Menu
Eerste zege dankzij scorende defensie

Eerste zege dankzij scorende defensie

De verdediging van Ajax heeft zaterdag voor een spectaculaire avond gezorgd. Doordat ze defensief enkele belangrijke fouten maakten, waardoor Vitesse lang kon hopen op een stunt, maakten ze vooral aanvallend indruk. Met goals van Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita lieten de verdedigers hun aanvallende kwaliteiten zien. Mede dankzij hun doelpunten won Ajax met 4-2.

Met een nipte nederlaag en drie gelijke spelen op rij, was duidelijk wat de ambitie van Ajax moest zijn; winnen. Roly Bonevacia mocht door absentie van Enoh en Lindgren, op het middenveld van start. Voor de jonge fysiek ijzersterke achttienjarige was het zijn officiële debuut in Ajax 1.

De Heerhugowaardse debutant moet met een vreemd gevoel de kleedkamer bij rust hebben opgezocht. Ajax was weliswaar sterker dan Vitesse, maar speelde in een te langzaam tempo om door de defensie van de Arnhemmers te kunnen snijden. Daardoor probeerden de middenvelders het te vaak in afstandsschoten, die de kracht en het venijn ontbeerden om de vervanger van de geblesseerde Velthuizen, Eloy Room, te verontrusten.

Dat Vitesse zich niet in slaap liet sussen, liet de ploeg al in de veertiende minuut zien toen Lasse Nilsson de bal mee gaf aan Wiljan Pluim. Het talent van de Vitesse-jeugdopleding kon vrij uithalen, maar Stekelenburg bokste de bal weg en de rebound eindigde naast. Ajax zou gewaarschuwd moeten zijn en leek zich ook te herpakken, maar prompt kwamen de gasten in de 26e minuut op voorsprong. Davy Pröpper was aan de verdediging van Ajax ontsnapt en kopte de 0-1 binnen.

El Hamdaoui had in de tweede helft twee grote kansen. El Hamdaoui had in de tweede helft twee grote kansen.

Daarna schakelde Ajax wel serieus over in een hogere versnelling, had Siem de Jong in dezelfde minuut de gelijkmaker op zijn hoofd, maar kopte over. In de 37e minuut schoot Vertonghen uit een vrije trap raak. Gregory van der Wiel, die fitter oogde nadat hij van drie vrije dagen had genoten, maakte knap de 2-1 en een ruime voorsprong bij rust leek in de maak. Leek, want waar de verdedigers in aanvallend opzicht uitstekende zaken verrichten, lieten ze achterin af en toe gaten vallen. Twee minuten voor rust kreeg Marco van Ginkel de bal pardoes voor zijn voeten en haalde doeltreffend uit; 2-2. ,,Dit is voor ons team de zesde wedstrijd in veertien dagen”, rekende Jol tijdens de persconferentie voor. ,,Dat je dan zo terug kan komen in de wedstrijd en in no time twee keer scoort… Achteraf is het goed gegaan, maar die foutjes in de verdediging moeten eruit, anders heb je tegen andere ploegen wel een probleem.”

Tegen het piepjonge Vitesse, de gemiddelde leeftijd lag - zo had Martin Jol gehoord - twee maanden onder het jonge Ajax-team, slaagde Ajax er wel in de overwinning veilig te stellen. Ook dankzij een tweede debutant. Want na rust bracht Jol Florian Jozefzoon binnen de lijnen die Urby Emanuelson - gewisseld vanwege rugklachten - verving. De negentienjarige aanvaller zette in de eerste minuut van zijn entree bij zijn eerste balcontact prachtig voor en Siem de Jong drukte de 3-2 achter Room.

Maar Ajax bleek verdedigend kwetsbaar en in de 57e minuut gaf de verdediging Vitesse wederom te eenvoudig doorgang in het strafschopgebied. Stekelenburg redde attent en Ajax schakelde razendsnel om. Het was nota bene Anita zelf die op onnavolgbare wijze de 4-2 hoog in de touwen achter Room schoot. Daarna verzandde het spel en lag de wedstrijd te vaak stil om echt aantrekkelijk te zijn. In de slotfase leek Mounir El Hamdaoui zijn eerste goal als Ajacied in de ArenA te maken, maar een bekeken balletje ging net langs de verkeerde kant van de paal en een inzet werd door Room gekeerd. Daardoor waren dit keer niet de aanvallers van doorslaggevende betekenis, maar speelden de verdedigers de hoofdrol bij de eerste overwinning van het seizoen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Sjaak 'Mister Ajax' Swart reikte de bal uit aan Kuipers. Sjaak 'Mister Ajax' Swart reikte de bal uit aan Kuipers.
Bij opkomst van de spelers ontrolde VAK410 een spandoek vanwege het aanstaande tienjarig bestaan. Bij opkomst van de spelers ontrolde VAK410 een spandoek vanwege het aanstaande tienjarig bestaan.
Een schot van Christian Eriksen wordt gestopt door Room, die Velthuizen verving. Een schot van Christian Eriksen wordt gestopt door Room, die Velthuizen verving.
Caldirola probeert de Ajacied van de Wedstrijd, Van der Wiel te stoppen. Caldirola probeert de Ajacied van de Wedstrijd, Van der Wiel te stoppen.
De Zeeuw in een duel. De Zeeuw in een duel.
Lucky met een groep kinderen. Lucky met een groep kinderen.