Menu
Eerste stap naar 'nieuw huis'

Eerste stap naar 'nieuw huis'

Voor het duel met FC Twente werden belangrijke stappen gezet voor de realisatie van het Ajax Football Centre. De samenwerking die Ajax aangaat met partners Vrije Universiteit, ROC van Amsterdam en De Principaal moeten leiden tot een unieke uitkomst.

Ajax en de partners die de club begeleiden bij de eerste stappen voor het 'Ajax Football Centre' proosten op de toekomst. Ajax en de partners die de club begeleiden bij de eerste stappen voor het 'Ajax Football Centre' proosten op de toekomst.

Met het Ajax Football Centre heeft Ajax de ambitie, zo staat in het projectplan beschreven, om ‘een toonaangevend, innoverend voetbalkennis instituut te ontwikkelen.’ In de plannen is sprake van drie pijlers: de jeugdopleiding, een Sportmedisch Centrum en een Soccer School waarin de (internationale) opleiding van trainers, begeleiders en scouts centraal staat.

Kort gezegd draait het ‘AFC’ ook om de verhuis- en de nieuwbouwplannen die de club al enige tijd voorbereidt. De complete Ajax-organisatie (A-selectie, kantoren ArenA, de Toekomst) moet worden gehuisvest op, of nabij het eigen sportpark de Toekomst. De buurtclubs Kismet’82 en SV Bijlmer verhuizen daarvoor in 2010 mogelijk naar het Bijlmerpark. Maar het project behelst (veel) meer dan een simpele verhuizing van de Ajacieden in de ArenA naar het eigen sportcomplex. Ajax ziet bij de ontwikkeling van het Ajax Football Centre (dit is nog de werknaam) een grote meerwaarde in samenwerking met partners.

,,Het is een prachtig project’’, weet Sander Mallie, die als externe projectmanager is betrokken bij het project. Naast de oud-speler van Ajax Zaterdag 1 is namens de club zelf ook Ed Lefeber (manager verenigings- en facilitaire zaken) nauw betrokken bij het projectmanagement. ,,De plannen om de selectie, de kantoren en de jeugdopleiding op één locatie samen te voegen zijn er eigenlijk al sinds de verhuizing vanuit de Meer naar de ArenA. John Jaakke heeft de plannen nieuw leven in geblazen en heeft het voortouw genomen om het ook écht van de grond te krijgen. Het is prettig om te constateren dat alle geledingen binnen Ajax ervan overtuigd zijn dat samenvoegen zeer wenselijk is.”

Lachende gezichten bij de ondertekening van de contracten die de samenwerking bekrachtigen tussen club en partners. Namens Ajax heeft algemeen-directeur Henri van der Aat (tweede van links) de pen op het papier staan. Lachende gezichten bij de ondertekening van de contracten die de samenwerking bekrachtigen tussen club en partners. Namens Ajax heeft algemeen-directeur Henri van der Aat (tweede van links) de pen op het papier staan.

Met de ondertekening van de contracten is de eerste fase van voorbereiding vrijwel afgerond. Het vergaren van kennis en het aangaan van partnerships is stap nummer één. Zondag werd duidelijk dat de partnerships kunnen worden aangegaan met hoogstaande kenniscentra als universiteiten, alsook met commerciële partijen. De zakelijke afspraken met partners moeten zorgen voor een budget voor een goed haalbaarheidsonderzoek. Het haalbaarheidsonderzoek, dat wordt uitgevoerd met de partners, is in feite de start van het inhoudelijke gedeelte van het project.

,,Wij weten natuurlijk niet hoe een sportmedisch centrum eruit moet gaan zien, of hoe je een voedingsbeleid opzet’’, zegt Mallie, nog altijd Ajax-lid. ,,Binnen Ajax is ongelooflijk veel kennis aanwezig, en een enorm netwerk. Ik verbaas me daar nog dagelijks over. Onze taak is om er op toe te zien dat de aanwezige kennis goed benut en gecombineerd wordt met de kennis van partners.’’

,,Het doel is Ajax op de verschillende pijlers verder te ontwikkelen’’, neemt Lefeber het woord over. ,,Binnen Ajax leeft hier en daar het gevoel dat de oorspronkelijke voorsprong slinkt, en erger nog: dat Ajax wat achterop is geraakt. Met die inhaalslag moeten en kunnen we vandaag al beginnen. Uiteindelijk krijgt dat dan allemaal een plek in een mooi, nieuw en ambitieus huis. Dat is de volgorde van het project. De bedoeling is dat we een aantal toonaangevende algemene sport- en voetbalcentra gaan onderzoeken in binnen- en buitenland. We willen ons laten inspireren door diverse sporten, niet alleen het voetbal. Om een voorbeeld te geven: onlangs liep er op de Toekomst een Australische coach mee. Hij vertelde ons hoe professioneel sporters in het Australian Institute of Sports worden begeleid op het gebied van voeding. In het haalbaarheidsonderzoek gaan we kijken wat we hiervan kunnen leren. En doorvertaald naar het Ajax Football Centre is de vraag belangrijk: hoe gaan we dat uiteindelijk fysiek vormgeven in het nieuwe huis.”

Bekijk later deze week ook de reportage over dit onderwerp op Ajax TV.
Klik hier om alvast naar de website van Ajax TV te gaan >>