Menu
Eerste puntenverlies voor Ajax

Eerste puntenverlies voor Ajax

Ajax heeft zondag duur puntenverlies geleden. Op bezoek bij VVV-Venlo kwam het team van Frank de Boer niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Halverwege de tweede helft stond Ajax zelfs nog met 2-0 achter. Theo Janssen en Kolbeinn Sigthórsson stelden uiteindelijk alsnog een punt veilig.

Het gelijkspel in Venlo betekende voor Ajax het eerst puntenverlies van het seizoen. Na de ruime zeges op De Graafschap (1-4) en sc Heerenveen (5-1) ging het er in het noorden van Limburg aanmerkelijk minder gemakkelijk aan toe. In het broeierige Venlo slaagde Ajax er niet om VVV te verslaan. Frank de Boer zag dat Ajax twee keer heel slecht uit de startblokken kwam. ,,Zowel voor als na rust riepen we het daardoor over onszelf af dat VVV kansen kon creëren.”

Jan Vertonghen keerde tegen VVV terug in de basis. De aanvoerder van Ajax maakte in De Koel zijn eerste officiële minuten van het seizoen. Tegen FC Twente (Johan Cruijff Schaal), De Graafschap en sc Heerenveen hielden liesklachten de Belg aan de kant. De terugkeer van Vertonghen kostte zijn vervanger Daley Blind niet zijn basisplaats. Frank de Boer koos ervoor om Blind als linksback op te stellen. Hij kreeg daarbij de voorkeur boven Nicolai Boilesen. ,,Ik vond dat Daley het de afgelopen weken goed gedaan had. Weliswaar als centrale verdediger, maar ik vond niet dat Boilesen het verdiende om Blind deze wedstrijd te vervangen. Het was ook goed om Blind zelfvertrouwen op te laten doen”, zo verklaarde De Boer zijn keuze na afloop.

Ajax slaagde er in de eerste helft niet in om het verschil te maken. De aanvallers en middenvelders kregen beurtelings wel voldoende kansen, maar telkens ontbrak het aan scherpte, precisie of geluk. Rondom de 30e minuut was de belegering op het doel van Gentenaar het grootst, maar exemplarisch voor het missen van de kansen was dat alle inzetten die fase over of naast gingen. Het was een scenario wat VVV uiteraard beviel, temeer omdat de vooraf nog doelpuntloze Limburgers zelf ook in de race bleven voor een stunt.

Jan Vertonghen keerde na een liesblessure als aanvoerder terug in Ajax 1. Jan Vertonghen keerde na een liesblessure als aanvoerder terug in Ajax 1.

Direct na rust werd duidelijk hoe kostbaar het uitblijven van een of meer doelpunten in de eerste driekwartier was geweest. VVV-aanvaller Michael Uchebo ontsnapte aan de aandacht van de Ajax-defensie en schoof de bal vervolgens langs keeper Kenneth Vermeer. De lange Afrikaan kreeg het doelpunt echter niet op zijn naam omdat Ahmed Musa het laatste zetje op de doellijn gaf: 1-0. De achterstand deed Ajax nog meer beseffen dat het gevaarlijker en daadkrachtiger moest worden om het eerste puntenverlies van de competitie te voorkomen. Het Amsterdamse gevaar nam vervolgens wel toe, maar een schot van Boerrigter en gevaarlijke kopbal van Sigthórsson werden uitstekend gered door Gentenaar. De Boer: ,,Zeker door het warme weer weet je dat het veel extra energie kost om zo’n achterstand goed te maken. Al moet ik zeggen dat de spelers veerkracht hebben getoond.”

Ondanks de getoonde veerkracht werd het een klein kwartier na de 1-0 eerst nog wat erger voor Ajax. Doelpuntenmaker Musa werd niet goed afgestopt door Daley Blind, waardoor de kleine Nigeriaan zijn tweede goal van de middag kon maken: 2-0. Met een ferme sprint rende hij vervolgens richting zijn trainer Glen De Boeck, die de aanvaller onlangs zijn recente optreden op het WK U-20 in Colombia gelijk weer in de basis liet starten. Met twee treffers betaalde hij die keuze uit. Bovendien bracht hij Ajax in een lastige positie. Over het ongelukkige ingrijpen van Blind zei de coach van Ajax: ,,Hij had het moeilijk tegen Musa. Hij gaf hem te veel ruimte, terwijl hij hem beter buiten de zestienmeter had kunnen houden. Nu kon VVV alsnog toeslaan via Musa.”

Halverwege de tweede helft kon Ajax eindelijk iets terugdoen. Theo Janssen nam zijn ploeg met de aansluitingstreffer op sleeptouw. Gedecideerd schoot hij de bal met zijn linker voorbij Gentenaar. Een minuut later maakte Sigthórsson ook de tweede VVV-treffer ongedaan. Op aangeven van Toby Alderweireld (voorzet vanaf rechts) schoot de IJslander van dichtbij raak: 2-2.

Ajax had vervolgens nog ruim twintig minuten om de opgelopen schade helemaal ongedaan te maken. De regenbui die het veld in het broeierige Venlo ondertussen een welkome sproeibeurt had gegeven was daarbij uiteraard in het voordeel van Ajax. De balsnelheid werd opgevoerd. Met de beweeglijke invaller Thulani Serero binnen de lijnen moest de Ajax-aanval van nieuwe impulsen worden voorzien. Toch slaagde de regerend landskampioen er niet in om het VVV nog echt lastig te maken. Op een goed schot van Sgithórsson (voorlangs) na, kwam Ajax niet meer in de buurt van een derde treffer.

De Boer: ,,Zeker de laatste twintig minuten waren we veel te slordig. We gingen te gehaast naar de 2-3 op zoek, maar dan lukt het vaak juist niet. Het blijft zonde dat we hier vanmiddag twee punten hebben gemorst. Natuurlijk weet je dat je tijdens het seizoen altijd averij oploopt, maar het had vandaag zeker niet gehoeven.”

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van VVV-Venlo - Ajax en reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Daley Blind begon als linkerverdediger, maar had het lastig met Ahmed Musa. Daley Blind begon als linkerverdediger, maar had het lastig met Ahmed Musa.
Derk Boerrigter stichtte regelmatig gevaar met zijn rushes en assists vanaf links. Derk Boerrigter stichtte regelmatig gevaar met zijn rushes en assists vanaf links.
Het Ajax-muurtje springt op bij een vrijetrap van VVV-Venlo. Het Ajax-muurtje springt op bij een vrijetrap van VVV-Venlo.
Theo Janssen bracht Ajax dichter bij de Venlonaren met zijn 2-1. Theo Janssen bracht Ajax dichter bij de Venlonaren met zijn 2-1.
Invaller Thulani Serero heerst, ondanks zijn geringe lengte, in de lucht. Invaller Thulani Serero heerst, ondanks zijn geringe lengte, in de lucht.
Kenneth Vermeer incasseerde twee tegentreffers in één duel; een zeldzaamheid. Kenneth Vermeer incasseerde twee tegentreffers in één duel; een zeldzaamheid.
Oud-Ajacied Yanic Wildschut is Ajacied Gregory van der Wiel te snel af. Oud-Ajacied Yanic Wildschut is Ajacied Gregory van der Wiel te snel af.
Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de 2-2, maar treurde na afloop vooral over het puntenverlies. Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de 2-2, maar treurde na afloop vooral over het puntenverlies.