Menu
Effectief Standard wint van Ajax Vrouwen

Effectief Standard wint van Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben in eigen huis met 0-4 van Standard Luik verloren. Een geflatteerde maar terechte nederlaag, vond trainer Ed Engelkes.

,,Ik vond niet dat we slecht hebben gespeeld’’, zei Engelkes na afloop. Maar het spel van zijn ploeg was verre van goed genoeg om de beruchte landskampioen van België te kloppen. Dat bleek al in de zesde minuut van de wedstrijd, toen Standard op 0-1 kwam via een razendsnelle counter. Na een foute pass van Desiree van Lunteren stonden De Rouches binnen een tel voor het doel van Marieke Ubachs, waarna flankspeelster Aline Zeler de bal fraai binnenschoof.

Reactievoetbal, zo noemde Engelkes het spel van Standard. ,,Ze laten ons het spel maken en loeren op de counter. Eén foute pass en ze zijn levensgevaarlijk met hun snelle voorhoede. Veel kansen creëerden ze niet, maar ze zijn wel effectief.’’

Het rendement van de Walen was inderdaad buitengewoon hoog. Drie kansen in de eerste helft waren voldoende om op een comfortabele 0-2 te komen. De tweede tegentreffer incasseerde Ajax in de 38ste minuut. Matig verdedigen resulteerde in een vrije schietkans voor Audrey Dumoustier, die het buitenkansje eenvoudig verzilverde.

Terwijl Standard vervolgens achterover leunde, probeerde Ajax het spel te maken. Dat lukte wel, maar tot de middenlijn. Veelzeggend was het feit dat centrumverdedigsters Anouk Hoogendijk en Daphne Koster het meest aan de bal waren, terwijl aanvalster Linda Bakker het speeltuig nauwelijks heeft beroerd in de eerste helft. Tegenover de twee goals van Standard stonden welgeteld nul kansen voor Ajax.

De Ajax Vrouwen verloren vrijdagavond met 4-0 van Standard Luik. De Ajax Vrouwen verloren vrijdagavond met 4-0 van Standard Luik.

In de tweede helft was het niet veel anders. De Belgen leunden op een muur die zelfs door een bulldozer niet viel te breken. Ondertussen deelden ze genadeloze tikken uit op momenten dat Ajax niet oplette. Het betekende de 0-3 en de 0-4 in respectievelijk de 58ste en 76ste minuut. Eerst was het de behendige aanvalster Davina Philtjens die scoorde, waarna Aline Zeler de eindstand op het scorebord zette.

En Ajax? Dat deelde enkele speldenprikken uit. Vier keer, zo telde middenvelder Desiree van Lunteren na afloop. Maar een eretreffer zat er simpelweg niet in.

,,Standard is een geroutineerde ploeg’’, aldus Engelkes. ,,Ze zijn stug en hebben veel individuele kwaliteit. Wij zijn een ploeg in ontwikkeling. Of het een idee is om ook zo te spelen als zij? Nee. Wij proberen altijd het spel te maken. Des Ajax.’’

De coach had geen enkel moment het gevoel dat er wat in zat voor zijn ploeg. ,,Vooral na de 2-0. We hadden er totaal geen grip op. Maar ik had ook niet verwacht dat we met 0-4 zouden verliezen. Het was geflatteerd. We speelden niet onaardig, alleen waren zij dodelijk effectief. Voor ons is het weer een leermoment. Het doel was om ons te plaatsen voor de kampioenspoule. Dat is gelukt. Daarom moeten we nu met een vrij gevoel gaan voetballen. Zonder druk.’’

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Koster, Hoogendijk, Tang; Van Lunteren, Middag, Veltrop (52. Becx), Versteegt (73. Drost), Bakker (77. Delleman), Roof.


Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Ondanks dat Marieke Ubachs vier doelpunten in haar doel kreeg, speelde ze een sterke wedstrijd. Ondanks dat Marieke Ubachs vier doelpunten in haar doel kreeg, speelde ze een sterke wedstrijd.
Daphne Koster in actie. Daphne Koster in actie.
De vrouwen konden nauwelijks kansen creëren tegen het effectieve Standard Luik. De vrouwen konden nauwelijks kansen creëren tegen het effectieve Standard Luik.
Tessel Middag werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Tessel Middag werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Liza van der Most deelt na afloop handtekeningen uit. Liza van der Most deelt na afloop handtekeningen uit.
De volgende wedstrijd is over ruim twee weken tegen Lierse SK. De volgende wedstrijd is over ruim twee weken tegen Lierse SK.