Menu
Eerste wedstrijd Topklasse eindigt in nederlaag

Eerste wedstrijd Topklasse eindigt in nederlaag

Zaterdag 23 augustus was een historische dag in de geschiedenis van de zaterdagtak van Ajax. Op deze dag was het debuut van de Zaterdag 1 in de Topklasse in en tegen Barendrecht.

Dat de wedstrijden op het hoogste amateurniveau andere wetten met zich meebrengen, werd binnen 25 seconden duidelijk. Via de rechterkant werd een messcherpe voorzet afgeleverd die in eerste instantie nog kon worden weggewerkt door doelman Danny Been, maar in de rebound was het Bas Mourits die de 1-0 binnenschoot.

Barendrecht bleef Ajax continu onder druk zetten en de Amsterdammers kwamen niet onder de druk uit, speelde slordig en kreeg maar geen grip op het duel. Barendrecht bleef in een hoog tempo afwisselend, via de vleugels of gewoon opportunistisch de ballen voor de pot gooien en Ajax raakte daar achterin regelmatig van in de war. Zo ook in de zesde minuut toen een corner hard werd ingekopt, maar gelukkig werd de bal van de doellijn weggewerkt. Het was voor Ajax overleven, zeker het eerste kwartier. Ajax zag in de twintigste minuut eindelijk ook de kans om eens op doel te schieten. Het was Kevin de Visser die doelman Van Splunter kennis liet maken met de bal. Nog steeds bleef Barendrecht via stevig, maar fair voetbal Ajax onder druk zetten. Ajax zat eigenlijk nog steeds in een soort van gewenningsfase en had simpelweg gewoon te veel tijd nodig. Die tijd krijg je echter niet in de Topklasse waar de handelingssnelheid ook nog eens een stuk hoger ligt. Tot overmaat van ramp viel ook nog eens doelman Danny Been uit in de 31e minuut met een vleeswond aan zijn gezicht. Maurits Schmitz was zijn vervanger. Barendrecht had nog steeds het betere van het spel en diverse mogelijkheden kreeg om de score op te voeren, moest wel langzaam toezien hoe Ajax wat beter in het spel kwam. Het was echter veel te broos wat de Amsterdammers lieten zien. Dat de ruststand van 1-0 op het scorebord bleef staan was meer geluk dan wijsheid, want Jeffrey Aarts miste vlak voor rust nog een ideale kopkans.

In de tweede helft was de eerste kans voor Kenneth Misa Danso, die de bal maar net over de kruising heen liet draaien. Het moet gezegd worden dat Ajax in die tweede helft een ander gezicht toonde. Het werd brutaler, hield de bal langer in de ploeg en via verzorgd veldspel zag de opbouw er een stuk beter uit. Met name de onverzettelijke Kevin de Visser zwoegde op het middenveld en ook Ogur Kaya bleek een handenbindertje te zijn voor zijn directe tegenstanders. Voorin had Ajax echter geen eindstation. De geblesseerde Kid Ronday werd node gemist en zo konden er geen potten gebroken worden. Zo bleef Barendrecht relatief eenvoudig op de been ondanks verwoede pogingen van o.a. Yuri Rose (68e minuut) die zijn schot op het laatste moment geblokt zag worden. In de counter kreeg Ajax overigens bijna de deksel op zijn neus toen Christian Opschoor net over schoot.

Ajax bleef hoop houden op een punt zeker nadat Marvin Hasselbaink was ingebracht voor Sergio Cameron. Maar nadat hij even later met een enkelblessure uitviel leek deze alles of niets poging te stranden. Ondanks deze tegenvaller bleef Ajax verwoede pogingen ondernemen om het tij te keren. Zo leverde Siver Abdulrahman nog een hard schot af, maar Ajax moest zich langzamerhand gaan neerleggen bij een aanstaande nederlaag. Helemaal toen in de 88e minuut uit een counter Daniel Esajas er 2-0 van maakte, nadat Maurits Schmitz ook deze bal in eerste instantie nog pareerde. Ajax zal snel leerling moeten trekken, want Barendrecht is slechts één van de vele grootmachten die we gaan treffen. Volgende week al op De Toekomst wacht de volgende namelijk. De tegenstander heet dan sv Spakenburg dat in de eerste speelronde Rijnsburgse Boys eclatant versloeg (4-0).

Fotografie: Rob van Vliet