Menu

Eggen vindt Ajax als poulegenoot 'geweldig'

Nils Arne Eggen is een apart figuur op het Europese voetbaltoneel. De hoofdtrainer van Rosenborg houdt wel van een beetje spektakel en kreeg dinsdagmiddag bij de persconferentie regelmatig de lachers op zijn hand. Van de Noorse pers dan, want bij het vertalen ging de grootste lol verloren.

Eggen is bezig aan zijn laatste jaar bij Rosenborg, maar hij voelt zich nog altijd als een vis in het water. Dat bleek dinsdag wel tijdens de persconferentie in een ruimte in het stadion die compleet in de steigers staat. De pers zat op houten picknick-bankjes en Eggen en zijn companen, hulptrainer, persvoorlichter en vertaler, bevonden zich een stuk hoger dan de persmensen op een geïmproviseerd podium.

De trainer begon zijn betoog met het vermelden dat iedereen weer fit genoeg was bevonden de strijd met de interne concurrenten aan te gaan om een basisplaats tegen Ajax te bewerkstelligen.

En Ajax, tsja dat is toch wel een mooie club, liet Eggen doorschemeren. ,,Ik vind het geweldig om in in dezelfde poule als Ajax te spelen. Die club is een voorbeeld geweest voor mij. Ik ben er in de tijd van Rinus Michels zelfs nog eens twee keer geweest. De technische gedrevenheid heeft mij geïnspireerd en ik vind het erg fijn om om hen weer te ontmoeten."

Gedreven is zijn eigen team ook. ,,Het probleem van Rosenborg is dat de spelers te offensief willen spelen. Ze willen veel te vaak en te snel naar voren en vergeten daardoor de verdediging nog wel eens. Maar er moet er toch altijd eentje over blijven? Ajax is goed in de counter. We moeten zorgen dat we meer balans in het team krijgen."

En heeft Rosenborg de domper tegen Olympique Lyon al verwerkt? ,,Lyon? O, dat zijn we deze week al een beetje vergeten. We kijken nu alleen nog maar naar morgen."

De trainer strooide tussen zijn serieuze teksten door met hilarische uitspraken. Zoals bijvoorbeeld 'Amsterdam is gebouwd op palen. Onze Noorse palen. Maar destijds kregen we voor dat hout veel meer geld, dan nu voor onze Noorse voetballers'.

En over de tijd na de active voetballerij: ,,Mijn vrouw heeft al gevraagd of ik alsjeblieft net zo vaak weg wil zijn als nu...".

Met het stoppen van Eggen aan het einde van dit seizoen verliest Noorwegen een kleurrijke coach. Zoveel werd wel duidelijk in een kwartiertje persconferentie in het Lerkendal stadion in Trondheim.