Menu
Eerste zege in banningsoord en 'tot ziens' voor Don Leo

Eerste zege in banningsoord en 'tot ziens' voor Don Leo

Ajax speelde zijn eerste UEFA Cup-duels in het seizoen 1991-1992 vanwege een straf ver buiten Amsterdam. Terug naar 18 september 1991 wanneer Ajax in Düsseldorf de weg naar de UEFA Cup-finale inslaat.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax.


A J A X BEDANKT SICH FUER IHREN BESUCH UND WUENSCHT IHNEN EINEN GUTEN HEIMWEG
A U F  W I E D E R S E H E N
’, meldt de Duitser aan de knoppen van het elektronische scorebord in het Rheinstadion in zijn moerstaal en niet in het Nederlands.

Het is kwart voor tien woensdagavond en hoewel Ajax zojuist zijn eerste Europese duel in het banningsoord Düsseldorf met 3-0 heeft gewonnen, is er nauwelijks reden tot juichen. Daarvoor was het Zweedse Örebro SK een te zwakke tegenstander. Bovendien speelde het Ajax van Leo Beenhakker nogal belabberd en was de entourage in Düsseldorf ronduit naargeestig. Thuisspelen op 218 kilometer van de Watergraafsmeer voelt inderdaad als een straf die de Amsterdammers nog twee keer dienen te ondergaan.

Gepantserd staal
Het staafincident van twee jaar eerder was voor de UEFA reden om Ajax genadeloos aan te pakken. Een jaar uitsluiting van Europa Cup-deelname en daarna nog eens 3 thuiswedstrijden in den vreemde. Akelig, maar Ajax bijt zich er doorheen. Om te beginnen tegen Örebro waarvan Peter Larsson heeft gezegd dat het ‘een niet leuke ploeg’ is. Volgens de Zweedse oud-Ajacied speelt Örebro zwaar verdedigend en bikkelhard.

Dennis Bergkamp vuurt de bal, gadegeslagen door Jan Wouters en Michel Kreek, in de muur van Örebro.
Dennis Bergkamp vuurt de bal, gadegeslagen door Jan Wouters en Michel Kreek, in de muur van Örebro.

Aanvallen en doelpunten maken luidt uiteraard het parool voor de uitspelende thuisploeg en tegen een verdediging van gepantserd Zweeds staal is extra aanvalskracht gewenst. Daarom wekt de tactiek van Beenhakker, met Marciano Vink in de verdediging, Bryan Roy en Stefan Pettersson op het middenveld en alleen Dennis Bergkamp en John van ’t Schip voorin, nogal verbazing.

Als er in het ongezellig lege Rheinstadion een half uur lang praktisch niets is gebeurd, herstelt Beenhakker eindelijk zijn tactische miskleun en mag John van Loen naar het front en kan de overbodige Vink, die achterin werkloos op wacht heeft gestaan, gaan douchen.

Beroerd uitverdedigen
Ajax blijft aanrommelen in Düsseldorf, maar wel dichter bij het Zweedse doel dat in de tweede helft drie keer wordt gevonden. Een van richting veranderd schot van Bergkamp levert de 1-0 op, een kopbal van Winter (waarbij het de vraag is of de bal wel de doellijn passeert) betekent 2-0 en Pettersson legt na beroerd uitverdedigen van Örebro de 3-0 vast.

Het zal ruim genoeg blijken voor de tweede ronde in het UEFA Cup-toernooi, want in Zweden wint Ajax opnieuw een slechte wedstrijd, ditmaal met 1-0. Beenhakker is er dan al niet meer bij, want Leo kiest voor het grote geld van Real Madrid en laat Ajax in handen van zijn assistent Louis van Gaal. Die wint zeven maanden later de UEFA Cup.

Het ‘auf wiedersehen’ in Düsseldorf is dus vooral een ‘tot ziens’ voor Don Leo.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel hier deel 2 van de Ajax Encyclopedie]

Fotobijschrift (boven): Assistent-trainer Louis van Gaal wacht na Ajax- Örebro Bryan Roy en verzorger Pim van Dord op.

Foto's: Ajax Erfgoed