kwam en Sangoy werd door Aborah via een steekballetje alleen voor de keeper van PSV gezet. Hoewel Sangoy uit een moeilijke hoek moest schieten, deed de Argentijn dat succesvol en bracht hij zijn team weer langszij.

Vervolgens kreeg zowel PSV als Ajax nog een paar goede kansen om de winst naar zich toe te trekken. Na een tweede gele kaart moest PSV ook nog met een man minder spelen, maar Ajax kon de man-meer-situatie niet uitbuiten.

Positief aan de wedstrijd was het feit dat zowel John O'Brien als Hatem Trabelsi de hele wedstrijd speelden. De Tunesiër zou eigenlijk een helft of een uur spelen, maar had zelf aangegeven verder te kunnen, waardoor Van den Brom hem liet staan. Volgens de trainer van Jong Ajax was dat echter niet het enige positieve van de avond. ,,Afgezien van dat kwartier na rust hebben we goed gespeeld. Het was een echte wedstrijd, het was spannend, alles zat erin. Op die ene periode in de tweede helft na kan ik de spelers niets kwalijk nemen. Ze hebben strijd en karakter getoond na de achterstand waardoor we terug in de wedstrijd kwamen en zelfs nog hadden kunnen winnen. Helaas blijft dat slechte kwartier je het meeste bij van de wedstrijd.''

Het kostte de Amsterdammers twee punten en omdat Feyenoord geen misstap maakte staan die twee ploegen samen bovenaan.

Opstelling Ajax: Vermeer, Trabelsi, Maduro (Sangoy), Emanueslon, O'Brien, Lindgren, Aborah, Filipe, Bechan, Babel, Soetaers.