Menu
Einde Ajax-tijdperk Daley Blind

Einde Ajax-tijdperk Daley Blind

Net als vorige zomer ziet Ajax ook dit seizoen twee grote Ajacieden naar andere Europese competities vertrekken. Vorig jaar gingen Toby Alderweireld en Christian Eriksen op het laatste moment weg, nu raakt de club Siem de Jong en Daley Blind kwijt. De 24-jarige Blind kwam op achtjarige leeftijd al bij Ajax.

Door het vertrek van Daley naar Manchester in Ajax voor het eerst in 28 jaar verstoken van een Blind. Kwam vader Danny al in 1986 naar de club, zoon Daley kwam in 1998 als achtjarige bij de club spelen. Negen jaar na zijn entree bij de pupillen tekende hij zijn eerste contract bij de club. Als B-junior. Toenmalige technisch directeur Martin van Geel was blij met het voor drie jaar vastleggen van de zeventienjarige linksbenige jeugdinternational: ,, ,,Daley is één van de grootste talenten van de club", aldus de technisch directeur van Ajax.”

Ruim een jaar later debuteerde Daley Blind al. Op 7 december 2008 kwam hij in de uitwedstrijd tegen FC Volendam in de 61e minuut als vervanger van Eyong Enoh binnen de lijnen. Ajax won het competitieduel met 1-2. Hij kwam dat debuutjaar tot zes optredens in het eerste team. In de winter van het seizoen 2008-2009 verhuurde Ajax hem aan FC Groningen waar hij op het middenveld uitgroeide tot een completere speler.


Daley Blind tekent in maart 2007 zijn eerste contract bij Ajax. Daley Blind tekent in maart 2007 zijn eerste contract bij Ajax.

Na een moeizame periode bij Ajax waarin de fans zich openlijk tegen hem keerden vocht Blind zich terug en groeide de waardering voor hem per week. Niet alleen buiten het veld maar zeker ook binnen het veld. Won hij in 2011, 2012 en 2013 al met Ajax de landstitel, zijn bijdrage als controlerende middenvelder aan de vierde titel op rij was groot. Hij had een zeer belangrijke rol in het team van Frank de Boer. Blind speelde vorig seizoen tegen Feyenoord (2-1-winst) zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1. Niet alleen dat was een mijlpaal. Ook het feit dat Blind daarmee de 150ste Ajacied was die toetrad tot Ajax’ Club van 100 blijft voor eeuwig in de boeken.

Daarna volgde een nóg mooier moment. De zege van Ajax op FC Barcelona op eind november 2013. ,,Inmiddels ben ik wel wat gewend, maar de aandacht ging nu een stap verder. Dolenthousiast waren de mensen. Net als ik”, sprak hij een paar dagen na de 2-1-overwinning op het Barcelona zonder Messi. ,,Het mag dan voor Ajax-supporters de avond van hun leven zijn geweest, maar voor mij ook.’’

En straks mag Ajax op het hoogste podium weer de degens kruisen met de Catalaanse topploeg. Dat moet dan wel zonder Daley Blind. Een tijdperk zonder Blind bij de club breekt aan. En dat zal wennen worden. Erg wennen. ,,Ik ben trots dat ik deze weg kan bewandelen", sprak de 24-jarige middenvelder kort voor vertrek op Schiphol. ,,Maar Ajax zit diep en het zal raar zijn zondag niet op het veld te staan."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees


Een kus van speler naar mascotte, van vader tot zoon. Een kus van speler naar mascotte, van vader tot zoon.
Daley Blind wordt gestrikt door kledingsponsor Oger. Daley Blind wordt gestrikt door kledingsponsor Oger.
Voor Ajax - Vitesse schudde Marc Overmars de hand van de WK-gangers. Voor Ajax - Vitesse schudde Marc Overmars de hand van de WK-gangers.
Daley Blind trad als 150e Ajacied toe tot de Club van 100. Daley Blind trad als 150e Ajacied toe tot de Club van 100.