Menu

Eerste training Tom Soetaers: eerst rennen, dan voetballen

Op zijn eerste werkdag als Ajacied werd Tom Soetaers meteen getrakteerd op een conditietest. Een half uur voor de training naast de Arena deden de spelers binnen een shuttle run test. Ronald Koeman liet zijn selectie eenmaal buiten voornamelijk een partijvorm spelen.

Voordat de groep zich naar het trainingsveld mocht begeven, moest er eerst stevig gerend worden. De Ajacieden werden onderworpen aan de shuttle run test. Onder leiding van inspanningsfysioloog Jos Geijsel werden de voetballers op de bekende piepjes door de sportzaal in de Arena gejaagd.

Misschien om Soetaers en andere relatief nieuwe spelers aan het spel van Ajax te laten wennen, hadden trainers Ronald Koeman, Ruud Krol en Tonny Bruins Slot een lange partijvorm op het trainingsprogramma gezet. Hatem Trabelsi verscheen wel op het veld, maar speelde niet mee. Hij deed apart wat oefeningen met René Wormhoudt. Nigel de Jong, Johnny Heitinga en Nourdin Boukhari ontbraken. Zij voegen zich bij de selectie van Jong Ajax, die vrijdagavond op de Toekomst de eerste competitiewedstrijd tegen Jong Vitesse moet spelen.

Koeman legde regelmatig het spel stil voor tactische aanwijzingen. Welke basis de trainer voor Vitesse in zijn hoofd heeft, werd vrijdag nog niet echt duidelijk. De partij met de gele hesjes leek de meeste kandidaten voor een basisplaats te hebben, maar Koeman liet regelmatig spelers het hesje ruilen. Ook Soetaers speelde een tijdje in het geel.

Na afloop van de lange partij trainden Koeman en Bruins Slot aan een kant met een groepje op standaardsituaties. Tom Soetaers werd eveneens betrokken bij het nemen van corners en vrije trappen. Aan de overzijde oefenden de overigen onder leiding van Ruud Krol op het afronden op doel uit een kaats.

Na zijn eerste training met Ajax moest Tom Soetaers uitgebreid de pers te woord staan. Radio- en tv-ploegen uit Nederland en België wilden allemaal de eerste quotes van de Belgische aanvaller krijgen. Maar de aandacht van de pers verbleekte bij die van de supporters. Zodra Soetaers zich over het bruggetje richting Arena begaf, werd hij omstuwd door fans die allemaal met hun nieuwe held op de foto wilden of een handtekening vroegen. Ongetwijfeld niet wat hij bij zijn oude club Roda JC gewend was, maar de Belg nam de tijd voor alle supporters. Totdat hij naar binnen werd geroepen, want je kan natuurlijk niet te laat komen voor de lunch op je eerste dag bij je nieuwe club.