Menu

Eerste puntenverlies voor Jong Ajax

Jong Ajax verloor maandagavond in de tweede competitiewedstrijd van het seizoen zijn eerste punten. Op Sportpark de Toekomst speelden de Amsterdammers in een niet beste wedstrijd gelijk tegen Jong Willem II: 1-1. Jason Culina tekende voor de Amsterdamse treffer.

Bij Jong Ajax speelde Jason Culina in de spits, bijgestaan door Etienne Esajas en Daniel de Ridder op de flanken. Aanvoerder was Michael Krohn-Dehli, omdat Walker vanwege een hamstringblessure niet kon spelen. Johnny Heitinga speelde in het centrum van de verdediging, met Thomas Vermaelen naast zich en Yakubu ervoor.

Al na enkele minuten diende de eerste kans voor Jong Ajax zich aan. Daniel de Ridder haalde op rechts de achterlijn en wilde voorzetten. Een verdediger van Willem II onderschepte echter de bal en maakte het keeper Peter Zois nog moeilijk. De bal verdween helaas voor Ajax over de achterlijn.

Hoewel Jong Ajax de eerste tien minuten bijna al het balbezit had, creëerde het eigenlijk nauwelijks kansen. Het was juist Willem II dat uit een dood spelmoment de score opende. Uit een vrije trap halverwege de helft van Ajax schoot Youssef Mariana onverwacht in de kruising. In een helft die verder weinig interessant was, was Jason Culina een minuut voor rust dichtbij de gelijkmaker. Zois stond echter in de weg.

Enkele seconden voor het rustsignaal wist de Australiër de Tilburgse doelman alsnog te passeren. Mariana, die eerder zijn ploeg aan de voorsprong had geholpen, speelde knullig terug op zijn doelman. De bal was te zacht en dus makkelijk te onderscheppen voor Culina. Deze bedacht zich geen twee keer en wilde met een subtiele lob Zois passeren. De lob had evenwel net te weinig snelheid om meteen het doel in te gaan. Zois sprintte terug en probeerde met alle macht te voorkomen dat de bal de lijn zou passeren. Hij leek succesvol, maar Culina had gelukkig in de gaten dat de gelijkmaker niet zo makkelijk verdiend was. Hij snelde richting doellijn en wist net voor Zois zijn voet tegen de bal te krijgen: 1-1.

De tweede helft was nauwelijks het aanzien waard. De Ajacieden werden niet gevaarlijk en de spitsen, op Culina na, konden Zois niet in de problemen brengen. Toch had Ajax het beste van het veldspel, wat tot uiting kwam in de vele overtredingen die Willem II nodig had. Het resulteerde voor de bezoekers in een tweede gele, en dus rode, kaart voor Van der Struijk. De middenvelder had na een eerdere waarschuwing van scheidsrechter Blom, nog een harde overtreding op Vermaelen nodig om de Ajax-aanval te ontregelen.

Zelfs tegen tien man had de selectie van John van ’t Schip te weinig pit om het duel in zijn voordeel te beslissen. De trainer probeerde door een aantal wissels de overwinning binnen te slepen, maar het leidde niet tot het gewenste resultaat.

Van ’t Schip: ,,Het tempo was te laag. De vrije man op het middenveld konden we niet genoeg bereiken en we wilden, zeker na de rode kaart, te snel een doelpunt forceren. Ik heb na de rust een extra man, Jamal Akachar, achter de spitsen laten spelen om meer stootkracht te krijgen. De spelers van Willem II liepen echter goed tussen onze linies in, waardoor wij onze vrije man op het middenveld niet genoeg gebruikten.’’

Ook in de tweede wedstrijd van de Beloftencompetitie kon Jong Ajax nog niet imponeren. ,,We komen steeds op achterstand’’, constateerde Van ’t Schip. ,,Dan speel je toch anders dan wanneer je op voorsprong komt. Nu was het dan uit een vrije trap waardoor we op achterstand kwamen, maar tot nu toe lopen we in elke wedstrijd achter de feiten aan. We zijn nog niet een keer op voorsprong gekomen, ook tegen Vitesse en voor de Amstel Cup tegen IJsselmeervogels, stonden we eerst achter. Je moet dan geforceerd meer de diepte opzoeken, waar je het anders meer voetballend probeert op te lossen. Kortom, er is nog een hoop werk te doen.''