Menu

Eerste training op Engelse bodem

Ajax trainde dinsdagavond in het stadion van Nottingham Forest, de tegenstander van woensdag. Iets meer dan een uur trainden de Amsterdammers, in het typisch Engelse voetbalstadion met de strak geschoren grasmat. Het was de eerste Ajax-training voor Zdenek Grygera.

Keeper Maarten Stekelenburg ontbreekt in Engeland. Omdat ook Sander Boschker nog niet mee kan doen, is Jong-Ajaxdoelman Robert Zwinkels aan de groep toegevoegd. Ook Nigel de Jong, die nog teveel hinder ondervindt van een teenblessure, is in Nederland achtergebleven, net als Johnny Heitinga. Zlatan Inbrahimovic deed apart oefeningen met fysiotherapeut Frank van Deursen.

Terwijl Wil Coort Bogdan Lobont en Zwinkels onder handen nam, zat Sander Boschker er een beetje beteuterd bij langs het veld. ,,Ja, als je dat mooie stadion zit met dat prachtige veld, dat is leuker dan hier op het sintelbaantje te zitten´´, aldus de geblesseerde keeper. ,,Ik heb veel vocht in mijn knie. Het doet niet echt pijn en ik kan er ook veel mee doen, maar spelen zit er niet in. Dat is balen, want dit zijn de leukere wedstrijdjes. Die duels tegen de amateurs zijn, zeker voor een keeper, niet zo interessant. Eerst had ik last van mijn liezen, nu van mijn knie. Ik weet niet precies hoe het gebeurd is. Het zal wel komen doordat het hier bij Ajax allemaal een niveau hoger is. Maar een ding weet ik wel: met mijn conditie, vorm en zelfvertrouwen zit het goed. Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld´´, aldus de altijd strijdbare Boschker.

Zij die niet door blessures gehinderd werden, deden na de warming-up een inspeel- en trapoefening,. Die werd gevolgd door een rondo en daarna was het tijd voor een groot positiespel. Nieuwe verdedigers Zdenek Grygera en Julien Escudé waren hierbij de neutrale spelers, waarschijnlijk om hun de kans te geven op hun ploeggenoten ingespeeld te raken. Bij de laatste gezamenlijke oefening mocht er op het doel afgewerkt worden. Vanaf de middenlijn werd de bal lang gepasst naar de zijkant. Via een kaats kreeg een flankspeler de bal die hij dan moest voorzetten op twee inlopende spelers. Degene bij wie de voorzet belandde moest proberen Lobont of Zwinkels te verslaan.

Terwijl de rest uitliep, mochten Jari Litmanen, Wesley Sonck, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder, uit een kaats van Ronald Koeman, gaan scoren. Eerst direct van afstand, daarna op de keeper aflopend en vervolgens weer van afstand, ineens. Na een aantal minuten was het ook voor hen genoeg. Niet echter voor Jari Litmanen. De aanvoerder, die ogenschijnlijk geen last meer had van zijn knie, bleef alleen op het veld achter en trainde voor zichzelf op afronden en balbehandeling. Totdat Tonny Bruins Slot waarschuwde dat de bus al bijna wegging en ook Litmanen zich richting zijn al klaarzittende teamgenoten spoedde.