Menu
'Eigenlijk moet elk stadion er zo uitzien'

'Eigenlijk moet elk stadion er zo uitzien'

Ronald de Boer is dinsdagavond een van de toeschouwers bij Real Madrid - Ajax in Estadio Santiago Bernabéu. De voormalig speler van onder meer Ajax en FC Barcelona bewaart goede herinneringen aan het stadion van ‘de Koninklijke’. ,,Het is toch uniek dat er 70.000 mensen in Madrid voor Ajax klappen?”

De duim van Ronald de Boer gaat omhoog als hij Leo Beenhakker in de verte ontwaart. ‘Trainer!’, klinkt het enthousiast in de richting van de man die zowel bij Ajax als Real Madrid een geschiedenis heeft. De begroeting vormt een korte afleiding in het spervuur aan vragen dat de 42-jarige De Boer kort daarvoor heeft gekregen van de Spaanse media. Nu zijn de camera’s even gericht op Beenhakker, die in Madrid nog altijd wordt gewaardeerd, zo blijkt wel uit de begroeting met oud-speler Emilio Butragueño. De moderne techniek brengt de omhelzing direct op de grote stadionschermen, waarop later ook Edwin van der Sar even te zien is als hij Ajax TV te woord staat.

Ronald de Boer geniet van de afsluitende training van Ajax en de omgeving waarin dat gebeurt. Altijd als hij Estadio Bernabéu betreedt, gaan zijn gedachten weer terug naar 22 november 1995 toen Ajax 'de Koninklijke' uit Madrid voetballes gaf. Dat was zo in zijn tijd als speler van FC Barcelona en dat is nu zeventien jaar later weer zo. ,,Ik bewaar echt geweldige herinneringen aan die avond. Het is toch uniek dat er na afloop ruim 70.000 mensen voor ons stonden te klappen? Ze hadden waardering voor de show die we hadden opgevoerd. En dat lieten ze duidelijk blijken.”

Ronald de Boer was maandagavond een populaire spreker in Bernabéu. Ronald de Boer was maandagavond een populaire spreker in Bernabéu.

Ook nu is er waardering als de Spaanse pers hem aan de rand van het veld ziet staan. Iedereen wil hem spreken. ,,Dat is het mooie aan Spanje. Je krijgt hier altijd enorm veel respect als je hier hebt gespeeld. Ik kom hier nog vaak met oud-Barcelona en ook dan merk je hoe goed ze hier met oud-voetballers omgaan. Dat is elke keer weer mooi om mee te maken.”

Zijn voetbalcarrière heeft hem in de grootste en mooiste stadions ter wereld gebracht. En hoewel hij op dat vlak dus heel wat gewend is, kan hij zijn bewondering voor Bernabéu niet verbloemen. Zelfs niet als oud-speler van FC Barcelona. ,,Het verbaast me elke keer weer hoe geweldig dit stadion is. Eigenlijk moet elk stadion er zo uitzien.”

Als speler kwam de 67-voudig international drie keer in actie in het stadion van Real Madrid. Na de legendarische wedstrijd met Ajax in 1995 kwam hij later twee keer met Barça naar de voetbaltempel in de Spaanse hoofdstad. Het leverde hem in totaliteit een zege, gelijkspel en nederlaag op.

De Boer zal dinsdagavond met meer dan gemiddelde belangstelling naar de verrichtingen van het Ajax van zijn broer Frank kijken. Wie zijn ogen even zou sluiten, zou denken dat de bespiegelingen vooraf ook van broer Frank komen. De beroemdste voetbaltweeling ter wereld deelt namelijk dezelfde visie als het om Ajax gaat. Zo blijkt als Ronald zijn verwachting voor de wedstrijd uitspreekt: ,,Hopelijk tonen we morgenavond een juiste dosis lef waarmee we een Ajax-waardige wedstrijd kunnen neerzetten. Natuurlijk kan je verliezen, maar het gaat om de manier waarop.”

Volg Ajax in Madrid via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook en Twitter @AFCAjax.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst