Menu
Eerste uitnederlaag weegt zwaar voor Ajax

Eerste uitnederlaag weegt zwaar voor Ajax

Voor de tweede week op rij heeft Ajax zondag een competitieduel verloren. Na de thuisnederlaag tegen ADO ging het op bezoek bij AZ opnieuw mis. In Alkmaar ging Ajax met 2-0 onderuit. Ajax eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Ooijer vlak voor tijd. De verliespartij betekende Ajax’ eerste uitnederlaag in de competitie sinds 6 december 2009 (FC Utrecht).

Daags nadat FC Twente tegen NAC de eerste nederlaag van het seizoen leed, verzuimde Ajax van het puntenverlies van de concurrent te profiteren. In Alkmaar werd Ajax in het laatste kwartier binnen drie minuten naar een 2-0 nederlaag gespeeld. Een gevoelig verlies, zeker in aanloop naar de competitietopper tegen PSV (zaterdag in de ArenA) en het thuisduel tegen Real Madrid in de Champions League. De tweede competitienederlaag op rij kwam daardoor op een bijzonder ongelegen moment. Bovendien is runner-up AZ het team van Martin Jol nu op twee punten genaderd.

Net als in de midweekse bekerwedstrijd tegen BV Veendam begon Christian Eriksen ook in Alkmaar in de basis. Demy de Zeeuw had last van zijn onderrug en begon derhalve net als Eyong Enoh op de bank. Siem de Jong en Rasmus Lindgren completeerden het middenveld.

Gregory van der Wiel beseft dat er veel is verloren in Alkmaar. Gregory van der Wiel beseft dat er veel is verloren in Alkmaar.

De eerste helft brandde pas na een klein half uur spelen een beetje los. Tot dan toe was het van beide kanten allemaal vrij ongevaarlijk geweest. Siem de Jong opende in de 27e minuut de kansenreeks, die vanaf dat moment tussen beide doelen over en weer ging. De beste kansen waren in de eerste helft voor Luis Suarez en AZ-spits Pellè. De aanvoerder van Ajax wipte de bal na een halfuur tegen de lat en Pellè kopte op slag van rust voorlangs het doel van Stekelenburg.

Aan het begin van de tweede helft kwam Ajax goed weg. Een snelle ingooi van AZ werd door Pellè bijna binnengewerkt. De lange Italiaan stuitte echter op Stekelenburg. Na dat hachelijke moment voor de goal bleef spektakel opnieuw lange tijd uit. Onder toeziend oog van onder meer Richard Witschge en Olaf Lindenbergh - aanwezig wegens televisieverplichtingen - gebeurde er weinig in de Noord-Hollandse derby. Ajax kon maar geen vuist maken tegen de tweevoudig kampioen.

Ook het inbrengen van ‘aanspeelpunt’ Mido na een uur spelen leverde Ajax geen extra wapen op. Een rendabele rol als tegen Veendam (doelpunt en assist) was in de kaasstad niet voor hem weggelegd. In tegendeel; AZ werd sterker en speculeerde met het wegtikken van de minuten op de overwinning. Een rake kopbal van Pontus Wernbloom onderstreepte die missie een kwartier voor tijd: 1-0. Nauwelijks bekomen van de opgelopen schade werd Ajax drie minuten later opnieuw geveld door een kopbal. Invaller Sigthórsson, koud vijf minuten in het veld, besliste het duel definitief met zijn hoofd: 2-0.

Voor Ajax viel er vervolgens weinig eer meer te behalen. Mounir El Hamdaoui bleef op bezoek bij zijn voormalig werkgever op 99 competitietreffers steken en ook Suarez kon zijn hervonden scoringsgeluk geen nieuw impuls geven. Bovendien eindigde Ajax het duel met tien man nadat Ooijer in de laatste minuut met rood moest inrukken na een overtreding op Pellè. Het werd, kortom, een middag om heel snel te vergeten.

Jol noemde de nederlaag op bezoek bij AZ ‘een enorme domper’. ,,De tweede helft kwamen we helemaal niet meer aan voetballen toe. Fysiek en mentaal waren we helemaal weg”, sprak de trainer van Ajax. ,,We moeten als team wedstrijden zo snel mogelijk naar ons toe trekken en het initiatief nemen, maar dat is vandaag weer niet gebeurd. De overtuiging die AZ had, hadden wij niet.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mounir El Hamdaoui had zich een ander resultaat voorgesteld bij zijn terugkeer in Alkmaar. Mounir El Hamdaoui had zich een ander resultaat voorgesteld bij zijn terugkeer in Alkmaar.
Vurnon Anita had een lastige middag in Alkmaar. Vurnon Anita had een lastige middag in Alkmaar.
Christian Eriksen had een basisplaats op het middenveld. Christian Eriksen had een basisplaats op het middenveld.
Jan Vertonghen doet een uiterste poging tot balbezit. Jan Vertonghen doet een uiterste poging tot balbezit.
Jol lijkt te beseffen dat het niet meer goed komt vanmiddag. Jol lijkt te beseffen dat het niet meer goed komt vanmiddag.
André Ooijer komt hoger dan Graziano Pellè. André Ooijer komt hoger dan Graziano Pellè.
Maarten Stekelenburg is blij dat hij deze inzet klem heeft. Maarten Stekelenburg is blij dat hij deze inzet klem heeft.
Rasmus Lindgren in een fraai kopduel met landgenoot Elm. Rasmus Lindgren in een fraai kopduel met landgenoot Elm.
Stekelenburg baalt enorm na de 2-0. Stekelenburg baalt enorm na de 2-0.
André Ooijer druipt af nadat hij een rode kaart heeft gekregen. André Ooijer druipt af nadat hij een rode kaart heeft gekregen.
De oud-AZ'ers De Zeeuw en El Hamdaoui lopen gedesillusioneerd van het veld. De oud-AZ'ers De Zeeuw en El Hamdaoui lopen gedesillusioneerd van het veld.