Menu
Eindelijk achttien

Eindelijk achttien

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Joël Veltman, Vaclav Cerny en Merel van Dongen wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Vaclav Cerny.

Drie dagen geleden ben ik achttien geworden. Eindelijk! Jammer genoeg voelde ik mij niet zo goed dat ik er erg van heb genoten. Bij de training van Jong Tsjechië ben ik namelijk geblesseerd geraakt aan mijn heup. Zes weken terug voelde ik ook wat opspelen, maar toen was het niet zo erg. Ik had twee dagen last en daarna ging het wel weer. Maar bij de training van Jong Tsjechië was het terug en erger.

Eigenlijk had ik de wedstrijd niet moeten spelen. Mijn vader was ook best boos op mij. Het was een goed leermoment. Dat had niet mogen gebeuren. Ik had beter naar mijn lichaam  moeten luisteren, want het belangrijkste is dat ik gezond blijf. Maar het was pas mijn derde wedstrijd bij het team en ik wilde zó graag. Dan is het moeilijk om de goede keuze te maken. Ik scoorde en had een assist.

Zo heeft ook de bondscoach van Tsjechië kunnen zien wat ik kan en misschien helpt dat wel om straks mee naar het EK te mogen. Ik denk dat het wel terecht is, dat Nederland niet gaat. Ik was wel voor Nederland. Ik hoopte dat Tsjechië zou helpen en dat Turkije zou gaan verliezen. Ik ben natuurlijk wel blij voor Tsjechië. Nu is het misschien een kans voor mij om het EK te halen. Van de media in Tsjechië hoor ik dat ik daar wel eens voor geselecteerd zou kunnen worden. Dat is leuk om te horen maar natuurlijk zeker niet officieel. Ik blijf hard werken en  dan zien we het later wel. Nu eerst fit worden, dat is op dit moment het belangrijkste.

De afgelopen weken heb ik nog een grote stap gezet in mijn persoonlijk leven. Net voor ik achttien werd, ben ik op mezelf gaan wonen. Daar was het tijd voor, vond ik. Ik heb 2,5 jaar bij een pleeggezin gewoond en we hebben een goede band. Het was wel een hele stap om daar weg te gaan en op mezelf te gaan. Maar de moeder van het gastgezin heeft mij goed geholpen met alles te regelen. Ik heb nog geen vriendin, dus ik moet alles zelf doen. Bijna alles. Ik hoef niet schoon te maken. Dat vind ik niet leuk om te doen en misschien kan ik dat ook wel niet goed. Daarom heb ik mensen gevraagd die dat voor mij doen. Ik moet verder wel voor mijn huis zorgen. Het is best een groot appartement met twee slaapkamers. Koken leer ik langzaam en ik kan al een goede pasta met saus maken. Ik kan het best wel, want ik leef nog. Ik merk dat ik best een goede kok ben. Ik ga die maaltijdboxen die we via Ajax kunnen krijgen, ook nog regelen. Dan hoef ik ook niet steeds in de Albert Heijn te kijken wat ik moet eten. Van mijn moeder heb ik een Tsjechisch kookboek gekregen. Het is wel vaak gebeurd dat ik even naar mama bel om te vragen hoeveel ingrediënten er precies in moeten. Dit weekend waren mijn ouders en zus er om mijn verjaardag te vieren. Nu hoefden ze niet in een hotel, maar konden ze gewon bij mij slapen. Dat was wel heel fijn.

Wat niet fijn is, is om langs de kant te staan. Ik had afgelopen vrijdag graag met de A1 mee willen doen tegen Feyenoord en woensdag tegen Schalke. Dat dat nu niet lukt, vind ik niet leuk. Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk fit te worden.