Menu
Eindelijk de eerste uitzege

Eindelijk de eerste uitzege

Ajax heeft eindelijk de felbegeerde eerste uitzege binnen in de Eredivisie. Heracles Almelo werd in het Polman Stadion met 1-3 verslagen. Maar daar kwam wel wat geluk bij kijken.

Behoorlijk wat geluk zelfs. Bij een 1-1-stand schoot Ricky van den Bergh, in de 58ste en de 67ste minuut, twee keer op de lat uit een vrije trap. Was één van die doelpogingen erin gegaan, had de avond er wellicht heel anders uitgezien. ,,Dat was mazzel”, gaf Marco van Basten na afloop toe. ,,Maar mazzel heb je af en toe nodig.” Nu bleef Ajax overeind en trokken de Amsterdammers de wedstrijd via twee doelpunten van Klaas Jan Huntelaar uiteindelijk naar zich toe. ,,En daar zijn we heel erg blij mee", zei Van Basten.

Ajax begon aan het duel zonder Gabri. Zoals de laatste training al deed vermoeden, koos Van Basten voor een middenveld met Jan Vertonghen, Rasmus Lindgren en Siem de Jong, die voor meer diepgang moest zorgen. Achterin liet Van Basten Gregory van der Wiel en Oleguer wisselen van positie. De Spanjaard opereerde als rechtsback, Van der Wiel kreeg een plaats in het centrum. In deze nieuwe opstelling kende Ajax een droomstart. Al in de tweede minuut kopte Luis Suarez raak uit een vrije trap van Urby Emanuelson. Ajax slaagde er niet in na die snelle openingstreffer door te drukken. Er volgden nog wel een paar kansjes, maar Heracles kreeg steeds meer grip op het spel en drukte Ajax steeds verder terug. ,,Heracles begon steeds verzorgder te spelen”, analyseerde Van Basten, die zag dat de thuisploeg in de 29ste minuut weer op gelijke hoogte kwam. Jan Wuytens scoorde met een droge knal, nadat Ajax de bal niet weg kreeg uit het eigen zestienmetergebied.

Halverwege kwam toch Gabri binnen de lijnen om voor meer agressiviteit op het middenveld te zorgen. Hij nam de plaats in van Leonardo. Jan Vertonghen schoof terug naar de linksbackpositie en Emanuelson moest de linkerflank voor zijn rekening nemen. De omzetting werkte, maar toch waren de beste kansen voor Heracles. Ajax hield zijn adem in toen Van den Bergh twee keer kort achter elkaar de lat raakte. ,,In die fase werden we eigenlijk overlopen”, aldus Van Basten. ,,Maar gelukkig zat het ons vanavond een beetje mee.”

Een kwartier voor tijd kwam Evander Sno in het veld voor De Jong. ,,We wilden op die manier iets meer balvastigheid creëren”, verklaarde Van Basten. Die wissel pakte goed uit. Ajax kwam direct weer op voorsprong. Suarez wurmde zich langs de verdediging en gaf voor op Huntelaar, die van dichtbij raak schoot. Na die treffer ontstond een opstootje, waarbij Van den Bergh een rode kaart kreeg nadat hij een tik had uitgedeeld aan Suarez. Laatstgenoemde kreeg geel en is daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen Twente.

Klaas Jan Huntelaar gooide de wedstrijd in de 82ste minuut op slot. Na een assist van Sno schoot de Ajax-aanvoerder de bal van afstand prachtig over de te ver uit zijn doel gekomen Pieckenhagen. Voor Huntelaar toch alweer zijn vijfde treffer van het seizoen.

Ajax staat nu op de vijfde plaats op de ranglijst met twee verliespunten meer dan koploper AZ. Zaterdag wacht in Enschede de confrontatie met FC Twente, de nummer drie in de stand.