Menu
Eerste winst van het seizoen voor Zaterdag 1

Eerste winst van het seizoen voor Zaterdag 1

Het seizoen is nog pril, maar winst was afgelopen zaterdag noodzakelijk. Alleen al omdat de naam Ajax niet hoort te staan in de onderste regionen. De boodschap was duidelijk bij een ieder. Het moest anders na de slappe vertoning vorige week in Veen. Gelukkig gebeurde dat tegen SDC Putten, de club van ex-Ajacied Sven Onclin.

Vanaf de eerste balomwenteling was Ajax gretig en dat leverde in de eerste tien minuten twee, terecht, afgekeurde doelpunten op (duwen en buitenspel). Het zei echter wel iets over de intenties en de wil om te winnen van onze mannen. Ajax trof in Putten een prima tegenstander die zich niet verschool en met name in de openingsfase veelvuldig ook de aanval zocht via de rappe Quincy van de Leuv. Toch was de beste kans voor de Amsterdammers. Een schot van de prima spelende Kenneth Misa Danso werd net naast getikt door doelman Manuel Hoogewoning in de zeventiende minuut.

De solide verdediging, onder aanvoering van Peter Post, moest in de 23e minuut toch geschrokken zijn toen Justin van Groen net naast kopte. Het gaf aan dat het duel op en neer ging, ondanks de controle die de thuisclub wel degelijk had. Het eerste half uur was verder redelijk in balans. Ajax kon voorin nog geen verschil maken, ondanks dat regelmatig de aanvalsopzetten er prima uitzagen. De bezoekers kozen hun momenten en via de veelvuldig opkomende backs waren er mogelijkheden voor de Puttenaren. Zo ook in de 28e minuut toen de volley van Rocco Keizer kracht miste.

Ajax, dat de aanval bleef zoeken, had voorin een trio spelers ( Tonnie Cusell, Joost Heij en Kenneth Misa Danso) dat veelvuldig de combinatie zocht met elkaar en dat werd in de 36e minuut beloond toen Kenneth Misa Danso de bal onderschepte tijdens het uitverdedigen. Hij bereikte met zijn één-tweetje Joost Heij die oog in oog met doelman Hoogewoning kalm bleef en beheerst scoorde, 1-0 (zijn vierde alweer van dit seizoen). De voorsprong had voor rust nog groter kunnen zijn toen routinier Peter Post in de 41e minuut Joost Heij wegstuurde, maar het snelle uitkomen van Hoogewoning voorkwam erger.

Ook na de rust dicteerde Ajax het wedstrijdbeeld en werd Putten nadrukkelijk vastgezet op eigen helft. Ajax had het zichzelf een stuk makkelijker kunnen maken, maar Peter Post zag zijn kopbal van de lijn gehaald worden door Iwan Bos in de 51e minuut. Het was de opmaat voor een groter veldoverwicht van de Amsterdammers, maar gek genoeg werd dit te weinig vertaald in kansen. Aldus moest Ajax op zijn hoede blijven. In tegenstelling tot de eerste 45 minuten konden de bezoekers niet echt meer een vuist maken om serieus tegengas te geven. Het duel belandde in een fase dat Ajax graag wilde doordrukken, maar mede doordat Ajax te gehaast voetbalde speelde het zichzelf wat uit de wedstrijd.

De slotfase kwam in zicht en Ajax, dat nauwelijks in de problemen kwam, koos nog steeds gedurfd de aanval om de wedstrijd nu eindelijk eens in het slot te gooien. Uiteindelijk werd deze opvatting beloond in de 87e minuut toen de bal bij Donny van der Dussen terecht kwam. Op zo’n twintig meter van de goal volgde een magnifieke boogbal in de verre hoek. Een wonderschone treffer en zo had Ajax eindelijk zijn verdiende 2-0 voorsprong.

Ajax kon helaas niet lang genieten van de weelde, want nauwelijks een minuut later kopte Rocco Keizer de 2-1 eindstand tegen de touwen.

Fotografie: Rob van Vliet