Menu
Eerste zege A1 in Europees verband

Eerste zege A1 in Europees verband

De eerste driepunter is een feit voor Ajax A1 in de UEFA Youth League. Aan de vooravond van Ajax - Celtic in de Amsterdam ArenA won het vlaggenschip van de jeugdopleiding met 2-1 van de A1 van diezelfde Schotse club. Onder meer dankzij sterk keeperswerk van Xavier Mous, die in de slotminuut een strafschop stopte. Ook in de eerste helft lukte het Mous om een penalty te keren. Anwar El Ghazi scoorde beide Ajax-treffers.

Aan de felbegeerde overwinning ging een krankzinnige slotfase vooraf op de Toekomst. Net op het moment dat iedereen zich leek te hebben verzoend met een gelijkspel sloeg opnieuw Anwar El Ghazi toe, de aanvaller die eerder de 1-1 voor zijn rekening nam. Via een voorzet – of was het een schot? – van Jairo Riedewald kwam de bal voor zijn voeten, waarna hij Ajax ter hoogte van de tweede paal naar de overwinning schoot. Tenminste, zo leek het. Want luttele seconden later werd de watervlugge Paul McMullan onderuit geschoffeld door Ajax-doelman Xavier Mous, hetgeen leidde tot een strafschop.

Treurige gezichten op de Toekomst, behalve die van de ruim honderd Schotse fans die ook het duel van Celtic A1 wilden zien. Zij rekenden op de gelijkmaker, maar zagen in plaats daarvan dat Xavier Mous voor de tweede maal deze avond een penalty stopte. Het was zijn redding die Ajax overeind hield op weg naar de broodnodige eerste zege in de UEFA Youth League.

Voor het duel met de Schotten hadden de Ajacieden weinig geluk gehad in de jeugdversie van de Champions League. Waar de hoofdmacht, die aantreedt tegen dezelfde ploegen als de A1, nog een punt pakte tegen AC Milan, was de A1 nog puntloos na de heenronde van de groepsfase. Zowel van FC Barcelona (4-1), AC Milan (2-3) en Celtic FC (4-1) werd verloren. Coach Orlando Trustfull was daarom des te blijer met de eerste driepunter in Europees verband. ,,We hadden het geluk dat zij twee penalty’s misten, maar geluk dwing je af’’, zei hij naderhand.

De startende Ajacieden uit de A1 voor het Youth League-treffen met Celtic o/19. De startende Ajacieden uit de A1 voor het Youth League-treffen met Celtic o/19.

Zorgen had Trustfull zich niet gemaakt vanwege het feit dat Ajax puntloos onderaan in de poule stond. ,,De ontwikkeling van de spelers is belangrijker. We hebben niet slecht gespeeld in die eerste drie wedstrijden, maar we konden dat goede spel nooit twee helften volhouden. Ook omdat we de jongste ploeg hebben in deze poule. We spelen soms met zes tot zeven eerstejaars A-junioren en daarnaast spelen veel jongens in nationale selecties. Alles bij elkaar spelen zij behoorlijk veel wedstrijden en mede daarom lukte het niet altijd om het negentig minuten vol te houden. Vandaag wel. Daarom ben ik trots op ze. Ze bleven er in geloven.’’

In de striemende regen die neerdaalde in Amsterdam-Zuidoost was het Ajax dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Queensy Menig kreeg een puike voorzet afgeleverd, maar de aanvaller kwam net enkele centimeters te kort om zijn hoofd tegen de bal te drukken. Zijn mogelijkheid leek de voorbode voor een kansenparade, maar het was Celtic dat uiteindelijk als eerste scoorde. Joseph Thomson schoot knap raak, pal voor de ogen van Celtic-hoofdcoach Neill Lennon, die op het ereterras bij kletste met Ronald de Boer, zijn voormalige opponent in de Schotse Old Firm.

Beiden zagen vervolgens dat Celtic een penalty kreeg na een overtreding van Damon Mirani. Hij werd in de luren gelegd door McMullan, die in de tweede helft ook zou worden gevloerd door Ajax-doelman Xavier Mous. Net als in de slotseconden stopte Mous ook deze penalty, waardoor Ajax uitzicht bleef houden op de gelijkmaker.

Die viel uiteindelijk na een uur spelen, via Anwar El Ghazi, die raak kopte uit een voorzet van Leeroy Owusu. Ajax ging vervolgens verwoed op zoek naar een voorsprong, maar veel kansen leverde dit offensief niet op. Geheel onverwacht viel dan ook de tweede treffer van El Ghazi, die zodoende man van de wedstrijd leek te worden. Totdat Xavier Mous opnieuw zijn waarde bewees in het doel van Ajax. Over zijn optreden merkte coach Trustfull op: ,,Elke dag in deze wereld worden er helden geboren. Vandaag was het Xavier, die nu hopelijk de rest van zijn carrière geldt als penaltykiller. Zijn reddingen waren fantastisch.’’

Opstelling Ajax A1: Xavier Mous; Terry Lartey Sanniez, Damian van Bruggen, Damon Mirani, Leeroy Owusu; Jairo Riedewald, Django Warmerdam (46. Aschraf El Mahdioui), Melvin Vissers; Anwar El Ghazi, Queensy Menig (57. Ezra Walian) en Elton Acolatse (76. Sheraldo Becker).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Ajacieden knokten zich dinsdag knap langs de leeftijdgenoten van Celtic. De Ajacieden knokten zich dinsdag knap langs de leeftijdgenoten van Celtic.
Ajax-keeper Xavier Mous was een heuse penaltykiller met zijn twee gestopte penalty's. Ajax-keeper Xavier Mous was een heuse penaltykiller met zijn twee gestopte penalty's.
Anwar El Ghazi (6) tekende voor de twee Ajax-doelpunten op het kletsnatte de Toekomst. Anwar El Ghazi (6) tekende voor de twee Ajax-doelpunten op het kletsnatte de Toekomst.
Celtic nam een 0-1-voorsprong, maar ging na een knotsgekke slotfase toch onderuit. Celtic nam een 0-1-voorsprong, maar ging na een knotsgekke slotfase toch onderuit.
Mous en zijn collega-Ajacieden juichen als de doelman een penalty van Liam Henderson (10) heeft gekeerd. Mous en zijn collega-Ajacieden juichen als de doelman een penalty van Liam Henderson (10) heeft gekeerd.
Technisch Ajax-hoogstandje in de Youth League. Technisch Ajax-hoogstandje in de Youth League.
Spectaculaire redding van Xavier Mous, een van de uitblinkers aan Ajax-kant. Spectaculaire redding van Xavier Mous, een van de uitblinkers aan Ajax-kant.
De Ajax-talenten zijn blij met hun eerste overwinning in de UEFA Youth League. De Ajax-talenten zijn blij met hun eerste overwinning in de UEFA Youth League.